Οικονομία

Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες – Προς 60€ το ημερήσιο όριο αναλήψεων

varoufakis trapeza

Έκτακτα μέτρα στις τράπεζες από αύριο εισηγείται στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, που συνεδρίασε απόψε, μετά τις εκροές δισεκατομμυρίων των τελευταίων ημερών, αλλά και τις συνεχείς αναλήψεις από τα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο.

Η εισήγηση προβλέπει πιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα γίνει ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα.
Όπως ανέφερε πηγή στο Reuters, η αργία των τραπεζών προβλέπεται για έξι εργάσιμες, δηλαδή έως και τις 6 Ιουλίου, μία ημέρα δηλαδή μετά το δημοψήφισμα, ενώ το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων αναμένεται να καθοριστεί στα 60 ευρώ ανά ημέρα, με ισχύ από την Τρίτη.
Ακόμη, τη Δευτέρα εκτός λειτουργίας θα βρίσκονται και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς θα χρειαστεί να γίνουν τεχνικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στη λειτουργία τους, καθώς και να αναπροσαρμοστούν τα ανώτατα όρια αναλήψεων.
Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση.
Παράλληλα με τις τράπεζες, κλειστό αναμένεται να παραμείνει και το χρηματιστήριο, ωστόσο η απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, για όσες μέρες ισχύουν μεταξύ άλλων, προβλέπουν:
Ημερήσιο πλαφόν στις αναλήψεις ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα (θα συνυπολογίζονται οι αναλήψεις και μέσω τράπεζας και μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών)
Περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων διατραπεζικά και προς το εξωτερικό
Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές
Δεν θα μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές, παρά μόνον για να πληρωθεί δάνειο στην ίδια τράπεζα
Οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, πλην των ανηλειμμένων πριν την επιβολή των ελέγχων και με την προσκόμιση εγγράφων.Είχε προηγηθεί νωρίς το απόγευμα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παγώσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό.
Είχε προηγηθεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παγώσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό αλλά και η ακύρωση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από το Eurogroup.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το