Οικονομία

«Κλειδώνει» για τις 29 Σεπτεμβρίου η καταβολή των αναδρομικών σε 134.000 συνταξιούχους -Ποιους αφορά

«Κλειδώνει» για την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, όπως όλα δείχνουν, η καταβολή των αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ σε 134.000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Η εν λόγω πληρωμή αφορά συνταξιούχους οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, β) υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και γ) δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Η δε πληρωμή τους έρχεται σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που προβλέπει αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις τους εδώ και μια 10ετία.

520.000 συνταξιούχοι θα δουν μείωση στη προσωπική διαφορά
Την ίδια ώρα, επιπλέον, 520.000 περίπου παλαιοί συνταξιούχοι μπορεί να μην δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, θα δουν ωστόσο την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται αισθητά. Έτσι, θα βγουν και αυτοί ωφελημένοι καθώς θα έρθει νωρίτερα το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις τους μελλοντικά.

Από τα τέλη Ιουνίου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εργάζονται εντατικά προκειμένου για την καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν ακόμη 134.000 συνταξιούχοι. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να επανυπολογιστούν οι συντάξεις 100.000 επιπλέον παλαιών συνταξιούχων που αποτελούν σύνθετες περιπτώσεις ή περιπτώσεις με ελλιπή στοιχεία στο σύστημα. Από αυτούς υπολογίζεται πως 30.000 θα δουν τελικά χρήματα στους λογαριασμούς τους ενώ οι υπόλοιποι θα μειώσουν την προσωπική τους διαφορά.

Καταληκτικά, εντός του Οκτωβρίου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί και η πληρωμή αναδρομικών και αυξήσεων σε 29.000 σύνθετες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν από τον Ιούνιο του 2021.

Η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και ως εκ τούτου χρονοβόρα διαδικασία. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στην διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το