Τοπικά

Κων. Γουργουλιάνης:«Αδιοίκητο το Πανεπιστήμιο» – Άκαρπη και η τέταρτη συνεδρίαση

Άκαρπη ήταν και η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς ούτε και χθες εκλέχτηκε κάποιο εξωτερικό μέλος.
Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Κώστας Γουργουλιάνης έκανε λόγο για διοικητικό αδιέξοδο, καθώς το τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα για να προχωρήσει, θα πρέπει να διοικηθεί.
Το Πανεπιστήμιο εδώ και τρεις εβδομάδες έχει εκλέξει τα έξι από τα έντεκα μέλη του στο Συμβούλιο Διοίκησης τα οποία έχουν συνεδριάσει τέσσερις φορές, αλλά δεν έχουν καταλήξει ούτε σε έναν από τους πέντε που πρέπει να εκλεγούν ως εξωτερικά μέλη για να διαμορφωθεί το 11μελές συμβούλιο. Συνολικά οι υποψήφιοι για εξωτερικά μέλη είναι 16.
Τα έξι μέλη έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες των τριών ατόμων και κανένα υποψήφιο εξωτερικό μέλος δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους τέσσερις από τους έξι ψήφους για να εκλεγεί στο συμβούλιο.
Ένας ολόκληρος «μύλος» που φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς φαίνεται ότι αντίστοιχες παρασκηνιακές διεργασίες μπορεί να αναπτυχθούν και όταν θα συγκροτηθεί το 11μελές συμβούλιο και θα έρθει η ώρα να εκλεγεί από τους έντεκα ο νέος πρύτανης.
Τυπικά το Πανεπιστήμιο έχει πρύτανη που η θητεία έχει παραταθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Όπως λένε, όμως, πανεπιστημιακοί, από τη στιγμή που ο κ. Μαμούρης δεν εξελέγη στο συμβούλιο, οπότε δεν μπορεί να είναι εκ νέου πρύτανης, είναι αναμενόμενο ότι οι αποφάσεις που μπορεί να λάβει, δεν είναι εύκολο να ακουμπούν και τα μεγάλα ζητήματα του Πανεπιστημίου.
«Για τα μεγάλα ζητήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν από τη διοίκηση του ιδρύματος που είναι το Συμβούλιο Διοίκησης και με τη σειρά του θα εκλέξει τον νέο πρύτανη. Και εγώ, όταν τελείωνε η θητεία μου και ήξερα ότι θα με διαδεχτεί ο επόμενος, σε εκείνο το μεταβατικό διάστημα, δεν ήθελα να λάβω αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα του Πανεπιστημίου, καθώς ήταν δουλειά του επόμενου πρύτανη. Γι’ αυτό λόγο λέω ότι το Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή είναι αδιοίκητο» τόνισε ο κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο νόμος προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ, καθώς όρισε έξι αιρετά μέλη για το συμβούλιο διοίκησης και όχι πέντε, ώστε να υπάρχει πλειοψηφία εξαρχής και να μην δημιουργούνται προβλήματα, όπως τώρα στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τις άκαρπες συνεδριάσεις, αλλά σε άλλα πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται σε παρόμοια φάση εκλογής πρύτανη».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους θα έπρεπε να έχει μια μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποφάσεις, ίσως να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η ψήφος του. «Άλλωστε το εκλεκτορικό σώμα στο Πανεπιστήμιο εκφράστηκε για ποιον θα ήθελε να ηγηθεί για πρύτανης. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η αποδοχή δεν είναι αυτονόητη για όλους».
Λόγω του σημερινού εορτασμού του Πολυτεχνείου το Συμβούλιο Διοίκησης θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το