Τοπικά

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας σκέψης: Ο κόσμος μας ένα μέλλον για όλους μας, το περιβάλλον και η ισότητα των φύλων

Ημέρα Σκέψης για τους Οδηγούς όλου του κόσμου, Ημέρα Δράσης παράλληλα για όσους με χαρά και τιμή φέρουν τις αξίες του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς και συνεργασίας είναι η 22α Φεβρουαρίου, ημέρα κοινή γενεθλίων των ιδρυτών του Προσκοπισμού και του Οδηγισμού… Στον Βόλο, στη Μαγνησία, στη χώρα και σε όλο τον κόσμο η σημερινή ημέρα ήταν και είναι ξεχωριστή… Για όσα έγιναν και γίνονται τηρώντας πιστά αρχές και αξίες η πρόεδρος του Τ.Τ. Βόλου Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Κατερίνα Τριανταφύλλου μίλησε δίνοντας παράλληλα την εικόνα δράσης σε τοπικό επίπεδο και το πλαίσιο δραστηριοτήτων αναφερόμενη στο φετινό μήνυμα με θέμα «Ο κόσμος μας ένα μέλλον για όλους μας – Το περιβάλλον και η ισότητα των φύλων».

Ημέρα Σκέψης για 10 εκατομμύρια Οδηγούς σε 150 χώρες είναι η 22α Φεβρουαρίου. Τι ακριβώς σημαίνει Ημέρα Σκέψης και τι σηματοδοτεί;
Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μέρα γιορτής για όλους τους Οδηγούς του κόσμου και είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Φιλία.
Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου οι Οδηγοί σε 150 χώρες γιορτάζουν, στέλνουν τη σκέψη τους στους Οδηγούς όλου του κόσμου, εμπνέονται από την ιστορία και την επίδραση της Οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, επικοινωνούν και συνδέονται μεταξύ τους διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας. Αναλαμβάνουν δράση για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν τις τοπικές τους κοινότητες και συγκεντρώνουν χρήματα που αξιοποιούνται από την Παγκόσμια Οργάνωση (WAGGGS), για να υποστηριχτούν προγράμματα και δράσεις της εκεί, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Η Ημέρα Σκέψης καθιερώθηκε ως ξεχωριστή μέρα για τους Οδηγούς όλου του κόσμου στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο WAGGGS των Οδηγών που πραγματοποιήθηκε το 1926 στις ΗΠΑ. Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική ετήσια ημέρα, κατά την οποία όλοι όσοι συμμετέχουν στην παγκόσμια κίνηση σκέφτονται ο ένας τον άλλον και εκφράζουν τις ευχαριστίες και την εκτίμησή τους. Η 22α Φεβρουαρίου επιλέχθηκε, επειδή ήταν τα γενέθλια τόσο του λόρδου Baden-Powell, ιδρυτή του Προσκοπισμού, όσο και της λαίδης Olave BadenPowell, συζύγου του, που είναι η Αρχιοδηγός.

Ποιο είναι το φετινό μήνυμα και σε τι αποσκοπεί;
Το 2020 Οδηγοί από 100 χώρες ρωτήθηκαν από τη WAGGGS ποια θέματα τους απασχολούν περισσότερο και τι θέλουν να αλλάξουν στον κόσμο. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία των κοριτσιών κάτω των 18 ετών είναι το περιβάλλον. Έτσι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι η αφετηρία ενός τριετούς ταξιδιού που θα υποστηρίξει τους Οδηγούς να γίνουν ηγέτες με περιβαλλοντική συνείδηση.
Κάθε χρόνο το βασικό θέμα θα παραμένει το περιβάλλον που θα συσχετίζεται και με άλλα εξίσου σημαντικά παγκοσμίου ενδιαφέροντος θέματα.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης για το 2022 είναι «Ο κόσμος μας, ένα μέλλον για όλους μας. Το περιβάλλον και η ισότητα των φύλων».
Το μήνυμα είναι, μέσα από ένα πακέτο δραστηριοτήτων που θα υλοποιήσουν οι Οδηγοί όλου του κόσμου με αφορμή τη φετινή Ημέρα Σκέψης, να προσεγγίσουν και να διερευνήσουν πώς τα κορίτσια και οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την κλιματική αλλαγή.
Οι Οδηγοί καλούνται να κατανοήσουν τα περιβαλλοντικά θέματα και τον αντίκτυπο των πράξεών μας στο περιβάλλον. Να εμπνευστούν, να μιλήσουν και να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον και να υποστηρίξουν άλλους στις κοινότητές τους να κάνουν το ίδιο. Να καλλιεργήσουν τη νοοτροπία τους σχετικά με την ισότητα των φύλων, να κατανοήσουν γιατί οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή και τέλος, να αναλογιστούν τη σχέση μεταξύ της ισότητας των φύλων και του περιβάλλοντος στη ζωή τους.

