Τοπικά

Κων. Μαραβέγιας: 200 εκατ. ευρώ για πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Μαγνησίας

Στοιχεία για την πρόοδο των εκταμιεύσεων που αφορούν άμεσες κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας, έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας. Πρόκειται για τους 5 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και τις εγγυήσεις ή 2ετείς επιδοτήσεις επιτοκίου για δάνεια που έρχονται να καλύψουν μεγάλες ανάγκες της τοπικής οικονομίας εξαιτίας των 2 κυμάτων πανδημίας.

Για τα θέματα αυτά υπέβαλε πρόσφατα κοινοβουλευτική Αναφορά προς το Υπουργείο Οικονομικών ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ). Μάλιστα, τον Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικών είχε ξανακαταθέσει στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στοιχεία σχετικά με την απόδοση το 2020 των μέτρων αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας στην ρευστότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του κ. Σταϊκούρα, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 στη Μαγνησία δόθηκαν σε πληττόμενες επιχειρήσεις εγγυήσεις COVID-19 και ενισχύσεις από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για 540 δάνεια ύψους άνω των 89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί 86 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, λόγω κορωνοϊού, εκατοντάδες επιχειρήσεις της Μαγνησίας έλαβαν από τη κυβέρνηση αντίστοιχες εγγυήσεις και 2ετείς επιδοτήσεις επιτοκίου για δάνεια τους, που ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις 5 πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές στη Μαγνησία, 11.700 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν λάβει συνολικά 108 εκατ. ευρώ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει πλέον ένα διευρυμένο πεδίο δικαιούχων καθώς καλύπτονται και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020. Κατά τον πέμπτο κύκλο λαμβάνεται υπόψη η μείωση του κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 ενώ προβλέπεται ως ελάχιστο ποσό ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ, ποσό που δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Επιπλέον, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, με προϋπόθεση τη διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω μέτρα ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας δήλωσε τα εξής:
«Τα συγκεντρωτικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας για την πρόοδο των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά για την Μαγνησία. Μέσα σε 1,5 μήνα (Ιανουάριος – μέσα Φεβρουαρίου) αυξήθηκαν πάνω από 20% οι ενισχύσεις που έλαβαν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της Μαγνησίας σε σχέση με το 2020. Αναφέρομαι τόσο στις εγγυήσεις COVID-19 σε συνδυασμό με επιδοτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και στις 5 Επιστρεπτέες Προκαταβολές που συνολικά αγγίζουν πλέον τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας στη Μαγνησία ούτε ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη εφησυχάζει. Δεσμεύομαι προσωπικά να συνεχίσω να αναδεικνύω τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων της Μαγνησίας και να κάνω ό,τι χρειαστεί για την επίλυση των προβλημάτων τους».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το