Τοπικά

Κολλαγόνο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας …από τα σφουγγάρια στις κρέμες “Θ”

Σ11 Φ2

Μεγάλες προοπτικές έχει στην Ελλάδα η ανάπτυξη οικογενειακών επιχειρήσεων για την παραγωγή και πώληση σαλιγκαριών, τη στιγμή μάλιστα που μέσα από τους σπόγγους μπορούν να παραχθούν σημαντικές ποσότητες κολλαγόνου που αποτελεί ουσία για διάφορες χρήσεις, από τις κρέμες μέχρι και τα σαπούνια.
Τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας ανέδειξε ερευνητικό έργο που υλοποίησε το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έργο με προϋπολογισμό 733.266,60 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΠΑ και εθνικούς πόρους, ενώ απασχολήθηκαν 35 άτομα που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο επιστημονικό δυναμικό του τόπου καθώς και εξειδικευμένοι τεχνικοί. Συντονιστής φορέας του ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενώ συμμετέχοντες ήταν τα ιχθυοτροφεία ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ, η εταιρεία DALCOCHEM ABEEΦΑ, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και υπεργολάβος από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Συμπέρασμα του ερευνητικού έργου είναι πως μπορούμε να παράξουμε τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη και μάλιστα από ενδημικά μεσογειακά είδη διασφαλίζοντας την ποιότητα του κολλαγόνου και αξιοποιώντας πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου.
Χθες στο συγκρότημα Τσαλαπάτα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, όπου έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Σπόγγοι του Αιγαίου και εδώδιμα σαλιγκάρια σαν εναλλακτικές πηγές κολλαγόνου και βιοδραστικών ουσιών».
Ο αντικειμενικός σκοπός του ερευνητικού έργου ήταν η παραγωγή κολλαγόνου που προέρχεται από θαλασσινά εμπορικά σφουγγάρια αλιείας και υδατοκαλλιέργειας καθώς επίσης και από βιολογικά εκτρεφόμενα σαλιγκάρια.
Ενδιάμεσοι στόχοι ήταν η εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας καλλιέργειας και εμπλουτισμού σπόγγων και βιολογικής εκτροφής σαλιγκαριών καθώς επίσης και η απομόνωση και η παραλαβή κολλαγόνου από τις δύο αυτές πηγές. Το κολλαγόνο που παρήχθη σε εργαστηριακό επίπεδο, ενσωματώθηκε σε καλλυντικά παρασκευάσματα, όπως κρέμες, σαπούνια.
Η υπεύθυνη του ερευνητικού έργου, συνταξιούχος αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννα Καστρίτση-Καθαρίου τόνισε πως οι σπόγγοι μπορούν να παράγουν πάρα πολύ κολλαγόνο και να είναι αποδοτικά στην εμφύτευση και παραγωγή του. Μπορούν να γίνονται πωλήσεις σε σφουγγάρια με αξία ακόμη και 150 ευρώ το κιλό. Επίσης από το σφουγγάρι μπορεί να παράγεται το κολλαγόνο που σε περιεκτικότητα ξεπερνά το 80%. Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε και πατέντα από το Πανεπιστήμιο, ώστε ο διαχωρισμός του κολλαγόνου να γίνεται πάνω στο σκάφος, χωρίς να μεταφέρεται στο εργαστήριο.

Ανάπτυξη σαλιγκαροτροφίας

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Ιχθυολογίας κ. Χρήστος Νεοφύτου τόνισε πως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή γύρω στις 300 επιχειρήσεις παραγωγής σαλιγκαριών οι οποίες χρειάζονται συνεχή ενίσχυση σε επιστημονική γνώση. Ωστόσο η ανάγκη που έχει η Ευρώπη για τη σαλιγκαροτροφία δείχνει ότι στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Η Ευρώπη εισάγει από τρίτες χώρες 70.000 και πλέον τόνους σαλιγκαριών. Η χώρα μας θα μπορούσε να παράγει σαλιγκάρια και να τονώσει την σαλιγκαροτροφία. Και θα υπάρχει κέρδος για τις οικογενειακές επιχειρηματικές μονάδες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το