Οικονομία

Κατσέλη: Δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» καταθέσεων ή νέας ανακεφαλαιοποίησης

katseli.20.3.708

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ούτε θέμα «κουρέματος» καταθέσεων, αλλά ούτε και νέας ανακεφαλαιοποίησης έδωσε η Λούκα Κατσέλη.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή», υπογράμμισε ότι «μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο ”δυσμενή σενάρια” σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η ΕΚΤ. Διαθέτουν πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει το 18%, υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της ΕΕ, που είναι κοντά στο 16,7%».

Ακόμη, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα αποτελεί το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

«Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Ολες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων», ανέφερε η κ. Κατσέλη.

Παράλληλα, απάντησε σχετικά με τις επικρίσεις για το νόμο κατσέλη ότι δεν συνετέλεσε στη διόγκωση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, αλλά «ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες, που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μία διαδικασία ρύθμισης και καταβολής οφειλών, διευκολύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την επανένταξή τους σε μία κανονική τραπεζική συμπεριφορά».

Τέλος, αναφερόμενη στην άρση των capital controls σημείωσε ότι «μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον, ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και αρθεί κάθε πηγή συστημικής αβεβαιότητας.

«Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται χρόνο. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ικανοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το