Τοπικά

«Καίνε» οι τιμές καυσίμων και οπωροκηπευτικών στη Μαγνησία

Αύξηση τιμών δείχνουν τα στοιχεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων για τον φετινό Φεβρουάριο σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα σε υγρά καύσιμα και φρέσκα οπωροκηπευτικά. Αιτίες οι αυξήσεις σε φόρους, έμμεσους και άμεσους, και ο βαρύτερος φετινός χειμώνας σε σχέση με πέρσι, που συνέβαλαν στην εκτόξευση των τιμών και επιβάρυναν την τσέπη του καταναλωτή. Από την άλλη πλευρά σημαντική μείωση κατέγραψαν οι τιμές, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα προϊόντα ειδών παντοπωλείου, κατεψυγμένα λαχανικά, κατεψυγμένα κρέατα και κατεψυγμένα και νωπά ιχθυηρά.

 

 

Σημαντικές αυξήσεις κατέγραψαν τα στοιχεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων, όπως προκύπτει από έγγραφα του Παρατηρητηρίου Τιμών και Τιμοληψιών της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, στα υγρά καύσιμα τον Φεβρουάριο του 2017 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, που από 0,724 ευρώ το λίτρο στις 22/2/2016 εκτοξεύτηκε στο 1,001 €/λίτρο στις 22/2/2017, δηλαδή αύξηση 0,276 ευρώ ή 38%. Αιτίες η αύξηση του ΕΦΚ και η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού.
Οι λιανικές τιμές φρέσκων οπωροκηπευτικών για το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αυξήθηκαν σε 30 προϊόντα και μόλις σε 3 μειώθηκαν.
Τα πρωτεία, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατέχει το μαρούλι με 3,47 ευρώ έναντι 1,66 ευρώ, αύξηση 109%, ακολουθούν το μπρόκολο και τα σκόρδα (τεμάχιο) με αύξηση 73%, το πρώτο προϊόν από 1,78 ευρώ σε 3,09 ευρώ και το δεύτερο από 0,37 ευρώ σε 0,64 ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το σέλινο που η μέση τιμή του τον Φεβρουάριο του 2016 ήταν 1,74 ευρώ, ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 2,95 ευρώ. Τέταρτο στην κατηγορία με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι το κουνουπίδι με 68% (2,46 ευρώ από 1,46 ευρώ τον 2/2016), όπως και με το ίδιο ποσοστό αύξησης τα μανταρίνια που από 1,15 ευρώ ανέβηκαν στο 1,93 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017. Την πεντάδα κλείνει το σπανάκι με αύξηση τιμής 1,05 ευρώ ή 64% (μέση τιμή 2,68 ευρώ από 1,63 ευρώ). Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου η κύρια αιτία αύξησης τιμών στα οπωροκηπευτικά ήταν ο βαρύτερος χειμώνας φέτος σε σύγκριση με τον περσινό.
Όσον αφορά στις λιανικές μέσες τιμές ειδών παντοπωλείου, κατεψυγμένων λαχανικών, κατεψυγμένων κρεάτων και κατεψυγμένων και νωπών ιχθυηρών τον φετινό Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016 υπήρξαν σημαντικές μειώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, 62 προϊόντα σημείωσαν μείωση λιανικών μέσων τιμών, ενώ σε 34 αυξήθηκαν.
Τη σημαντικότερη μείωση μέσης τιμής στα είδη παντοπωλείου σημείωσε το υγρό πιάτων (λίτρο) με 38%, που από 1,14 € μειώθηκε στο 0,71 €, στα κατεψυγμένα λαχανικά τα φασολάκια (πλατιά) από 2,86 € (Φεβρουάριος 2016) στα 2,13 € (Φεβρουάριος 2017), στα νωπά ιχθυηρά τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε η παλαμίδα (κιλό, μεσαίο μέγεθος), που από τα 13,60 € έπεσε στα 11,30 € (-17% ή -2,30 €).
