Τοπικά

«Κόντρα» για τέλη καθαριότητας – φωτισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού “Θ”

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης για το θέμα του καθορισμού συντελεστών καθαριότητας και φωτισμού στους επαγγελματικούς χώρους μετατράπηκε η συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού. «Με την δημιουργία των νέων αυτών κατηγοριών υπόχρεων γίνεται πιο αναλογική και δικαιότερη η επιβολή των δημοτικών τελών στην επικράτεια του Δήμου και αναμένεται αύξηση των εσόδων λόγω συνεισφοράς και των βιομηχανιών και βιοτεχνιών που δεν τα απέδιδαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημ. Εσερίδης. Την απόσυρση του θέματος προκειμένου να γίνει πιο εμπεριστατωμένη εισήγηση από τις υπηρεσίες του Δήμου ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος, ενώ «πολιτικό σκάνδαλο» χαρακτήρισε την απόφαση ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκ. Τσανής, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στη Δικαιοσύνη.

Να αναφερθεί ότι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού το 2011 και το 2014 έχουν καθοριστεί συντελεστές τελών καθαριότητας και φωτισμού σε δυο κατηγορίες υφιστάμενων υπόχρεων, που αφορούν την οικιακή χρήση ρεύματος και τη γενική χρήση για καταστήματα, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και λοιπούς επαγγελματικούς χώρους.
Στην εισήγησή της η Δημοτική Αρχή Αλμυρού για τη δημιουργία νέων κατηγοριών υπόχρεων ανέφερε πως «επειδή η επιβολή των δημοτικών τελών πρέπει να είναι αναλογική και δίκαιη ούτως ώστε να συνεισφέρουν όλοι όσο τους αναλογεί και λόγω του ότι έχει γίνει επέκταση των υπηρεσιών καθαριότητας και στις εκτός σχεδίου περιοχές της επικράτειας του Δήμου (με τοποθέτηση κάδων και αποκομιδή απορριμμάτων) είναι απαραίτητη η δημιουργία περισσοτέρων της μίας υφιστάμενης, κατηγοριών υπόχρεων σε δημοτικά τέλη, που αφορούν την γενική χρήση (καταστήματα, βιοτεχνίες και βιομηχανίες)».
Η πρόταση που κατέθεσε προς ψήφιση αφορούσε τη δημιουργία εκτός των δυο προαναφερόμενων κατηγοριών, επιπλέον τριών, με δεδομένο ότι η κατηγορία Γενική χρήση-Καταστήματα παραμένει με τον ίδιο συντελεστή και θα αφορά πλέον μόνο τα καταστήματα και τα γραφεία και δημιουργούνται ανάλογοι συντελεστές για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Οι νέες κατηγορίες που προτάθηκαν και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, αφορούν Τράπεζες- σούπερ μάρκετ (στεγασμένοι ή μη χώροι), εργοταξιακές παροχές και βιομηχανίες- βιοτεχνίες από 1 έω2 6.000τ.μ. (στεγασμένοι ή μη χώροι).
Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Αλμυρού και την απόφαση που ελήφθη, ο Δημοτικός φόρος και το ΤΑΠ παραμένουν ως έχουν, ενώ για εμβαδόν πέραν των 6.000 τ.μ, ο συντελεστής του τέλους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000 τ.μ.
Επίσης το τέλος καθαριότητας-φωτισμού επιβάλλεται όχι μόνο στις εντός σχεδίου περιοχές της επικράτειας του Δήμου Αλμυρού αλλά και σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, καθώς έχει γίνει επέκταση των υπηρεσιών καθαριότητας και στους χώρους αυτούς (ύπαρξη κάδων και αποκομιδή απορριμμάτων με διέλευση των απορριμματοφόρων) λόγω εγκατάστασης βιομηχανιών, βιοτεχνιών και διαφόρων επιχειρήσεων.
Όπως προαναφέρθηκε, η δημιουργία των νέων κατηγοριών υπόχρεων για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση και ψήφιση του θέματος.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημ. Εσερίδης υπερασπιζόμενος την πρόταση της Δημοτικής Αρχής τόνισε μεταξύ άλλων «με την δημιουργία των νέων αυτών κατηγοριών υπόχρεων γίνεται πιο αναλογική και δικαιότερη η επιβολή των Δημοτικών Τελών στην επικράτεια του Δήμου και αναμένεται αύξηση των εσόδων λόγω συνεισφοράς και των βιομηχανιών και βιοτεχνιών που δεν τα απέδιδαν».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος χαρακτήρισε «πρόχειρη την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής», ζητώντας την απόσυρση του θέματος. «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της εισήγησης, καθώς θεωρώ ότι συντάχθηκε βιαστικά» προσέθεσε.
Δριμεία κριτική άσκησε στη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκ. Τσανής. «Στην ουσία μειώνουν τα τέλη στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες, ενώ επιβάλουν εξοντωτικές χρεώσεις στους απλούς πολίτες που διαθέτουν στεγασμένους ή μη χώρους. Αυτή η απόφαση αποτελεί πολιτικό σκάνδαλο, καθώς καταργεί κάθε έννοια ισονομίας» επισήμανε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Δικαιοσύνη για ακύρωσή της.

Επερωτήσεις
Στο μεταξύ, δυο επερωτήσεις για την καθαριότητα στο Δήμο Αλμυρού και τις Γαλάζιες Σημαίες κατέθεσε στο προεδρείο του Δ.Σ. Αλμυρού η παράταξη της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής κ. Τσανής «η καθαριότητα στο Δήμο Αλμυρού έχει υποβαθμιστεί μετά και την απόφαση να σταματήσει από την Υπηρεσία Καθαριότητας η αποκομιδή κλαδιών, υπολειμμάτων κήπων, αδρανών υλικών και ογκωδών αντικειμένων».
Για το θέμα των Γαλάζιων Σημαιών ο κ.Τσανής κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως «δεν στηρίζει την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης με κατάλληλες κινήσεις, από τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο και δεν έχει πάρει ούτε μια Γαλάζια Σημαία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το