Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Στη νέα κυβέρνηση το μπαλάκι για τον Φορέα Ακινήτων – Τι ζητούν οι επενδυτές

το τέλος της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει κατ΄αρχήν ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που αποτελεί το τελευταίο και δυσκολότερο κομμάτι του παζλ του Πτωχευτικού Νόμου.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται δια ζώσης με καθένα από τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα (Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC) ωστόσο δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένας ακόμα «γύρος» συζητήσεων με τα επενδυτικά σχήματα.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, πάντως, ότι ουσιαστική εξέλιξη μπορεί να υπάρξει μόνο όταν θα έχουν νέα κυβέρνηση καθώς δεν είναι υπάρχει, στην παρούσα φάση ορατότητα-βεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της επόμενης κυβέρνησης/υπουργού, καθώς κάποιοι από τους όρους ίδρυσης και λειτουργία του Φορέα θα καθοριστούν από Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για παράδειγμα, οι επενδυτές ζητούν να διευκρινιστεί η φορολογική μεταχείριση που θα έχουν (πχ. ΕΝΦΙΑ, φόρος μεταβίβασης) κάτι που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει ρητή και κυρίως μακροχρόνια δέσμευση.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει ο Φορέας το πρώτο τρίμηνο του 2024 και το «τενεκεδάκι» θα πάει για μια ακόμα φορά παρακάτω.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτούνται – περί τα 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις – για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που θα αγοράζει τα ακίνητα- πρώτες κατοικίες των ευαλώτων που χάνουν την πρώτη κατοικία ως περιουσιακό στοιχείο αλλά διατηρούν τη δυνατότητα στέγασής τους έναντι ενοικίου, που θα επιδοτείται από το Δημόσιο σε αυτό και την επαναγορά του μετά από 12 χρόνια εφόσον το επιθυμούν.

Το κυπριακό μοντέλο
Πριν από μερικές εβδομάδες ο Θοδωρής Καλαντώνης πρόεδρος της doValue σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία αναφέρθηκε στη δυσκολία εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων, λόγω και τις κατάστασης που επικρατεί στις αγορές προτρέποντας να εξεταστούν και άλλες λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

«Στην Κύπρο, για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση ψήφισε ένα αντίστοιχο σχέδιο. Θα ήταν σκόπιμο να πάρουμε κάποιες εμπειρίες για το θέμα αυτό», ανέφερε.

Σύμφωνα με το κυπριακό μοντέλο, τα ακίνητα των μη βιώσιμων – επιλέξιμων δανειοληπτών θα μεταβιβάζονται στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ποσοστό 98% με σκοπό τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων της πρώην Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας. Το κράτος, λοιπόν, αναλαμβάνει την καταβολή στον Φορέα του καθορισμένου ενοικίου ως κρατική χορηγία, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του κυπριακού Δημοσίου.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το