Τοπικά

Κίνδυνος «λουκέτου» για 4 στις 10 επιχειρήσεις – Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι της εστίασης από τον Χρ. Σταϊκούρα 

Ρευστότητα και στήριξη της εστίασης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου ζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς και τα μέλη της διοίκησης, ενώ στον διάλογο μετείχαν ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος από τη Μαγνησία κ. Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Χρ. Τριαντόπουλος και βουλευτές του Νομού.

Οι συμμετέχοντες, όπως τόνισε ο κ. Στεφάνου στη «Θ» έκαναν λόγο για «αγανάκτηση και απαισιοδοξία» στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος «παραμένει κλειστός χωρίς να συνυπολογιστούν τα τοπικά lockdown που γονάτισαν τις τοπικές οικονομίες». Η μόνη χρηματοδότηση που έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή» τόνισαν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον 5ο κύκλο ως «ταφόπλακα για την εστίαση», αφού «απέκλεισε περί τις 38.000 επιχειρήσεις». «Η μέση χρηματοδότηση και αυτών που περιλήφθηκαν ήταν 4.500 ευρώ, τη στιγμή που και η πιο μικρή επιχείρηση έχει πολλαπλάσιες πάγιες ανάγκες. Η εστίαση δεν έχει ανάγκη δάνεια, αλλά απευθείας ενίσχυση σήμερα» δήλωσαν οι εκπρόσωποι, τονίζοντας ότι «το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για το κράτος όταν θα έχουν μπει λουκέτα και θα έχει εκτιναχθεί η ανεργία».

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως έγινε σε όλους τους τόνους γνωστό πως το 50% της εστίασης δεν θα ανοίξει, όταν αρθούν τα μέτρα, καθώς δεν διαθέτουν οι επαγγελματίες εξωτερικούς χώρους και θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα με προγράμματα του ΕΣΠΑ , προγράμματα ΑΝΑΣΑ και επιδοτήσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Σημείωσαν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αποκλείστηκαν και από τα προγράμματα των Περιφερειών και τόνισαν ότι «4 στις 10 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν, ενώ έχουμε ήδη τα πρώτα οριστικά λουκέτα. Η αναστολή των πληρωμών για λίγους μήνες δεν εμποδίζει τα λουκέτα» πρόσθεσαν, αναδεικνύοντας και το ζήτημα της «συσσώρευσης του ιδιωτικού χρέους. Ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις είναι πλέον φορτωμένες με χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που το χρέος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας φτάνει τα 25 δισ.».
Ζητήθηκε από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Μετά από μια διεξοδική και ειλικρινή συζήτηση, ο υπουργός έκλεισε λέγοντας: «Αναγνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και θα αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την στήριξή του».
Όπως είπε ο υπουργός, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ένα πλέγμα μέτρων στήριξης για τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι σημαντικό να ασκείται υπεύθυνη οικονομική πολιτική με δημοσιονομική ευελιξία, αλλά όχι εκτροχιασμό, ώστε να μπορεί η χώρα να δανείζεται φθηνά. Για τον τουρισμό εκτίμησε ότι θα κινηθεί περίπου σε διπλάσια επίπεδα από το 2020, δηλαδή θα φτάσει στο 50% του 2019. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι κάθε εβδομάδα της τρέχουσας αυστηρής απαγόρευσης κοστίζει περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ.
Επεσήμανε ότι ήδη το υπουργείο έχει ανακοινώσει μέτρα 2,5 δισ. ευρώ φέτος για τη στήριξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι ο λογαριασμός αυτός θα μεγαλώσει.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα μεγαλώσουν το έλλειμμα και το χρέος αυτής της χρονιάς και θέλει προσοχή απέναντι στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το ότι έχουν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δέκα προέρχονται από ιδιώτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το