Τοπικά

Κίνδυνος για καλλιέργειες λόγω ανομβρίας στον κάμπο Αλμυρού

 

Σε απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού, καθώς λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας κινδυνεύουν να καταστραφούν πολλών ειδών καλλιέργειες. Μάλιστα, αγρότες απευθύνθηκαν σε ιερείς της περιοχής ζητώντας να γίνει παράκληση και δέηση για να σταματήσει η ανομβρία και σύμφωνα με πληροφορίες από την Μητρόπολη Δημητριάδος αποφασίστηκε να γίνει λιτανεία της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Ξενιάς την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου στον Αλμυρό και τα γύρω χωριά.

Ήδη τα πρώτα σημάδια της ανομβρίας έχουν αρχίσει να φαίνονται στα σιτηρά και τα καλαμπόκια στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν είναι ποτιστικές, τη στιγμή που οι αγρότες στον κάμπο του Αλμυρού προγραμματίζουν το αμέσως προσεχές διάστημα να σπείρουν βαμβάκι και τομάτα.
Σοβαρά προβλήματα από την παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να αντιμετωπίσει και η ελαιοκαλλιέργεια στις περιοχές του Πτελεού και της Σούρπης, καθώς τα δέντρα έχουν μεγάλη ανθοφορία και αν δεν βρέξει δεν θα φτιάξουν καρπούς.
“Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη η κατάσταση αφού έχει να βρέξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι καλλιέργειες στον κάμπο χρειάζονται νερό για να αποδώσουν και αν αυτό δεν γίνει άμεσα, τότε θα μιλάμε για καταστροφή και χαμένη χρονιά” ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής από τον Αλμυρό Χρ. Πάντζιος.
Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με τον προγραμματισμό της λιτανείας ανέφερε ότι “η αρχική σκέψη ήταν να απευθυνθούμε σε ιερείς του Αλμυρού, προκειμένου να γίνει παράκληση και δέηση, για να σταματήσει η ανομβρία. Ωστόσο, οι ιερείς πρότειναν να απευθυνθούμε στην Μητρόπολη Δημητριάδος και αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και αποφασίστηκε να γίνει λιτανεία την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απριλίου στον Αλμυρό και τα γύρω χωριά” προσέθεσε ο ίδιος.
Όσο για το πρόγραμμα της λιτανείας αναμένεται να ανακοινωθεί από την Μητρόπολη Δημητριάδος, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πομπή θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλμυρού και θα κατευθυνθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα γίνει ειδική δέηση για βροχή. Ακολούθως, η πομπή θα πάει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου θα γίνει παράκληση για να σταματήσει η ανομβρία και στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς θα κατευθυνθεί στην Ευξεινούπολη, τον Πλάτανο και τα γύρω χωριά.

Η Λιτανεία
Λιτανεία ονομάζεται η πάσης φύσεως περιφορά ιερών εικόνων, του Τιμίου Σταυρού ή λειψάνων Αγίων ή και του Επιταφίου (την Μ. Παρασκευή), πάντοτε όμως εκτός του Ναού. Η Λιτανεία ανήκει στις θρησκευτικές τελετές.
Η λιτανεία συνήθως γίνεται με πάνδημη συμμετοχή των ενοριτών και πλήθους πιστών, αντιπροσωπείες σχολείων και Ιδρυμάτων με επικεφαλής τον κλήρο και πλαισιούμενη κάποιες φορές και από στρατιωτικά αγήματα και μπάντα.
Ωστόσο δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή πιστών καθώς εκκλησιαστικά το νόημα της έγκειται στο γεγονός της προσεχής και ευλογίας αντίστοιχα του τόπου που λαμβάνει χώρα από το ιερό πρόσωπο στο οποίο είναι αφιερωμένη.
Οι Λιτανείες γίνονται είτε αναμνηστικά επί γεγονότων, είτε κατά την ημέρα εορτής του τιμώμενου Αγίου, είτε και ακόμη παρακλητικά προς διακοπή κάποιου κακού (σεισμών, ανομβρίας, επιδημίας, εχθρικής επιδρομής κ.λπ.). Κατά τη διάρκεια αυτών ψάλλονται εγκώμια ή το τροπάριο του Αγίου με τρεις ή τέσσερις στάσεις όπου ψάλλονται τα ειρηνικά. Ως μικρότερη σε έκταση λιτανεία είναι εκείνη που γίνεται ακριβώς πέριξ του Ναού στα θυρανοίξια (εγκαίνια) αυτού.
Ιστορικά η λιτανεία ως τελετουργία ανάγεται στην αρχαία ελληνική «πομπή» που τελούνταν επ΄ ευκαιρία της εορτής των διαφόρων Μυστηρίων, με χαρακτηριστικό την μεταφορά και όχι περιφορά, όπως ήταν η πομπή των Παναθηναίων, των Ελευσινίων κ.λπ. ενώ η περιφορά του Επιταφίου ανάγεται περισσότερο σε εκείνη της «Κιβωτού της Διαθήκης» των Εβραίων.
Ετυμολογικά το όνομα Λιτανεία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη λιτή (η) (και τα ρήματα λίσσομαι, λίτομαι) που σημαίνει ικεσία, προσευχή. Στο πληθυντικό Λιταί ως κύριο όνομα σήμαιναν τη προσωποποίηση των προσευχών. Παράγωγα αυτών ήταν τα ρήματα λιτανεύω, σπανιότερα λιταίνω, η λιτανεία (=προσευχή-ικεσία) και το επίθετο λιτανός (=ικετευτικός).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το