Ελλάδα

Η καθοριστική ψηφοφορία: Πρόεδρος ‘η εκλογές

βουλή

Με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 12:00 στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά και τελευταία ψηφοφορία, κατά την οποία, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, που είναι και η μοναδική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση που οι 180 αυτές ψήφοι εξασφαλιστούν, ο Σταύρος Δήμας θα αναλάβει καθήκοντα από αύριο, με όρκο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, ο μεν Κάρολος Παπούλιας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την αντικατάστασή του, η δε κυβέρνηση θα οφείλει να κηρύξει δια του Προέδρου της Δημοκρατίας και εντός δέκα ημερών, τη λήξη των εργασιών της Βουλής προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να εκλεγεί Πρόεδρος από τη νέα τη σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στις δύο προηγούμενες ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 και 168 θετικές ψήφους αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας, θα συνεδριάσει, στις 14:00 στη Βουλή, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα και να δώσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Για τον πρωθυπουργό, όπως ανέλυσε και μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στην κρατική τηλεόραση, το δίλημμα προς τους βουλευτές και προς τους πολίτες στη συνέχεια είναι «καθαρό»:

«Παρότι με βολεύουν οι εκλογές, σας το λέω και πάλι, παρότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι το ήρεμο. Οταν το πλοίο που επί πέντε χρόνια χτυπήθηκε απ’ όλες τις θάλασσες φτάνει στο λιμάνι επιτέλους, δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, από ένα καπρίτσιο, να θέλει να το ξανασπρώξει σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πλήρωμα…».

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος) τα τελευταία 24ωρα και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν διάχυτη η εκτίμηση ότι, παρά τις προσπάθειες που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέβαλε προκειμένου να βρεθούν οι 180 θετικές ψήφοι, η χώρα δεν θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κυρίως γιατί υπερίσχυσαν οι «σκληρές γραμμές» στους ΑΝΕΛ και στη ΔΗΜΑΡ. Οι πιο αισιόδοξοι, πάντως, ανέφεραν ότι στη σημερινή ψηφοφορία οι θετικές ψήφοι θα υπερβούν τις 172 και πως δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να υπάρξουν μετατοπίσεις, καθώς οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως, έχουν συνειδητοποιήσει τους κίνδυνους που υπάρχουν για τη χώρα εξαιτίας μιας πρόωρης προεκλογικής αναμέτρησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Σαμαράς δηλώνει έτοιμος και για το ενδεχόμενο των εκλογών, οι οποίες -εάν δεν εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας- θα γίνουν την 1η Φεβρουάριου ή εάν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις τυπικές διαδικασίες (επικύρωση ψηφοδελτίων κλπ.), μπορεί να διεξαχθούν και την 25η Ιανουαρίου.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το