Πολιτισμός

«Κίτρινη κάρτα» σε βιβλίο της Τζέιν Όστεν έβγαλε βρετανικό πανεπιστήμιο

Στη λίστα των βιβλίων με προειδοποίηση τοποθετεί πλέον το πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν «Το αββαείο του Νορθάνγκερ».

Το κλασικό έργο, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1817, κρίθηκε ότι περιλαμβάνει «στερεότυπα φύλου» και σάτιρα με «τοξικές σχέσεις και φιλίες». Ως εκ τούτου, το πανεπιστήμιο έκρινε ότι θα πρέπει να θέσει προειδοποίηση προς τους φοιτητές ότι το περιεχόμενο ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Το βιβλίο, που ξεκινά σαν μια παρωδία ενός «γοτθικού» μυθιστορήματος, με κεντρική ηρωίδα τη 15χρονη Κάθριν Μόρλαντ είναι ένα σατιρικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Το κείμενο διδάσκεται σε μια ενότητα γοτθικής λογοτεχνίας, που έχει μια ευρύτερη προειδοποίηση προς τους φοιτητές ότι ενδέχεται να βρουν στοιχεία του μαθήματος ενοχλητικά, όπως αναφέρει η Telegraph.

Η Τζέιν Όστεν θεωρείται μία πρώιμη φεμινίστρια με βάση το έργο της, καθώς επιπλήττει τα στερεότυπα για το φύλο.

Η απόφαση του πανεπιστημίου για προειδοποίηση ανεπιθύμητου περιεχομένου προκαλεί ευρύτερες αντιδράσεις σε καθηγητές, που θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι για πρώτη φορά οι προειδοποιήσεις χρησιμοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2021, μετά από αιτήματα φοιτητών μέσω των εκπροσώπων τους. Τότε υπήρξε συμφωνία για προειδοποιήσεις περιεχομένου στις λίστες ανάγνωσης, ώστε οι φοιτητές να τις λαμβάνουν υπ’ όψιν πριν μελετήσουν ένα κείμενο.

Προειδοποιήσεις για τον Άμλετ, την Τζέιν Έιρ και τις Μεγάλες Προσδοκίες

Ήδη, πέρυσι διαπιστώθηκε αύξηση σε τέτοιου είδους προειδοποιήσεις σε ιστορικά κείμενα απ’ όλους τους τομείς. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είχε εκδώσει προειδοποιήσεις ανεπιθύμητου περιεχομένου για όλα τα κείμενα πλην ενός που μελετήθηκαν στην ενότητα «Αγγλική Λογοτεχνία από τον Σαίξπηρ στην Ώστιν». Πλέον, οι προπτυχιακοί φοιτητές είναι ενήμεροι ότι ο Άμλετ του Σαίξπηρ, τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ του Τζόναθαν Σουίφτ και η Πειθώ της Τζέιν Όστεν μπορεί να τους πυροδοτήσουν αισθήματα «θλίψης».

Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε εκδώσει το πανεπιστήμιο του Σάλφορντ για το κλασικό μυθιστόρημα «Τζέιν Έιρ» της Σαρλότ Μπροντέ και τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Τσαρλς Ντίκενς, εξηγώντας στους φοιτητές ότι και τα δύο βιβλία περιέχουν αποσπάσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανησυχητικά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το