Τοπικά

Κενό το 30% των θέσεων εργαζόμενων στα τουριστικά καταλύματα Β. Σποράδων

Είδος προς εξαφάνιση είναι τα εργατικά χέρια στα μεσαία και μεγάλα τουριστικά καταλύματα στη Σκόπελο, ενώ οξυμένο εμφανίζεται το πρόβλημα και στα υπόλοιπα νησιά των Β. Σποράδων. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε θέσεις που αφορούν σε καμαριέρες, κηπουρούς, συντηρητές και βοηθούς μαγείρων, ενώ και σε πόστα, όπως μπαρίστα, σερβιτόρος ή βοηθός σερβιτόρου, υπάρχουν ορισμένα κενά, αν και είναι μικρότερα σε αριθμό.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με περισσότερα από 15 με 20 δωμάτια, περίπου το 30% των θέσεων λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, είναι στον αέρα. Αυτό παρά το ότι, σύμφωνα με την πρόεδρο, οι αμοιβές αρχίζουν από 1.100 ευρώ, με ωράρια κανονικά και είναι εξασφαλισμένη η στέγαση και διατροφή των υπαλλήλων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται συχνά πυκνά για άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.
Παράλληλα ένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει αφορά και στα πρακτορεία εύρεσης εργασίας τα οποία προμηθεύουν με προσωπικό καταλύματα του νησιού. Οι ξενοδόχοι, όπως εξηγεί η κ. Διαμάντη, πληρώνουν 400 ευρώ ως προμήθεια, περιμένοντας καταρτισμένο προσωπικό, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν το τουριστικό αντικείμενο, με συνέπεια να αποχωρούν μετά από λίγες ημέρες, αφήνοντας κενή τη θέση. Έτσι τα χρήματα της προμήθειας που έχουν δώσει χάνονται και ξανά από την αρχή ξεκινά η αναζήτηση προσωπικού, με πενιχρά τις περισσότερες φορές αποτελέσματα, μέσουσης της σεζόν.

«Τον συνεπή επαγγελματία τον ενδιαφέρει ο εργαζόμενος να είναι ικανοποιημένος τόσο από τις απολαβές του, όσο και από τις συνθήκες διαβίωσής του, γιατί όλη αυτή η κατάσταση έχει επίπτωση και στον πελάτη, καθώς καταλαβαίνει τον δυσαρεστημένο υπάλληλο» σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος των ξενοδόχων. Μια από τις βασικές αιτίες για την έλλειψη προσωπικού είναι ότι μετά το πέρας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας αρκετοί ήταν αυτοί που κάλυπταν θέσεις καμαριέρων, κηπουρών, συντηρητών και βοηθών μαγείρων, οι οποίοι αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Εξαιτίας αυτών των κρίσιμων παραγόντων αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα και έτσι δημιουργήθηκαν κενές θέσεις εργασίας.
Οι επαγγελματίες της Σκοπέλου εκφράζουν την αγωνία τους για το πώς θα κυλήσει η σεζόν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι από πού θα προέλθουν οι εργαζόμενοι, είτε δηλαδή από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, αρκεί να μπορούν να λειτουργήσουν.
«Εννιά στους δέκα επιχειρηματίες στον τουρισμό στο νησί δουλεύουν ως ομάδα με τους υπαλλήλους, καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε οι τελευταίοι να είναι ικανοποιημένοι» καταλήγει η κ. Διαμάντη, που συμπληρώνει πως πολλές φορές οι ίδιοι οι εργοδότες πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το