Τοπικά

Κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια διευθυντικό στέλεχος της Χαλυβουργίας

Στο εδώλιο  του  Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου θα καθίσει τη Δευτέρα διευθυντικό στέλεχος της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, από υπόχρεο δια παραλείψεως, καθώς και της παράβασης της εργατικής νομοθεσίας, για τον θάνατο ενός εργαζομένου στην επιχείρηση, στις 4 Δεκεμβρίου του 2014.

Πρόκειται για το εργατικό δυστύχημα που είχε συνέπεια τον θάνατο ενός  49χρονου εργάτη, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που εργαζόταν 20 χρόνια στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ο 49χρονος είχε βρει  τραγικό θάνατο, όταν έπεσε σε δεξαμενή νερού, βάθους τριών μέτρων, σε χώρο του εργοστασίου. Ο άτυχος άνδρας, που εργαζόταν ως εφαρμοστής,  δεν εμφανίστηκε στην πύλη εξόδου όταν τελείωσε η βάρδιά του στις 10 το βράδυ εκείνη την ημέρα και οι συνάδελφοί του τον αναζήτησαν. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έκανε απάντληση του νερού της δεξαμενής, για να βρεθεί τελικά το πτώμα του, λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «κατά την ημέρα του ατυχήματος, ο θανών εργαζόταν στη βάρδια 14.00-22.00. Η κύρια απασχόλησή του ήταν ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας νερών ψύξεως του εργοστασίου, όπου περιλαμβάνονταν και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των αντλιών. Η υπόγεια δεξαμενή Τ5 διαθέτει δύο υποβρύχιες αντλίες, προκειμένου να προωθεί τα νερά καθαρισμού, που εισέρχονται σε αυτήν. Είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο σκυρόδεμα και στην οροφή της, που βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους, καλύπτεται από δύο μεταλλικά καπάκια. Κάτω από τα καπάκια υπάρχουν τα φρεάτια, απ’ όπου εξάγονται οι αντλίες σε περίπτωση βλάβης. Κατά τις προηγούμενες του δυστυχήματος ημέρες η μία των αντλιών χάλασε, γεγονός που δεν ήταν σπάνιο στη λειτουργία του εργοστασίου. Τότε από συναδέλφους του θανόντος τοποθετήθηκαν χειροκίνητη και τροχήλατη αντλία, μέχρις ότου επιδιορθωθεί. Τα καπάκια των φρεατίων σε αυτή την περίπτωση αφέθηκαν ανοιχτά, προκειμένου να ελέγχεται η λειτουργία των εφεδρικών αντλιών. Όλες οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν με τα καπάκια των φρεατίων ανοιχτά και μετά το τέλος των εργασιών για την Πέμπτη 4.12.2014, το καπάκι του φρεατίου, όπου βρέθηκε εντέλει ο θανών, έμεινε ανοικτό κατά 15 – 20 εκ. Ο χώρος δε φωτίζονταν τεχνητά και έτσι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν φακό τσέπης. Ο θανών, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα η παραγωγή, προσπαθούσε να επισκευάσει τη χαλασμένη αντλία. Όταν περί τις 22.20′ δεν εμφανίστηκε για την αλλαγή βάρδιας, άρχισαν να τον αναζητούν και τον βρήκαν εντός του φρεατίου. Ο κατηγορούμενος, ως εκ της ιδιότητός του, δεν έλαβε τα αναγκαία υπό του Νόμου μέτρα ασφαλείας, που όφειλε και μπορούσε να λάβει και δη δεν υπήρχε επαρκής και μόνιμος τεχνητός φωτισμός, ώστε να είναι ευχερές για τους εργαζόμενους να βλέπουν τον διάδρομο, που οδηγούσε στα φρεάτια και τα ανοίγματα των φρεατίων. Περαιτέρω δεν είχε μεριμνήσει για την τοποθέτηση κατάλληλων κιγκλιδωμάτων, σταθερών ή κινητών – που θα τοποθετούνταν, όταν έβγαιναν τα καπάκια – πάνω από τα ανοίγματα των φρεατίων, ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να προσδεθεί, να κρατηθεί από αυτό κατά την εργασία του, αλλά και να αποφευχθεί η πτώση του εντός του φρεατίου. Συνεπεία των ανωτέρω ο παθών έχασε από άγνωστη αιτία την ισορροπία του και έπεσε εντός του φρεατίου, που ήταν κατά το περισσότερο μέρος του γεμάτο νερό και επήλθε συνεπεία πνιγμού, ο θάνατός του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το