Τοπικά

Κωνσταντίνος Βασάλος: Έγινε μεγάλη «κοιλιά» στην ποιότητα μαγειρικής

Από τη Σίφνο στην Πορταριά βρέθηκε ο Κωνσταντίνος Βασάλος. Ο Κυκλαδίτης αρχιμάγειρας δίνει το «παρών» στο 1ο Pelion Gastronomy Festival, το οποίο ξεκίνησε χθες στη φάρμα Καραΐσκου και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή. Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της κουζίνας και των προϊόντων του Πηλίου.

Ο κ. Βασάλος διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μαγνησία, γεγονός που έπαιξε ρόλο στο να αποδεχθεί την πρόσκληση των διοργανωτών του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Πηλίου. «Χαίρομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι τα μέρη ετούτα. Άλλωστε, έχω πολλούς φίλους από τον Βόλο, όπως για παράδειγμα τον εφοπλιστή Πάρη Δράγνη. Επίσης, είμαι ο σεφ του «Θαλάσσιου Κόσμου», που έχει και κατάστημα εδώ στον Βόλο, ενώ επιπλέον τον περασμένο Απρίλιο είχα ετοιμάσει το τραπέζι του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» στη Νέα Αγχίαλο», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Βασάλος, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. «Η Σίφνος είναι πατρίδα μαγείρων. Ειδικά στο χωριό μου, τα Εξάμπελα, έχουμε παράδοση στη μαγειρική. Από εκεί καταγόταν και ο Τσελεμεντές», εξήγησε, ενώ αποκάλυψε το μεγάλο του όνειρο από τη στιγμή που πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την ιδιαίτερη πατρίδα του: «Πλέον ζω στο νησί, όπου επέστρεψα μετά τη συνταξιοδότησή μου. Είμαστε σε μία φάση να ιδρύσουμε στη Σίφνο μία σχολή μαγειρικής τετραετούς φοίτησης, δηλαδή πανεπιστημιακού επιπέδου. Κάτι ανάλογο στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αλλά ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Χθες το απόγευμα, πρώτη ημέρα του τριήμερου φεστιβάλ, ο κ. Βασάλος έδωσε και ομιλία με θέμα τη γαστρονομία, τον αγροτουρισμό και τη σημασία των αγροτικών προϊόντων. «Όλοι έχουν την αγωνία του πρωτάρη. Όμως εγώ που έχω λίγο μεγαλύτερη εμπειρία, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι όλα είναι όπως πρέπει, για πρώτη φορά που γίνεται το φεστιβάλ», είπε, αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε στην Πορταριά, ενώ έπειτα εξέφρασε την ελπίδα καθιέρωσης του φεστιβάλ: «Αυτό που γίνεται για πρώτη φορά στο Πήλιο, ελπίζω να έχει ανταπόκριση, ώστε να μονιμοποιηθεί και να εξελιχθεί σε μία μεγάλη γιορτή για την περιοχή, όπου όλοι όσοι έχουν τη διάθεση και σχέση με το αντικείμενο, να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Γαστρονομία δεν είναι μόνο η μαγειρική, όπως νομίζει αρκετός κόσμος. Ή δεν μπορεί να έχει αξία ένα καλό φαγητό, εάν το σερβίρουμε… πεταμένο πάνω σ’ ένα τραπέζι. Η τέχνη του τραπεζιού έχει σημασία στη γαστρονομία. Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο κόσμος. Και δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από ένα φεστιβάλ γαστρονομίας». Για τον Σιφνιώτη αρχιμάγειρα, η πραγματοποίηση του 1ου Pelion Gastronomy Festival, σημαίνει και αρκετά ακόμη πράγματα. «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα, να πειστεί να τα χρησιμοποιεί. Και μέσω της γαστρονομίας να γίνεται αυτάρκης ο κάθε τόπος, να μην φέρνεις προϊόντα από άλλες περιοχές. Δεν αρκεί η τοπική συνταγή», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ανάλογα φεστιβάλ έχουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πολλοί με ρωτάνε γι’ αυτή τη «στροφή». Σαφώς και πρέπει να γίνονται. Θα πειστώ όμως γι’ αυτή την αλλαγή τάσης, όταν αρχίσουν να μειώνονται τα ψητοπωλεία στις γειτονιές και γίνονται εστιατόρια, όπου παρασκευάζεται μαγειρεμένο φαγητό. Τότε θα ελπίζουμε. Ο πολύς κόσμος πιστεύει ότι η μαγειρική στην Ελλάδα έχει προοδεύσει. Δεν είναι έτσι όμως. Οι πιο πολλοί τρώνε ψητά. Γύρους, σουβλάκια, τέτοια πράγματα. Δεν είναι όμως η μαγειρική στην κορύφωσή της στα ψητά. Είναι στα μαγειρευτά. Κι αυτά έχουν εκλείψει. Πρέπει να τα ξαναβρούμε, ειδικά τα πιο νέα παιδιά. Κάποια στιγμή έγινε μεγάλη «κοιλιά» στην ποιότητα του τρόπου μαγειρικής, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί στην εύκολη λύση. Όμως, αυτό καταργεί τη γαστρονομία. Αν συνεχίσουμε έτσι, η επόμενη γενιά δεν θα γνωρίζει π.χ. τη γεύση από τα γεμιστά, το κορυφαίο φαγητό του ελληνικού καλοκαιριού. Πρέπει να έχει μέτρο σύγκρισης ποια είναι η πραγματική γεύση, ώστε να ξέρει πού θα στοχεύσει για να βγάλει ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό, αντάξιο της παράδοσης που συνοδεύει το φαγητό. Όταν μαγειρεύω γεμιστά, τα φτιάχνω με τον ίδιο τρόπο που τα μαγείρευε η μάνα μου στον ξυλόφουρνο. Αυτούς τους στόχους έχει το φεστιβάλ στο Πήλιο, να ξαναθυμίσουμε στον Έλληνα ποια είναι η μαγειρική του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το