Άρθρα

Καύση στην ΑΓΕΤ, Παλαιστίνη, εργασιακό και η μετατροπή τους σε συγχωροχάρτι για το ΣΥΡΙΖΑ

Του Βασίλη Μεταξά, γραμματέα της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Από πολλές μεριές και παίρνοντας υπόψη τα δημοσκοπικά ευρήματα, έχει ξεκινήσει μια ενεργή προσπάθεια «τόνωσης» του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανακάμψει εκλογικά. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι υπόθεση μόνο των φίλιων δυνάμεων του πρώην κυβερνητικού κόμματος, αλλά φαίνεται να αγκαλιάζει συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα και γενικότερα το αστικό σύστημα. Ανάμεσα στα συγχαρητήρια του Αδ. Γεωργιάδη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα και στα δημοσιεύματα π.χ. σε τοπική εφημερίδα για την «μεγάλη κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ» στη συγκέντρωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στο Βόλο, «ο οποίος για πρώτη φορά στα χρονικά παρουσιάστηκε σύσσωμος στις εκδηλώσεις… και για πρώτη φορά έδειξαν πως δεν είναι ένα διαλυμένο και αδιάφορο βασίλειο», υπάρχει μια μεγάλη γκάμα δηλώσεων, κινήσεων και ενεργειών που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πυλώνα του συστήματος που δεν τον θέλει αποδυναμωμένο, μιας και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στην ενσωμάτωση της αγανάκτησης και οργής από τα αντιλαϊκά μέτρα και τις συνέπειές τους ώστε αυτές να μην στοχεύσουν τη ρίζα: το ίδιο το σύστημα. Η κυβερνητική του θητεία το απέδειξε περίτρανα με πιο τρανταχτό το «όχι» που ενσωματώθηκε στο «ναι» με τη καθοριστική συμβολή του.
Η προώθησή, λοιπόν αυτή την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ως τον πολιτικό εκφραστή της αγανάκτησης υπηρετεί αυτό τον στόχο και δεν πρέπει να ξαναπέσουν στην παγίδα αυτή οι λαϊκές οικογένειες που αγωνιούν για όσα συμβαίνουν γύρο τους.
Ιδιαίτερα μιας και αυτή η προώθηση γίνεται (πάλι) με τη συμβολή των διάφορων ομάδων της λεγόμενης «αντικαπιταλιστικής», «επαναστατικής», «συγκρουσιακής» αριστεράς (τα εισαγωγικά ως τίτλοι με τους οποίους αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιες αυτές ομάδες).

Ορισμένες πρόσφατες ενέργειες.
Η συγκέντρωση που οργάνωσαν αυτές οι οργανώσεις στον Αγ. Νικόλαο για την Παλαιστίνη μετατράπηκε σε μια κοινή διαδήλωση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όταν ήταν κυβέρνηση εγκαινίασαν το δόγμα βοήθειας προς το κράτος δολοφόνο Ισραήλ, που αρνήθηκαν (αν και είχαν την πλειοψηφία) να αναγνωρίσουν στη βουλή το Παλαιστινιακό κράτος και που από βήματος αυτής της συγκέντρωσης δήλωναν πίστη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα»! Ακριβώς ό,τι είπαν Δένδιας και Μητσοτάκης.
Η συγκέντρωση για την πρωτομαγιά του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, με τη «νομιμοποίηση» και αυτών των ομάδων, μετατράπηκε σε παρέλαση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τα άλλα έχουν ονομάσει «μητέρα των μαχών» την «πάλη» ενάντια στο νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης, κάνοντας να γελούν και τα ντουβάρια! Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση εισήγαγαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή τα 10ωρα και τα 12ωρα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, κατάργηση της Κυριακής αργίας, νοσοκομεία και Ν.4498/2017, κατάργηση Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις, απεργοκτόνος νόμος Αχτσιόγλου κτλ. κτλ.) και που τώρα συνεχίζουν το ίδιο βιολί. Τι λένε τώρα; Ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει …αναπτυξιακό όραμα και πως η διευθέτηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται …με τη «σύμφωνη γνώμη των σωματείων». Δηλαδή, με αναπτυξιακό όραμα και με τη σύμφωνη γνώμη σωματείων (σαν κι αυτά τα σωματεία που υπογράφουν με τα δυο χέρια τις απαιτήσεις των εργοδοτών, βλ. καλύτερη από όλους τη ΓΣΕΕ) η κατάργηση του 8ωρου 150 χρόνια μετά το Σικάγο, είναι θεμιτή! Από άλλο δρόμο στον ίδιο προορισμό με τη ΝΔ.

Η συγκέντρωση στις 29/5 για την καύση σκουπιδιών. Ήδη από τις συντονισμένες ανακοινώσεις τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικών του παρατάξεων, όχι μόνο στο Βόλο, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις, μετατρέπεται σε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστικό ότι στις οργανώσεις που υπογράφουν είναι και μια που προεξέχουσα θέση έχει η γνωστή Ρ. Δούρου, πρώην περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστή για τις εγκληματικές ευθύνες σε σχέση με τον ΧΥΤΑ στη Φυλή. Κατά τα άλλα διαδήλωση για τα απορρίμματα! Και υπάρχει εύλογο ερώτημα. Μπορεί κάποιος που διαμαρτύρεται για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ να διαδηλώνει αγκαζέ με εκείνους που: Προεκλογικά μιλούσαν για την τραγωδία στη Φυλή και μόλις ανέλαβαν διοίκηση επέκτειναν τις χωματερές. Κατήρτισαν τον ΕΣΔΑ (2015) με την πρόβλεψη για καύση 480.000 τόνων SRF/RDF. Το 2017 έδωσαν άδεια στην ΑΓΕΤ να εισάγει σκουπίδια, επειδή δεν της έφταναν τα …ντόπια. Δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να στηρίζουν την καύση σκουπιδιών και μόλις δυο μέρες πριν τις εκλογές, το 2019, υπέγραφαν την έγκριση παραλαβής 9.000 τόνων σκουπιδιών από την Ιταλία! Που τώρα ως αντιπολίτευση συνεχίζουν να βαφτίζουν τα σκουπίδια «εναλλακτικά καύσιμα». Υπεραμύνονται της ΑΕΠΟ που είχαν καταρτίσει. Τάζουν, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, καλύτερους ελέγχους και «νομιμότητα», την ίδια στιγμή που αυτή τη νομιμότητα την έχουν διαμορφώσει από κοινού με διατάγματα και αποφάσεις, έτσι ώστε να είναι πλήρως «νόμιμη» η μετατροπή το Βόλου σε θάλαμο θανατηφόρων αερίων.
Η πάλη ενάντια στην εγκληματική πολιτική που στηρίζει τη δολοφονία παιδιών, τη σύγχρονη σκλαβιά των 13 ωρών δουλειάς, την καταδίκη μιας πόλης στο θάνατο, απαιτεί να βάλουμε απέναντι τους υπεύθυνους, να έχουμε καθαρό το στόχο. Καταρχήν να φροντίζουμε ώστε η φωνή μας να ακούγεται όπως βγαίνει από μέσα μας και να μην παραμορφώνεται, να μην μεταλλάσσεται, δηλαδή να βγαίνει ως «όχι» και να καταλήγει ως «ναι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το