Τοπικά

Kεντρικός ομιλητής ο Γ. Γ. Δημόσιας Διοίκησης του ΥΠ.ΕΣ σε ημερίδα με θέμα «Καινοτομία και Δημόσια Διοίκηση»

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα «Ευέλικτες Μέθοδοι Διοίκησης» και «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας διοργάνωσαν με επιτυχία επιστημονική Ημερίδα την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, με θέμα:

«Καινοτομία και Δημόσια Διοίκηση»

με κεντρικό ομιλητή το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτριο Κιρμικίρογλου.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης βασίστηκε στην παρατήρηση πως τα Η παραγωγή καινοτομίας συνιστά κεντρικό μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς προάγει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών, ενώ ενεργοποιεί το σύνολο της αλυσίδας αξίας τους. Το τελευταίο διάστημα γίνεται έντονος λόγος για την ανάγκη παραγωγής καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, ως ένα εργαλείο μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού του και βελτίωσης των σχέσεων με τους πολίτες. Με αφετηρία το Νόμο 5027/2023, σειρά παρεμβάσεων καθοδηγούν την παραγωγή καινοτομίας εντός του Δημοσίου Τομέα, ενεργοποιούν τη σχέση του Δημοσίου με το οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας, δίνουν λύσεις σε προβλήματα καθημερινότητας, ενώ συμβάλουν στο μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, τίθενται ερωτήματα όπως: μπορεί το κράτος να καινοτομήσει; Ποιες είναι οι απειλές και ποιες οι ευκαιρίες του εγχειρήματος;

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτριο Κιρμικίρογλου, που έδωσε με την ομιλία του απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά ανέδειξε μέσα από την παρουσίαση στοιχείων και πρακτικών, τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζεται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ως προς την υιοθέτηση και εφαρμογή σχετικών πρακτικών που αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα στις επόμενες δεκαετίες.
Ορισμένα από τα θέματα που ανέλυσε στην ομιλία του ο κ. Γενικός Γραμματέας ήταν τα μεγέθη και η ευρύτερη δομή του δημοσίου τομέα που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τη σημασία του εγχειρήματος της παραγωγής καινοτομίας, αλλά και το νέο νομικό πλαίσιο που προσδιορίζει τη θεσμοθετημένη ενεργοποίηση των δημοσίων στελεχών και οργανισμών στην κατεύθυνση αυτή.


Επιπλέον, παρουσίασε το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες, με αφετηρία τα ΚΕΠ. Ακόμη, συνόψισε το σύνολο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με τις οικογένειες σταδιοδρομίας, την παροχή κινήτρων μέσα από τυποποιημένες μετρήσεις, αλλά και την εφαρμογή κανόνων δεοντολογίας στους δημόσιους φορείς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο εθνικό σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπως και στη θεσμοθετημένη και βελτιωμένη εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο δημόσιο τομέα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο, αναφορικά με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αλλά και τις επερχόμενες δράσεις της Γενικής Γραμματείας.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) καθηγητής κ. Θεμιστοκλής Λαζαρίδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθηγητής κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος. Παρέστησαν καθηγητές και μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, πλήθος φοιτητών του προπτυχιακού και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Τμήματος, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, καθώς και μέλη του προσωπικού του Τμήματος. Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Λεωνίδας Ανθόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (τηλ: 2410-684708, [email protected]@uth.gr).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το