Τοπικά

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στη Μαγνησία

βολος

Καθησυχαστικός σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να πληγεί η Μαγνησία από μεγάλο σεισμό, εμφανίστηκε σήμερα από το Βόλο ο Διευθυντής Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) Πέτρος Κάρμης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΓΜΕ στο Δημαρχείο Βόλου. Ο κ. Κάρμης εξήγησε ότι από την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεν προκύπτει κίνδυνος για σοβαρό σεισμό στο άμεσο μέλλον. Οι μετρήσεις για τη σεισμικότητα γίνονται από ένα δίκτυο σεισμογράφων που έχει εγκαταστήσει στην περιοχή το τμήμα Γεωφυσικής του ΙΓΜΕ σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνα.

Ο ίδιος, ωστόσο, ανέφερε ότι έχουν μελετηθεί δέκα περιοχές στην πόλη που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σε περίπτωση σεισμού επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η παράκτια ζώνη είναι μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν σε περίπτωση σεισμού 7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ο οποίος θα μπορούσε να προκληθεί από το ρήγμα της Ν. Αγχιάλου και 5,4 ρίχτερ από το ρήγμα του Βελεστίνου .
Στο μεταξύ, μηδενικά είναι τα ποσοστά ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Βόλο, ενώ αντίθετα υψηλές είναι οι τιμές ραδονίου και θορονίου. Σημειώνεται ότι η μελέτη της καταγραφής του ραδονίου έχει συμβάλλει εκτός των άλλων και στην ποσοτικοποίηση της τεκτονικής που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το