Τοπικά

Κενές θέσεις σε δομές φιλοξενίας αστέγων στον Βόλο

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των αστέγων έχει αρχίσει να γίνεται ορατό και στην πόλη του Βόλου. Στη λογική αυτή κατασκευάστηκε και λειτουργεί ο Κοινωνικός Ξενώνας για τη φιλοξενία αστέγων στην περιοχή της Νεάπολης με δυναμικότητα η οποία ανέρχεται στα 18 άτομα και στην περιοχή της Άλλης Μεριάς με δυναμικότητα που ανέρχεται στα 14 άτομα.
Η δράση αυτή στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών στέγασης και φιλοξενίας, σίτισης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας, ασφάλειας και βοήθειας των αστέγων, με προοπτική την κοινωνική και επαγγελματική τους αποκατάσταση, ώστε να αποφευχθεί η μονιμότητα της παραμονής και η ασυλοποίησή τους. Στην παρούσα φάση οι δύο αυτές δομές φιλοξενούν 21 άτομα εκ των οποίων οι 14 διαμένουν στη δομή της Νεάπολης και οι υπόλοιποι 7 στη δομή της Άλλης Μεριάς. Μέσα στο 2018 αναμένεται να εγκριθεί πρόταση χρηματοδότησης για την επαρκή στελέχωση του ξενώνα Νεάπολης έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας λειτουργίας.

Οι κεντρικοί άξονες μέσα στο 2018 για την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Βόλου θα εστιαστούν στην εξασφάλιση ενός δικτύου ασφαλείας και ενός πλέγματος ελάχιστων παροχών για άτομα μέλη κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το 2018 θα πρέπει να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες με αποδέκτες πολίτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, είτε κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν σε τέτοιες συνθήκες, ιδιαίτερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αφορά στη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, αλλά και ατόμων με αναπηρία, μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας και στοχεύει στην οργάνωσης και συστηματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας νοσηλευτικής φροντίδας, και οικογενειακής βοήθειας για την κάλυψη βασικών αναγκών των ηλικιωμένων.

Στον Δήμο Βόλου λειτουργούν συνολικά 5 ομάδες εργασίας καλύπτοντας το γεωγραφικό σύνολο της πόλης. Ο αριθμός των ηλικιωμένων που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ανέρχεται στην παρούσα φάση στα 777 άτομα. Για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος και την αξιοποίηση του διαθέσιμου προσωπικού πραγματοποιείται μια οριζόντια σύνδεση του προγράμματος με άλλες δράσεις της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στα προγράμματα πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το