Τοπικά

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες στη Μαγνησία – Βγαίνουν με τα τρακτέρ στις πλατείες

Στις πλατείες βγαίνουν αυτή την Κυριακή οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους προκειμένου να παραμείνουν στα χωριά τους, να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα κτήματά τους και να μπορέσουν να συντηρούν τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης ανέφερε ότι μετά από σύσκεψη στις 8 Ιανουαρίου στη Νίκαια Λάρισας αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών. Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου οι αγρότες θα βγουν στις πλατείες με τα αγροτικά τους. Στη Μαγνησία την περασμένη Κυριακή έγινε μεγάλη σύσκεψη στον Ριζόμυλο, χθες στο Στεφανοβίκειο και σήμερα θα γίνει στα Κανάλια, αύριο θα γίνει περιοδεία στον Αγιο Γεώργιο και στον Αλμυρό ενώ την Πέμπτη θα γίνει συγκέντρωση στη Ζαγορά, την Παρασκευή στο Αϊδίνι και το Σάββατο στην περιοχή Αλμυρού-Σούρπης.
«Η εικόνα που έχουμε από τον ορεινό όγκο του Πηλίου και από τον κάμπο είναι να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση του αγώνα, να πετύχουμε την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή. Πήραμε τη δέσμευση του Υπουργού στην τελευταία μας συνάντηση ότι θα υπάρξει διάγγελμα για το ποσό που θα δοθεί ανά στρέμμα αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Έχει κάνει «κωλοτούμπα» και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι».

Όπως ανέφερε τα αιτήματα των αγροτών στη Μαγνησία είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για προϊόντα όπως μήλα, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, βαμβάκι, βρώσιμη ελιά και αμύγδαλα. Παράλληλα οι αγρότες απαιτούν να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να δοθεί γενναία επιδότηση για λιπάσματα, φάρμακα και ζωοτροφές, να υπάρξει πλαφόν 7 λεπτά στην κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, να καταργηθεί το πρόστιμο ρύπων και να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όλοι οι αγρότες από τις καταστροφές της περσινής χρονιάς. Ζητούν επίσης να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Ο κ. Γεωργαδάκης σημείωσε ότι οι μεγαλέμποροι φτάνουν τα προϊόντα των αγροτών προς κατανάλωση από 6 ως 10 φορές ακριβότερα.
«Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν μαζικά την Κυριακή και όλα τα χωριά του νομού μας να βγάλουν στις πλατείες τρακτέρ και αγροτικά. Δεν έχει λυθεί τίποτα και ούτε θα λυθεί. Όλοι ενωμένοι με κοινό υποκινητή μας το πρόβλημα που έχουμε» σημείωσε ο κ. Γεωργαδάκης. Την Κυριακή οι αγρότες θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για την κλιμάκωση του αγώνα τους.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταμούλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αϊδινίου επισήμανε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που πολλές φορές δεν καλύπτουν το κόστος. «Δουλεύουμε τζάμπα. Οι τιμές δεν συμβαδίζουν με το κόστος παραγωγής και κανείς δεν κάνει κάτι για αυτό. Από τα 20 λεπτά ως τα 2,5 ευρώ ποιος παίρνει τη διαφορά; Οι αγρότες πρέπει να βγουν στον δρόμο γιατί είναι η μόνη λύση».
Ο Νικόλαος Κάπελας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ανέφερε ότι το κόστος των μήλων είναι όσο και το κόστος καλλιέργειας. Όπως είπε οι έμποροι αγόρασαν τα μήλα από τα κτήματα προς 0,30 λεπτά το κιλό, με το κόστος καλλιέργειας να είναι στο ίδιο επίπεδο αν όχι και μεγαλύτερο. Αντίστοιχα στους καταναλωτές φτάνουν από 1,30 ως 2 ευρώ το κιλό. Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη από πέρυσι παρατηρείται το φαινόμενο αγρότες να εγκαταλείπουν τα στρέμματά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το