Στα κατεψυγμένα ιχθυηρά τα καλαμάρια ολόκληρα ακαθάριστα (κιλό) από 8,39 € στα 5,36 €, δηλαδή μείωση 3,03 ευρώ ή 36% και στα νωπά κρέατα τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε με 12% το κοτόπουλο (μπούτια), αφού η λιανική μέση τιμή από 4,95 € του Φεβρουαρίου 2016 έπεσε στα 4,34 € τον Φεβρουάριο 2017.
Υγρά καύσιμα
Όπως προαναφέρθηκε στα υγρά καύσιμα η αύξηση των τιμών σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων, όπως προκύπτει από έγγραφα του Παρατηρητηρίου Τιμών και Τιμοληψιών της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης στην ηπειρωτική Μαγνησίας τη μεγαλύτερη αύξηση με 38% κατέγραψε το πετρέλαιο θέρμανσης, που από το 0,724 €/λίτρο (22/2/2016) «εκτινάχθηκε» στο 1,001 €/λίτρο (22/2/2017).
Η σύγκριση τιμών στις 22 Φεβρουαρίου 2017 σε σχέση με αυτές στις 22 Φεβρουαρίου 2016 δείχνει ότι το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε 29%, αφού από το 1,018 €/λίτρο ανέβηκε στο 1,308 €/λίτρο ή αύξηση τιμής 0,293 €/λίτρο.
Στη συνέχεια είναι το υγραέριο κίνησης που αυξήθηκε 27%, αφού από το 0,674 € ανέβηκε στο 0,863 € ή αύξηση τιμής 0,183 €. Στην τέταρτη θέση με αύξηση 17% βρίσκεται η βενζίνη αμόλυβδη 95 οκτανίων, που από 1,333 €/λίτρο αυξήθηκε κατά 0,228 €, δηλαδή έφτασε στο 1,561 €/λίτρο. Η βενζίνη αμόλυβδη 100 οκτανίων σημείωσε αύξηση τιμής κατά 0,132 €/λίτρο ή 8%. Από το 1,615 €/λίτρο στις 22 Φεβρουαρίου 2016 ανέβηκε στο 1,747 ευρώ/λίτρο στις 22 Φεβρουαρίου 2017.
Να σημειωθεί ότι οι αυξημένες τιμές των υγρών καυσίμων είναι αποτέλεσμα της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και της διαφοράς στη διεθνή τιμή του «μαύρου χρυσού».
Φρέσκα οπωροκηπευτικά
Το δελτίο πιστοποίησης λιανικών μέσων τιμών φρέσκων οπωροκηπευτικών το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου 2017 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού δείχνει ότι σε 30 προϊόντα κατανάλωσης οι τιμές αυξήθηκαν, όταν μόλις σε 3 μειώθηκαν.
Συγκεκριμένα (προϊόν, μέση τιμή σε ευρώ Φεβρουαρίου 2017, μέση τιμή σε ευρώ Φεβρουαρίου 2016, αύξηση τιμής σε ευρώ, αύξηση τοις εκατό) κατά σειρά αύξησης από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη:
-Μαρούλι, 3,47, 1,66, 1,81, 109%.
-Μπρόκολο, 3,09, 1,78, 1,31, 73%, σκόρδα (τεμάχιο), 0,64, 0,37, 0,27, 73%.
-Σέλινο, 2,95, 1,74, 1,21, 69%.
-Κουνουπίδι, 2,46, 1,46, 1,00, 68%, μανταρίνια, 1,93, 1,15, 0,78, 68%.
-Σπανάκι, 2,68, 1,63, 1,05, 64%.
-Πορτοκάλια, 1,24, 0,79, 0,45, 57%.
-Πράσο, 2,09, 1,35, 0,74, 55%.
-Πιπεριές (Φλωρίνης), 3,84, 2,74, 1,10, 40%.
-Παντζάρια, 1,94, 1,40, 0,54, 38%, μελιτζάνες (χοντρές), 3,53, 2,55, 0,98, 38%.
-Χόρτα, 2,20, 1,63, 0,57, 35%.
-Άνηθος (τεμάχιο), 0,71, 0,54, 0,17, 31%, μαϊδανός (τεμάχιο), 0,71, 0,54, 0,17, 31%.
-Καρότα, 1,33, 1,02, 0,31, 30%.
-Αχλάδια (κρυστάλλια), 2,43, 1,89, 0,54, 28%.
-Κρεμμύδια χλωρά, 2,50, 1,97, 0,53, 27%, λάχανο (λευκό), 0,97, 0,76, 0,21, 27%,.
-Πιπεριές (γεμιστά), 3,12, 2,48, 0,64, 26%.
-Λεμόνια, 1,57, 1,27, 0,30, 24%.
-Πιπεριές (κέρατο), 3,12, 2,60, 0,52, 20%.
-Πατάτες (εγχώριες), 0,95, 0,80, 0,15, 19%, κολοκύθια, 3,04, 2,55, 0,49, 19%.
-Μήλα γκραντ σμιθ, 1,67, 1,42, 0,25, 17%.
-Αγγούρια (τεμάχιο), 0,84, 0,73, 0,11, 15%.
-Τομάτες α’, 1,77, 1,58, 0,19, 12%.
-Μήλα γκόλντεν, 1,72, 1,54, 0,18, 11%.
