Τοπικά

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στο Ανατολικό Πήλιο -Κονδύλια σε πρώτη φάση για τη Μακρυρράχη

 

Χθες, 6 συνεργεία από 12 μηχανικούς του ΥΠΟΜΕΔΙ συνέχισαν τις εργασίες καταγραφής των ζημιών και προγραμματισμό αποκατάστασής τους. Οι περιοχές που επισκέφτηκαν είναι Τσαγκαράδα, Μούρεσι και Πουρί.

Σήμερα θα επισκεφτούν τις περιοχές, Πουρίου, Μουρεσίου  Κισσού και Μακρυράχης. Ειδικά στη Μακρυράχη, το έργο τους θα επικεντρωθεί στις ζημιές που παρουσιάστηκαν σε μια κατοικία και την περαιτέρω προστασία των γειτονικών κατοικιών από μελλοντικές κατολισθήσεις. Επειδή υπάρχουν σε πολλά σημεία αναβλύζοντα ύδατα, η αντιμετώπιση του προβλήματος καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη από τεχνικής άποψης. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει υποστήριξη και από το ΙΓΜΕ.

Σημειώνεται ότι ζημιές έχουν υποστεί δύο δημόσια κτίρια, και συγκεκριμένα το πρώην δημαρχείο Τσαγκαράδας και το σχολείο του Ρήγα (μουσείο) στη Ζαγορά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης. Επιπλέον δεν έχει καταστεί δυνατό να προσεγγίζουν τα συνεργεία σε πολλά σημεία, όπως Μυλοπόταμο, Ελίτσα κ.α. ενώ τα σχολεία παρέμειναν και σήμερα κλειστά και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν.

Τα χρήματα που διατίθενται από το ΥΠΟΜΕΔΙ για την περιοχή, θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην αποκατάσταση των ζημιών στη Μακρυράχη, αλλά και όπου υπάρχει διαπιστωμένη ή πιθανή ζημιά σε κατοικίες, αφού τα καταστροφικά φαινόμενα είναι ακόμα σε εξέλιξη Για αύριο 7/3 έχει προγραμματισθεί επίσκεψη κλιμακίου του ΙΓΜΕ με τη συμμετοχή του καθ. Λέκκα ο οποίος είχε εκπονήσει και υποβάλλει από το 2003 εμπεριστατωμένη γεωτεχνική μελέτη έκτασης 400 περίπου σελίδων, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το