Τοπικά

Πέντε περιστατικά με AIDS ανιχνεύθηκαν στον Βόλο

Στα πέντε ανήλθαν τα περιστατικά που εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου να είναι θετικά στον ιό HIV και να χρειάστηκε να κάνουν επιπλέον εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν είναι φορείς ή νοσούν από το AIDS ενώ ο αριθμός των περιστατικών ενδέχεται να φτάνει τα επτά. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του Νοσοκομείου τα περιστατικά δεν σημείωσαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι.
Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στους άνδρες κάτι που συμβαίνει και πανελλαδικά.
Από τη Μονάδα Αιμοδοσίας του «Αχιλλοπούλειου», όπου πραγματοποιούνται οι έλεγχοι του αίματος αναφέρθηκε, ότι σταθερή σε σχέση με πέρυσι παρέμεινε η ροή των περιστατικών συνανθρώπων μας μέσα από ανίχνευση του αίματος που τους έγινε, και βρέθηκε ότι είναι θετικοί στον ιό HIV. Όπως τονίστηκε σχετικά, τα βήματα που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα εξής: Στο Νοσοκομείο Βόλου και ειδικότερα στην μονάδα αιμοδοσίας πραγματοποιείται ο ορολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί, αν είναι κάποιος θετικός ή όχι στον ιό HIV. Σε περίπτωση που ανιχνευθεί ότι είναι θετικός, τότε γίνεται και μοριακός έλεγχος του αίματος από το ειδικό εργαστήριο στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Εκεί αποστέλλονται τα αίματα και αν το αποτέλεσμα είναι επιβεβαιωτικό, τότε αποστέλλονται για τρίτο έλεγχο στο Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων στην Αθήνα, όπου ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίσει αν είναι φορέας του ιού και χρειάζεται μια αντιβίωση ή αν και νοσεί, οπότε απαιτείται μεγαλύτερη ιατρική φροντίδα.

Ουσιαστικά, όπως ανέφεραν οι γιατροί, γίνονται τρεις εξετάσεις σε διαφορετικά επίπεδα για να εξασφαλιστεί η ιατρική γνωμάτευση. Όλος αυτός ο κύκλος των ιατρικών εξετάσεων διαρκεί περίπου δώδεκα ημέρες.
Πάντως δεν λείπουν οι περιπτώσεις αυτών που δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού και από ένα τυχαίο έλεγχο το διαπιστώνουν. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως ένας στους επτά φορείς στην Ε.Ε. αγνοεί την κατάστασή του.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν πανελλαδικά, 45 νέες λοιμώξεις δηλώθηκαν από την αρχή του 2006 έως το τέλος Οκτωβρίου. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός από το 2010 με τη σχετική μείωση των περιστατικών να αγγίζει και το 40%.
Το 81% των νέων λοιμώξεων στην Ελλάδα αφορούν άνδρες, ενώ η επίπτωση του έιτζ στη χώρα μας είναι 4,1 ανά 100.000 του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 2.662 άτομα, ενώ σε 15.795 ανέρχονται τα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό έιτζ από τα οποία τα 3.923 έχουν εκδηλώσει νόσο και 8.600 βρίσκονται σε αντιρετροική αγωγή.
Επίσης σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ιός εντοπίζεται κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια μετά τη μόλυνση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το