-Κρεμμύδια ξερά, 0,85, 0,84, 0,01, 1%.
Τα τρία προϊόντα που σημείωσαν μείωση στη λιανική μέση τιμή την ίδια συγκρινόμενη περίοδο είναι με -30% οι τομάτες β’, που από 1,04 € έπεσαν στο 0,73 € (μείωση 0,31 €), οι μπανάνες με -7% (από 2,00 € στο 1,86 €, μείωση τιμής 0,14 €) και τα μήλα στάρκιν με -1%, αφού από το 1,63 € του Φεβρουαρίου 2016 τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 1,61 €.
Σε 62 προϊόντα σημειώθηκε μείωση έως και 38%
Όπως προαναφέρθηκε στις λιανικές μέσες τιμές ειδών παντοπωλείου, κατεψυγμένων λαχανικών, κατεψυγμένων κρεάτων και κατεψυγμένων και νωπών ιχθυηρών τον φετινό Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016 υπήρξαν σημαντικές μειώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Β. Σποράδων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, 62 προϊόντα σημείωσαν μείωση λιανικών μέσων τιμών, ενώ σε 34 αυξήθηκαν.
Τα δέκα πρώτα είδη παντοπωλείου με τη μεγαλύτερη μείωση είναι τα εξής (τιμή 2/2017, τιμή 2/2016, μείωση, ποσοστό μείωσης):
Υγρό πιάτων (λίτρο) 0,71, 1,14, -0,43, -38%, κρουασάν σοκολάτας (τεμάχιο) 0,32, 0,47, -0,15, -32%, αφρόλουτρο (λίτρο) 1,91, 2,78, -0,87, -31%, υγρό σαπούνι χεριών (λίτρο, ανταλλακτικό) 1,52, 2,16, -0,64, -30%, απορρυπαντικό πλυντηρίου (50 μεζούρες) 7,40, 10,61, -3,21, -30%, ψωμί για τοστ (μεγάλη συσκευασία) 1,24, 1,74, -0,50, -29%, σαμπουάν μαλλιών (λίτρο) 3,15, 4,11, -0,96, -23%, σφουγγάρι μπάνιου (τεμάχιο) 0,66, 0,83, -0,17, -20%, σφουγγάρι κουζίνας (τεμάχιο) 0,30, 0,37, -0,07, -20%, φακές ψιλές (κιλό) 2,01, 2,42, -0,41, -17%, μαρμελάδα (κιλό) 3,00, 3,61, -0,61, -17%.
Από την άλλη πλευρά τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε ο τοματοπολτός (κιλό) με μέση τιμή 2,57 έναντι 1,67, αύξηση 54% ή 0,90 €, ενώ στη συνέχεια βρίσκεται το αλάτι (κιλό) με 0,47 € έναντι 0,33 €, αύξηση 42% ή 0,14 €.
Στα κατεψυγμένα λαχανικά τα φασολάκια πλατιά (κιλό) από 2,86 € μειώθηκαν στα 2,13 €, δηλαδή 25% πιο κάτω, τα ανάμικτα (κιλό) 2,07 € τον Φεβρουάριο 2017, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2016 ήταν 2,41 €, με τη μείωση να αγγίζει το 14%, όπως και στη σφολιάτα (κιλό), που από το 3,88 € τον 2/2016 έφτασε στα 3,33 € τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή -0,55 € ή -14%.
Όσον αφορά στα νωπά ιχθυηρά τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η παλαμίδα (κιλό, μεσαίο μέγεθος με 17%, που από τα 13,60 € του Φεβρουαρίου 2016 έπεσε στα 11,30 € τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ ο μπακαλιάρος το κιλό, μεσαίου μεγέθους, από τα 17,44 € έφτασε να πωλείται 15,00 €, δηλαδή φθηνότερα κατά 2,44 € ή -14%.
Στα κατεψυγμένα ιχθυηρά τα πρωτεία ανήκουν στα καλαμάρια ολόκληρα ακαθάριστα (κιλό) με μείωση κοντά στο 36% (2/2016 8,39 ευρώ, 2/2017 5,36 ευρώ, μείωση 3,03 ευρώ) και στη δεύτερη θέση η πέρκα φιλέτο (κιλό) με 10,99 ευρώ από 12,44 ευρώ, μείωση 11% ή φθηνότερη κατά 1,45 ευρώ.
Τέλος στα κρέατα το κοτόπουλο μπούτια το κιλό από 4,95 ευρώ μειώθηκε στα 4,34 ευρώ, μείωση 12% και μετά το κοτόπουλο φιλέτο (κιλό) με τα χοιρινά σουβλάκια (κιλό), που από το 8,23 ευρώ και 6,65 ευρώ αντίστοιχα έπεσαν στα 7,67 ευρώ και 6,16 ευρώ, μείωση που άγγιξε το 7%.

ΛΟΪΖΟΣ ΑΣΒΕΣΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το