Τοπικά

Επικίνδυνα σωματίδια “πνίγουν” τον Βόλο- Εξι φορές πάνω από το όριο

Τα 136,78 mg/m3 αγγίζουν σήμερα το πρωϊ στον Βόλο τα επικίνδυνα σωματίδια pm 2,5 σύμφωνα με τους 12 μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας . Το ημερήσιο όριο είναι τα 25 και ο μέσος όρος 24ωρου σύμφωνα με τις καταγραφές είναι 48,55.

Το κύριο αντικείμενο του GreenYourAir του Πανεπιστημίου είναι η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου και ειδικότερα η παρακολούθηση των μικροσωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2.5 μικρομέτρων(PM2.5).

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην πόλη του Βόλου και να προστατευτούν (ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πολιτών) σε περίπτωση που τα επίπεδα PM2.5 υπερβαίνουν τα επίσημα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ημερήσιο όριο: 25μg/m3 και ετήσιο όριο: 10μg/m3). Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει μόνο ετήσιο όριο για τα PM2.5 το οποίο είναι 25μg/m3.

http://greenyourair.org/gr/chartsgr/volos

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Βόλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ενός Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Σταθμού  που είναι εγκατεστημένος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, τα αιωρούμενα σωματίδια  pm 10 κατέγραψαν  στις 5 Αυγούστου μέσο όρο τιμών 60  μg/m3,  στις 6 Αυγούστου  μέσο όρο τιμών 48  μg/m3,  στις 7 Αυγούστου  μέσο όρο τιμών  27 μg/m3 και στις 8 Αυγούστου  μέσο όρο τιμών  21 μg/m3.

Τα pm 2,5 κατέγραψαν κατέγραψαν  στις 5 Αυγούστου μέσο όρο τιμών  25 μg/m3,  στις 6 Αυγούστου μέσο όρο τιμών  14 μg/m3, στις 7 Αυγούστου μέσο όρο τιμών  7 μg/m3 και στις 8 Αυγούστου μέσο όρο τιμών  12 μg/m3.

Σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία,  το όριο για τα pm 2,5  είναι  25 μg/m3 (μέση ετήσια τιμή).

Για τις ημερήσιες ωριαίες μετρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από το site της Περιφέρειας Θεσσαλίας https://www.thessaly.gov.gr

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το