Ελλάδα

Κόντρα Βενιζέλου-Κοτζιά στην παράδοση-παραλαβή

ÁÈÇÍÁ// ÐÁÑÁËÁÂÇ-ÐÁÑÁÄÏÓÇ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ

Τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης σκιαγράφησε παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς οριοθετώντας το στο τρίπτυχο διαμεσολάβηση, διαιτησία και διαπραγμάτευση.
Ο νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κάλεσε τους διπλωμάτες και τα υπόλοιπα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών να σκεφτούν ελεύθερα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας μας.

“Η Ελλάδα ζει σε ένα τρίγωνο αστάθειας που επάνω κορυφή του είναι η Ουκρανία, η κάτω κορυφή του αριστερά είναι η Λιβύη και η δεξιά κάτω βάση του είναι η Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα είναι ο σχετικός φωτεινός φάρος σταθερότητας και αυτό πρέπει και οφείλουν να το αντιληφθούν και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας ιδιαίτερα εκείνοι οι οποίοι νομίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν μέσω του χρέους να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση την Ελλάδα και τη θέση της στο διεθνές σύστημα”, τόνισε ο νέος υπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει “μάχη” για ορθολογική διαπραγμάτευση και λύση των προβλημάτων που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τις αναδυόμενες χώρες BRICS, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία και έστειλε μήνυμα προς τους ομολόγους του στην ΕΕ σχετικά με την ελληνική στάση έναντι της Ρωσίας και του ενδεχόμενου νέου κύματος κυρώσεων λέγοντας:

“Αύριο το βράδυ πρέπει να πάμε στις Βρυξέλλες γιατί βρισκόμαστε από χθες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από το ζήτημα ενός τρίτου κύματος κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Την Πέμπτη έχουμε έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και επιτρέψτε μου να πω ότι ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση”.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε πως ο νέος υπουργός είναι γνώστης των θεμάτων της διπλωματίας και έκανε μια αναδρομή στα όσα επιτεύχθηκαν επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών κυρίως στο θέμα των ΑΟΖ και του Κυπριακού.

Απαντώντας ωστόσο στα όσα είχε πει ο κ. Κοτζιάς για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο κ. Βενιζέλος είπε:

“Ούτε μια φορά, ούτε μια στιγμή η Ελλάδα απεδέχθη πίεση ή προσπάθεια πίεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας με μοχλό την οικονομική κρίση και ιδίως τα ζητήματα δημοσίου χρέους. Ουδείς τόλμησε να ασκήσει τέτοια πίεση. Εύχομαι στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών να μην ζήσει αντίστοιχες εμπειρίες και να φέρει κάτι παραπάνω από αυτό που βρίσκει έτοιμο. Να φέρει κάτι καλύτερο. Προς Θεού όχι κάτι χειρότερο”.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το