Ελλάδα

Κόλαση επί γης -Κάηκαν 460.000 στρέμματα στην Εύβοια

Γιγαντιαία οικολογική καταστροφή προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα με κυριότερες αυτές στην Εύβοια, την Αττική, την Ηλεία και τη Λακωνία.

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Στάχτη 460.000 στρέμματα στην Εύβοια
Όπως προκύπτει από τις εικόνες του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Αυγούστου έχουν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον, σύμφωνα με το meteo.gr. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

80.000 στρέμματα κάηκαν στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία.

Η πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη, καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης
Για τη φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα την Εύβοια μίλησε στο Mega ο πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης, Γιάννης Τριανταφύλλου. «Η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη», κατήγγειλε και υποστήριξε ότι οι νέοι δεν έχουν πια μέλλον στην Εύβοια. «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα τα χωριά. Τρέχαμε πανικόβλητοι, δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε. Τώρα θα κάνουμε καταγραφή των σπιτιών που είχαν καταστραφεί. Μείναμε πίσω να σώσουμε την περιουσία μας. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτά που ζήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, στη Λίμνη, επτά με οκτώ σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά. «Δεν υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αύριο. Τι θα πεις σε αυτόν που καλλιεργεί ρητίνη;», επεσήμανε και εξήγησε ότι η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη για τους κατοίκους της περιοχής, αφού οι περισσότεροι είναι αγρότες. «Θα ερημώσει η περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι διπλά ανίκανοι, κάηκε και η Βαρυμπόμπη, και η Βόρεια Εύβοια.

Φουντώνει το μέτωπο από Γαλατσώνα προς Αβγαριά

Στο νότιο μέτωπο της φωτιάς στο νησί, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, όπου υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα, εκτός από ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως το απόγευμα της Κυριακής, 8 Αυγούστου, επιχείρησαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, και δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό, Ρουμανία και Ουγγαρία, και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε. Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της φωτιάς τώρα, τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται η μάχη η οποία δίδεται στους Καματριάδες για να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το