Θ Plus

Κις με ρόκα και καπνιστό́ μπέικον – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Η κις (quiche) είναι η γαλλική εκδοχή της ελληνικής παραδοσιακής πίτας ή τουλάχιστον η πιο κοντινή, καθότι οι κις είναι ανοιχτές, ενώ οι πίτες είναι συνήθως σκεπαστές. Τα κοινά χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη ποικιλία τους και η χρήση ζύμης για την βάση. Όσο για το κύριο υλικό αυτό είναι σίγουρα η φαντασία που όσο πιο πολύ την αφήνετε ελεύθερη τόσο πιο γευστικές και ξεχωριστές θα είναι οι κις σας. Επιπλέον, είναι ο τέλειος και πιο έξυπνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε ετερόκλιτα υλικά που έχουν ξεμείνει στο ψυγείο σας και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε.

Υλικά για την ζύμη
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. βούτυρο κρύο
2 αυγά
1 κ.σ. κρύο νερό
Αλάτι

Υλικά για την γέμιση
200 γρ. καπνιστό μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
345 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε μισοφέγγαρα
100 γρ. ρόκα
50 γρ. άνηθο
2 κ.κ. ξύδι κόκκινο
1 ½ κ.κ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. σόγια
5 αυγά
200 ml. κρέμα γάλακτος
¼ κ.κ. μοσχοκάρυδο
140 γρ. γραβιέρα
Αλάτι και πιπέρι

Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε για την επιτυχία της ζύμης είναι η θερμοκρασία των υλικών και ιδιαίτερα του βουτύρου που πρέπει να είναι κρύο.

Ανακατέψτε το αλάτι με το αλεύρι σε ένα μεγάλο δοχείο και προσθέστε τους κύβους του χρυσαφένιου γαλακτοκομικού που μόλις βγάλατε από το ψυγείο. Με τις άκρες των δακτύλων σας δουλέψτε τα υλικά μέχρι να αποκτήσετε μια αμμώδη σύνθεση. Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και ρίξτε τα και αυτά στο μείγμα του βουτύρου μαζί με το νερό.

Δουλέψτε την ζύμη πολύ λίγο, απλώνοντάς την μερικές φορές στην επιφάνεια εργασίας με το θέναρ του χεριού σας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αφήσετε την ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα, αφού την τυλίξετε σε διαφανή μεμβράνη.

Για να ανοίξετε την ζύμη σε φύλλο πάχους 3 περίπου χιλιοστών, τοποθετήστε την ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ζαχαροπλαστικής και δουλέψτε την με τον πλάστη ουτοσώστε να είναι λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος της φόρμας που θα ψήσετε την κις διαμέτρου 22 εκατοστών. Στρώστε το φύλλο στην φόρμα, κόψτε την περίσσια ζύμη που προεξέχει από τα τοιχώματα και βάλτε την πάλι στο ψυγείο μέχρι την στιγμή που θα είναι έτοιμη η γέμιση.

Σοτάρετε για 7 λεπτά δίχως λάδι το καπνιστό μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, φροντίζοντας να πάρει όμορφο χρώμα σε όλες τις πλευρές, αλλά να παραμείνει ζουμερό και μαλακό. Βάλτε το επάνω σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει όλα τα περιττά λίπη.

Χωρίς να ξεπλύνετε το τηγάνι βάλτε λίγο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν μια όμορφη διαφάνεια. Βγάλτε τα από το τηγάνι και επαναλάβετε την διαδικασία για άλλα 10 λεπτά με την ρόκα, τον άνηθο, το ξύδι, την σόγια και την ζάχαρη. Μόλις η ρόκα μαλακώσει και ξυπνήσει το άρωμα του άνηθου αποσύρετέ τα από την φωτιά.

Χτυπήστε σε ένα μεγάλο δοχείο τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και το τυρί. Βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

Αδειάστε την γέμιση στην φόρμα με αποσπώμενο πάτο και ψήστε την λαχταριστή κις για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°c.

Σερβίρεται ζεστή με λίγη πράσινη σαλάτα.

Προετοιμασία 50 λεπτά και 1 ώρα ψύξη
Ψήσιμο 40 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το