Τοπικά

Κωνσταντίνα Σαμαρά: Δεν έχουμε ταυτοποιήσει ακόμη την πηγή των οσμών στον Βόλο

Παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021 το πόρισμα του πρώτου εξαμήνου που έληξε στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, με τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τον εντοπισμό οσμών και των πηγών τους που εκπονεί η ερευνητική ομάδα της Κωνσταντίνας Σαμαρά, καθηγήτριας του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που ανέλαβε το σχετικό έργο. Το πόρισμα παραδόθηκε στην επιτροπή παρακολούθησης του συγκεκριμένου έργου και η κ. Σαμαρά εκτιμά ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα. Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ανέφερε ότι σε ένα μήνα θα έχουν βγει και τα αποτελέσματα της ολφακτομετρίας και θα παρουσιαστούν όλα μαζί.

Ειδικότερα, η κ. Σαμαρά εξήγησε ότι η ερευνητική της ομάδα ελέγχει πάνω από 110 χημικά στοιχεία που προκαλούν οσμές, σε περιοδικούς ελέγχους τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε βιομηχανίες της περιοχής, εκεί με την παρουσία κλιμακίου ΚΕΠΕ, καθώς η ερευνητική της ομάδα δεν έχει την δικαιοδοσία να εισέρχεται σε ιδιωτικούς χώρους. «Εμείς δεν μετράμε στην καμινάδα αλλά τη διάχυση των όποιων χημικών ρύπων που μπορεί και να περιέχουν οσμές στην ατμόσφαιρα» ανέφερε η κ. Σαμαρά.

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη των οσμών, αλλά ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι πηγές αυτού του τύπου της ρύπανσης που για την ώρα δεν καταγράφεται ως επικίνδυνη. Εξήγησε ότι οι περιορισμοί και τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης έχουν μειώσει κατά ένα σημαντικό βαθμό τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων από όπου προέρχεται ένα μέρος των οσμών, όμως η έρευνα συνεχίζεται για άλλους έξη μήνες, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία σύμφωνα με τη σύμβαση.

Η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί τρεις σταθεροί δειγματολήπτες περιμετρικά του Βόλου, ενώ οι φορητοί δειγματολήπτες είναι πάνω από 200. Στο πλαίσιο του προγράμματος της ολφακτομετρίας (Αέρια Χρωματογραφία) ελέγχθηκαν επτά μεγάλες βιομηχανίες λαμβάνοντας αέριο υλικό μέσα και από τον περιβάλλοντα χώρο των βιομηχανιών.
Επιπλέον ανέφερε ότι εδώ και τρεις μήνες ο Δημόκριτος ανέλαβε να κάνει μετρήσεις απαερίων σε καμινάδες εργοστασίων μεταξύ των οποίων η ΑΓΕΤ και η Χαλυβουργία.

Πηγή: ΕΡΤ Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το