Τοπικά

Κατοικίδια με… ονοματεπώνυμο στο Δήμο Λαρισαίων

skilos

Τα κατοικίδια στη Λάρισα πάνε… δημοτολόγιο και αποκτούν το δικό τους μητρώο στον Δήμο Λαρισαίων. Οι ιδιοκτήτες τους αφού τους τοποθετήσουν το μικροτσίπ θα πρέπει να απευθυνθούν στον Δήμο και να δηλώσουν το ζώο τους.

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα, σχηματίζοντας αγέλες, ή μόνα τους.

Τα ζώα αυτά διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Τα περισσότερα από αυτά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους δεν έχουν δεχτεί κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους. Εκτός όμως από τη δική τους υγεία, τα ζώα αυτά είναι πολλές φορές δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα ή και τους ανθρώπους. Επίσης λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφτεί, είναι φοβικά με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

ΜΗΤΡΩΟ

Προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των ασυνείδητων ιδιοκτητών που παρατούν τα σκυλιά τους όταν τα βαρεθούν ο Δήμος Λαρισαίων ξεκινά τη δημιουργία μητρώου δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και καλεί τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν στον Δήμο φωτοτυπία με το βιβλιάριο του ζώου τους μαζί με το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής σήμανσης. Σε περίπτωση στείρωσης επισυνάπτεται και το πιστοποιητικό στείρωσης. «Μέχρι τώρα δεν είχε δημιουργηθεί η ανάλογη δομή στον Δήμο Λαρισαίων», δηλώνει η αντιδήμαρχος Πρασίνου Δέσποινα Αράπκουλε για να διευκρινίσει ότι «είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν το κατοικίδιό τους καθώς τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται δύο φορές τον μήνα στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας».

Η κατάθεση των εγγράφων θα γίνεται στο πρωτόκολλο του Δήμου Λαρισαίων από μεθαύριο Τρίτη 15 Μαρτίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Ήδη οι Λαρισαίοι καλούν στις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να ενημερώνονται και συγχρόνως διευκρινίζεται πως η μη υποβολή των στοιχείων θα επιβαρύνεται με πρόστιμο που φτάνει τα 300 ευρώ σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 και ν. 4235/14.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τέτοιου είδους θέματα είναι σημαντικός. Αν υπήρχε μια δομή του Δήμου τα αδέσποτα ζώα θα ήταν πολύ λιγότερα. «Τώρα αυτός που θα επιλέξει να πάρει έναν σκύλο θα το σκεφτεί περισσότερο και όχι αψήφιστα», αναφέρει η κ. Αράπκουλε, «θα σταματήσουμε να βλέπουμε ασυνείδητους ιδιοκτήτες που μόλις μεγαλώσει το ζώο το διώχνουν από το σπίτι».

Έτσι, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του ζώου μόλις του τοποθετηθεί το «μικροτσίπ» θα πρέπει στη συνέχεια να περνά από τον Δήμο για να καταθέτει τον αριθμό και τα στοιχεία του ίδιου, γιατί εκτός από την εγκατάλειψη σε περίπτωση που το ζώο χαθεί θα είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπιστεί. Η διαδικασία τοποθέτησης του μικροτσίπ γίνεται από τον κτηνίατρο είναι γρήγορη και εύκολη, και δεν δημιουργεί πρόβλημα στον σκύλο. Μετά την εμφύτευση, ο κτηνίατρος θα δώσει ένα αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης με τα στοιχεία του σκύλου (όνομα, φυλή, ημερομηνία γέννησης),τα προσωπικά στοιχεία του ιδιοκτήτη αλλά και τον αριθμό του «μικροτσίπ». Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σε περίπτωση που χαθεί το αγαπημένο τετράποδο και κάποιος το βρει και επισκεφθεί έναν κτηνίατρο, αυτός με μία συσκευή (scanner) θα βρει τον αριθμό του «μικροτσίπ» και επομένως τα στοιχεία του ιδιοκτήτη για να τον ειδοποιήσει.

Συγχρόνως με τη δημιουργία του μητρώου θα γίνει και η καταγραφή των ζώων που τελικά κυκλοφορούν αδέσποτα στην περιοχή του Δήμου. Εμβολιασμός των ζώων αυτών με τα απαραίτητα εμβόλια και ταυτόχρονα άνοιγμα σχετικού βιβλιαρίου Υγείας από τον κτηνίατρο. Στείρωση των ζώων αυτών.

Το επιθυμητό θα ήταν και η συλλογή των αδέσποτων ζώων σε περιφραγμένο χώρο, ικανό να φιλοξενήσει τετράποδα ώστε να γίνεται πιο εύκολα και σωστά η διατροφή τους.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το