Κόσμος

Κίνα: Στο στόχαστρο τα εισαγόμενα κατεψυγμένα προϊόντα

H Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο εργαζόμενοι στην αλυσίδα κατεψυγμένων τροφίμων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Τιαντζίν, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η χώρα έχει αναχαιτίσει την επιδημία του κορωνοϊού από την άνοιξη χάρη στα δρακόντεια μέτρα που έλαβε (μαζικά τεστ, lockdown, καραντίνα κατά την άφιξη στη χώρα, παρακολούθηση των μετακινήσεων) και στην χρήση προστατευτικής μάσκας. Ως εκ τούτου καταγράφει ημερησίως πολύ λίγα νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν ανθρώπους που έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό.

Ωστόσο ευρείες εκστρατείες εξέτασης εισαγόμενων τροφίμων έχουν διοργανωθεί πρόσφατα μετά τον εντοπισμό ιχνών του νέου κορωνοϊού σε συσκευασίες.

Στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, οι αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι εντόπισαν τον SARS-CoV-2 σε κατεψυγμένο βοδινό κρέας που προερχόταν από την Βραζιλία.
Τέσσερις άλλοι δήμοι γνωστοποίησαν την περασμένη εβδομάδα την παρουσία κορωνοϊού σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων που ήρθαν από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων χοιρινό κρέας από την Αργεντινή και ψάρια από την Ινδία.

Οι κινεζικές τελωνειακές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν εξετάσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 800.000 δείγματα εισαγόμενων κατεψυγμένων προϊόντων και αναστείλει τις παραδόσεις από 99 ξένους προμηθευτές.
Οι υποψίες χρονολογούνται από τον Ιούνιο, εν μέσω συρροής κρουσμάτων στο Πεκίνο, όταν ίχνη του ιού εντοπίστηκαν σε επιφάνεια κοπής εισαγόμενου σολομού.
Οι δύο εργαζόμενοι στην Τιαντζίν, την μεγάλη πόλη-λιμάνι που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της κινεζικής πρωτεύουσας, «είχαν και οι δύο προηγουμένως έρθει σε επαφή με μολυσμένα προϊόντα διατροφής της αλυσίδας κατεψυγμένων», ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «δεν υπάρχει σήμερα καμία απόδειξη ότι άνθρωποι θα μπορούσαν να κολλήσουν την COVID-19 από τρόφιμα ή συσκευασίες διατροφικών προϊόντων».
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιζιάν χαρακτήρισε σήμερα «κατάλληλα» και «απαραίτητα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί, υπογραμμίζοντας ότι αποσκοπούν «στην προστασία της ζωής και της υγείας» του πληθυσμού.

Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας
Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού μέσω του εμπορίου τροφίμων και οι πληροφορίες αυτού του είδους “πρέπει να υποβαθμίζονται”, σημείωσε την ίδια ώρα σήμερα ο Μάξιμο Τορέρο Κάλεν, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο FAO έχει και στο παρελθόν δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως η παραγωγή τροφίμων σε προμηθεύτριες χώρες αποτελεί πηγή του νέου κορονοϊού, τόνισε ο ίδιος κατά τη διάσκεψη Global Grain. Η Κίνα σημειώνει ότι έχει εντοπίσει τον ιό στις συσκευασίες προϊόντων από 20 χώρες. Ωστόσο ξένοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η έλλειψη παροχής αποδείξεων από τις αρχές σημαίνει ότι αυτό ζημιώνει το εμπόριο.

Ερευνα
Η μετάδοση της COVID-19 μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων είναι «πιθανή, αλλά δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, δεν γνωρίζουμε επομένως την έκταση αυτής της εξάπλωσης», δήλωσε στο AFP ο Πολ Τάμπια, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η διεθνής αποστολή που έχει επιφορτιστεί να διευκρινίσει την προέλευση του νέου κορονοϊού συνεδρίασε για πρώτη φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης, με Κινέζους ειδικούς.

Ο διεθνής οργανισμός επιδιώκει να διεξαχθεί «ένα σύνολο μακρών και διεξοδικών ερευνών» στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες, για να γίνει μια προσπάθεια να διευκρινιστεί η πηγή προέλευσης του νέου κορωνοϊού.
Το Πεκίνο υπογραμμίζει τακτικά ότι, μολονότι ο νέος κορωνοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο κινεζικό έδαφος, μπορεί να προήλθε από άλλη χώρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το