Τοπικά

Κέντρο επιστημών στο Βόλο «χτίζει» ισχυρά μυαλά

unnamed

Ένα πρότυπο κέντρο επιστημών, πρωτοπόρο στον ελλαδικό χώρο, δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο Βόλο, στα εργαστήρια του πολυχώρου του Καραγάτς. Η διαφορά με όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, είναι ότι ναι μεν «παράγει» ισχυρά μυαλά, αλλά το «υλικό» αποτελείται από λιλιπούτειους μαθητές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παραπλήσια δομή και δράσεις δεν έχουν αναπτυχθεί πουθενά αλλού στην Ελλάδα και η υλοποίησή τους θα αποτελέσει μοναδικό πεδίο πειραματικής εφαρμογής. Συνεπώς η ανάπτυξη όλων των δράσεων του κέντρου, καθώς και η ανάπτυξη της κτιριακής του δομής, θα αποτελέσει στο μέλλον παράδειγμα πρωτοποριακού εγχειρήματος, όχι μόνο για τον ελλαδικό, αλλά και τον ευρωπαϊκό χώρο.

Το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπαίδευσης – Πολιτισμού – Επιστημών είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και ιδρύθηκε το 2014. Το «Κέντρο» ιδρύθηκε με κύριο σκοπό, προκειμένου μέσα από στοχευόμενες ολιστικές παρεμβάσεις τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, οι οποίες οργανώνονται μέσα σε πλαίσια δομημένων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, να οικοδομήσει ένα πολυπρόσωπο, πολυεπίπεδο και σύγχρονο περιβάλλον μάθησης. Ένα εκπαιδευτικό και παράλληλα δημιουργικό περιβάλλον, όπου οι γνώσεις και τα βιώματα των συμμετεχόντων θα οικοδομούνται σταδιακά, βασιζόμενα στους άξονες του πολιτισμού και των επιστημών. Με τη βοήθεια πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι γνώσεις θα διασυνδέονται, θα αποκτούν νόημα και μέσω της δημιουργίας συνάψεων θα συνθέτουν τελικά τις εμπειρίες των συμμετεχόντων. Μολονότι το «Κέντρο» με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα δίνει έμφαση στις μικρές ηλικίες (Νήπια, Δημοτικό, Γυμνάσιο), στοχεύει παράλληλα και στη δημιουργία βιωματικών εμπειριών, τόσο των γονέων, όσο και των εκπαιδευτικών, μέσα από μια σπειροειδή, αέναη διά βίου μάθηση και επιμόρφωση. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι, τόσο εξειδικευμένοι συνεργάτες, όσο και Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά κέντρα, ινστιτούτα, ιδρύματα και γενικότερα εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη. Η προσπάθεια αυτή, πρωτοπόρος στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο, φιλοδοξεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας, που δεν στοχεύει μόνο στην ανάπτυξη του επιστημονικού αλφαβητισμού, αλλά κυριότερα θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο, που θα θέτει την παιδεία των νέων γενεών σε νέα βάση.

Όπως εξήγησαν οι εκπαιδευτικοί, στόχος του Κέντρου είναι η αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού της πόλης και η σύναψη συνεργασιών με Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και με πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο χώρος στο Καραγάτς κρίθηκε από την αρχή ιδανικός, μιας και εκεί θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών, που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία και τη δομή ενός σύγχρονου περιβάλλοντος μάθησης, όπως:

Τάξη του μέλλοντος (Future Classroom).

Ανοιχτή επιστημονική βιβλιοθήκη (Digital Science Library).

Επιστημονικά σημεία (Sciences Points for all).

Πλανητάριο (Planetarium).

Επιστημονικά εργαστήρια (Science laboratories).

Δημιουργικά εργαστήρια (Creative laboratories).

Αυλή πειραμάτων (Experiment garden).

Τέχνη και Επιστήμες (Art & Science).

Ανοιχτές δραστηριότητες (Open activities) κ.λπ.

