Τοπικά

Για μετατροπή του λέβητα σε φυσικό αέριο 700 οι καταναλωτές στη Μαγνησία

19973

Εκατοντάδες καταναλωτές στη Μαγνησία περιμένουν εδώ και μήνες (από το Σεπτέμβριο) στο ακουστικό τους, για τη μετατροπή των κεντρικών θερμάνσεων πετρελαίου σε φυσικού αερίου, μετά την προ τετραμήνου εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα επιδοτηθούν. Στη Μαγνησία οι περιπτώσεις είναι περίπου 700, ενώ σε όλη τη Θεσσαλία περίπου 2.500, περιμένοντας για έγκριση.

Όπως όλα δείχνουν, χάνουν το φετινό χειμώνα, αφού τέσσερις μήνες μετά από τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το σχετικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Ενώ έχουν κατατεθεί περίπου 10.000 αιτήσεις πανελληνίως, δεν έχουν απελευθερωθεί τα 15 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη χρηματοδότησή του. Η σύμβαση εκκρεμεί με τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που θα τις καταστήσει και φορείς του έργου. Πάντως ο φετινός χειμώνας χάνεται οριστικά, καθώς ακόμη και σήμερα αν απελευθερωθούν τα κονδύλια, από το να εγκριθεί η αίτηση μέχρι και τη σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου της ΕΠΑ, χρειάζονται δύο μήνες. Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΑ Θεσσαλίας, βρισκόταν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος, τονίζοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση, στην οποία εμπλέκονται τρία υπουργεία, το Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Οικονομικών και το Ανάπτυξης. Μετά θα ακολουθήσει το ΦΕΚ και τα χρήματα θα είναι στη διάθεση για επιδότηση στους πελάτες – αιτούντες, περίπου σε δεκαπέντε ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφορά περίπου 700 περιπτώσεις στη Μαγνησία και περίπου 2.500 σε όλη τη Θεσσαλία. Στις 13 Ιανουαρίου πάντως από το ΥΠΕΚΑ εκδόθηκε δελτίο Τύπου, για το πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον, που έχουν επιδείξει οι καταναλωτές, αναφέροντας ότι εκτιμάται πως οι 10.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, θα φτάσουν τις 20.000.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη καταβάλει χρήματα, αφενός στις ΕΠΑ μαζί με τη σύμβαση σύνδεσης (για τα λεγόμενα τέλη), αφετέρου κάποιοι έσπευσαν να πληρώσουν και στο συνεργαζόμενο εργολάβο την 1η δόση από το συνολικό ποσό των εργασιών, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Φαίνεται πάντως πως ξεμπλοκάρει ένα έργο με την υπογραφή της σύμβασης και έτσι χιλιάδες καταναλωτές θα προχωρήσουν, για να επιδοτηθούν, μετατρέποντας την κεντρική θέρμανση με χρήση πετρελαίου σε φυσικού αερίου.

Νέο «χαράτσι»

Αναφορικά με το νέο «χαράτσι» θα είναι 4 ευρώ ετησίως. Το νέο τέλος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, είναι το «μοναδιαίο τέλος ασφάλειας» για τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου σε περιόδους κρίσης. Πρόκειται για μέτρο, που προβλεπόταν σε παλαιότερους νόμους και κανονισμούς, τώρα όμως εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά από απόφαση της ΡΑΕ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φ. 2536, τεύχος Β’, 23/9/2014). Η απόφαση της ΡΑΕ εισάγει «ρήτρα διακοψιμότητας» για τους μεγάλους καταναλωτές αερίου, τις ευέλικτες βιομηχανίες (εκτός ηλεκτροπαραγωγής), οι οποίες θα πρέπει για το σκοπό αυτό να συνάψουν σύμβαση με το Διαχειριστή Αερίου. Σε αυτήν την περίπτωση οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να περικόπτουν τη ζήτηση αερίου άνω του 40% της ημερήσιας ζήτησής τους οποτεδήποτε και εντός έξι ωρών από τη στιγμή που θα το ζητήσει ο προμηθευτής αερίου κατά τη διάρκεια κρίσης, χαρακτηρισμένης ως επιπέδου 2 (επιφυλακή). Επίσης θα πρέπει να διατηρούν μειωμένο το επίπεδο ζήτησης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, κατ’ ανώτατο 30 ημέρες ανά έτος, ενώ προβλέπεται πρόστιμο, αν δεν τηρήσουν τους όρους. Σε αντάλλαγμα για τη «διακοψιμότητα» οι καταναλωτές της κατηγορίας αυτής θα έχουν μηδενικό συντελεστή υπολογισμού του τέλους, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, αφού ο συντελεστής C, όπως αποκαλείται, θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών ο συντελεστής C για φέτος ορίστηκε στη μονάδα. Οι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο, ορίστηκαν στη δεύτερη κατηγορία, με το τέλος στο 0,16 ευρώ/MWh. H υψηλότερη χρέωση, το 0,48 ευρώ/MWh, προορίζεται για τους οικιακούς καταναλωτές, στη λογική ότι ανήκουν στην «προστατευμένη» ομάδα χρηστών, για την οποία διασφαλίζεται η παροχή αερίου σε περίοδο κρίσης, εκτός ακραίας κατάστασης. Για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ανέρχεται σε 0,18 ευρώ/Mwh. Τα ποσά που προσδιορίζονται με βάση μαθηματικούς τύπους, θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το