Τρία προγράμματα

Με την έναρξή του, για το σχολικό έτος 2014 -2015, το «Κέντρο» έχει εκπονήσει και υλοποιεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματα και σειρά μικρών δράσεων, σχετικές με το πεδίο των επιστημών. Συγκεκριμένα υλοποιούνται τα εξής εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι ανοικτός και τα τμήματα είναι υπό διαμόρφωση:

-«Από τον Αρίσταρχο στον Κοπέρνικο: Ανακαλύπτοντας το διάστημα». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την Φυσική, το Διάστημα και την ESA (European Space Agency), που απευθύνεται σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου.

«Καλά σας μέρα κύριε Higgs». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τη σωματιδιακή φυσική και το CERN (European Organization for Nuclear Research), που απευθύνεται σε μαθητές Στ΄ Δημοτικού.

-«Μαθαίνοντας παρέα … με το θειο – Ιούλιο»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με τις επιστήμες και το ΕΚΦΕ Δημόκριτο, που απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού.

Παράλληλα θα υλοποιηθούν σειρά επιστημονικών δράσεων – μικρών προγραμμάτων, που θα απευθύνονται σε μαθητές από Νηπιαγωγείο έως Γυμνάσιο στο πλαίσιο του έτους φωτός (2015 International Year of Light)).

Από τις αρχές του 2015 θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Διασκεδαστικά μαθηματικά» για μαθητές Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού, με στόχο την προετοιμασία για το διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας.

Επίσης το Μάρτιο του 2015 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής και το Κέντρο Εκπαίδευσης Επιστημών Πολιτισμού «Αριστοτέλειο» θα διοργανώσουν στις εγκαταστάσεις του «Κέντρου» συνέδριο με θέμα «Η φυσική μαγεύει – Scientix».

«Στην προσπάθειά μας να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα στεγαζόταν το «Κέντρο», απευθυνθήκαμε, από την αρχή, στη νέα Δημοτική Αρχή και εκθέσαμε αναλυτικά το όραμα και τους στόχους μας. Σε αυτές τις συναντήσεις, αναλύθηκαν οι τρόποι για το πώς το «Κέντρο» θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλα τα υλικά και άυλα, πλεονεκτήματα, γενικότερα της περιοχής της Θεσσαλίας και ειδικότερα του Δήμου Βόλου. Επίσης αναλύθηκαν οι παράμετροι, για το πώς η ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δράσεων, οι οποίες θα έχουν αποδέκτες τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, θα προσδώσει μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως η αναγνωρισιμότητα και διασύνδεση με κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, ινστιτούτα, δομές και δίκτυα, με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον πολιτισμό» τόνισε ο εκπαιδευτικός κ. Ηρακλής Καραγιάννης.

«Ευελπιστούμε το Κέντρο να αποτελέσει τον τρίτο πόλο για τις επιστήμες, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το πρωτοποριακό είναι ότι απευθύνεται και σε μικρές ηλικίες» είπε ο ίδιος και ο κ. Νίκος Μακρής, επίσης εκπαιδευτικός, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό κέντρο, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ίσως και σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε επιστημονικό προσωπικό στην Ευρώπη και το Κέντρο μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τάσεις, δήλωσε.

Ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Βόλου κ. Γ. Βλιώρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσπάθεια. «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό όραμα. Ο Δήμος Βόλου είναι υποχρεωμένος, να στηρίζει ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες. Γνώμονας είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα δημοτικά κτίρια και να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους με οράματα. Προς το παρόν, στο Κέντρο κάνουν μάθημα 60 παιδιά, της Στ’ Δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου. Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά και τμήμα για την Ε’ Δημοτικού. Το πρόγραμμα διαρκεί ένα χρόνο, γίνεται ένα δίωρο μάθημα μία φορά την εβδομάδα. Στόχος η επέκταση και για γονείς με science cafe, η ανάπτυξη μιας Βιβλιοθήκης, αλλά και η δημιουργία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το