Θεωρείτε από τη θέση της Οδηγού, αλλά και της προέδρου του Τοπικού Τμήματος Βόλου για δεύτερη φορά, καθώς και της εκπαιδευτικού ότι υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον για την ομαδικότητα και τη συνέργεια, τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή δράση;
Θα σας έλεγα ότι η εποχή μας δεν ευνοεί τον εθελοντισμό. Η γενικότερη αβεβαιότητα, η επαγγελματική ανασφάλεια, αλλά και οι δυσκολίες στην επαγγελματική αποκατάσταση, η αγωνία των νέων να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πιστοποιημένες γνώσεις και οριζόντιες δεξιότητες (hard skills) και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια για τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή δράση.
Κι όμως, είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε σήμερα στη νέα γενιά τον εθελοντισμό, τη στάση ζωής ανθρώπων που επιθυμούν να συμβάλουν στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας ανιδιοτελώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα να αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες και ενσυναίσθηση, να έχουν ομαδικό πνεύμα και να μπορούν να εργαστούν αποδοτικά σε ομάδα, να έχουν θετική στάση στην ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων και την εναλλαγή ρόλων, να οργανώνουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον χρόνο τους.
Όταν κάποιος προσφέρει εθελοντικά στο πλαίσιο μιας ομάδας καλλιεργεί όλες αυτές τις δεξιότητες και αποκτά μια σειρά από προσωπικά χαρακτηριστικά – αξίες, όπως ευγένεια, ακεραιότητα, δημιουργικότητα, συνέπεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό, αγάπη και διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Μέρος της γοητείας του Οδηγισμού είναι ακριβώς η εθελοντική προσφορά. Εθελοντισμός σημαίνει για μας υπευθυνότητα, αδέσμευτη, ανοιχτή σκέψη και προσήλωση στον στόχο. Και στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού όλα τα παραπάνω τα καλλιεργούν οι Οδηγοί από τις πιο μικρές ηλικίες ώς τους ενήλικες εθελοντές μας μέσα από το παιχνίδι και τη χαρά της συμμετοχής.

Δώστε μας την εικόνα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και συγκεκριμένα του Τοπικού Τμήματος Βόλου.
Ο Oδηγισμός είναι μία παγκόσμια, εθελοντική, αυτόνομη, ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) εκπροσωπεί τον Ελληνικό Οδηγισμό και έχει ως σκοπό να συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων, κοριτσιών και αγοριών, ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους και συνειδητοποιημένους πολίτες, φορείς δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου.
Ιδρύθηκε το 1932 από την Ειρήνη Καλλιγά, αυτοδιαλύθηκε το 1939, όταν αντιμετώπισε τον κίνδυνο πολιτικής παρέμβασης στα προγράμματά του και ανασυστάθηκε το 1944, αμέσως μετά την απελευθέρωση. Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού έχει ενεργή παρουσία σε 90 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών (WAGGGS), που αριθμεί 10.000.000 μέλη σε 150 χώρες σε όλη τη γη. Το 2022 γιορτάζει τα 90 του χρόνια.
Το Τοπικό Τμήμα Βόλου είναι η έκφραση του Οδηγισμού στην πόλη μας. Ιδρύθηκε το 1938 και η Εστία μας, το «Σπίτι της Οδηγού», στην οδό Ι. Καρτάλη 26, είναι ο χώρος όπου κάνουν τις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις τους τα παιδιά των Ομάδων μας. Σήμερα λειτουργούν 4 συνολικά Ομάδες και τα παιδιά εντάσσονται σε αυτές ανάλογα με την ηλικία τους. Τα πιο μικρά μέλη μας, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5-7 ετών, είναι τα «Αστέρια», τα αμέσως επόμενα, ηλικίας 7-11, είναι τα Πουλιά, 11-14 οι Οδηγοί και, τέλος, νέες και νέοι 14-17 ετών ανήκουν στους Μεγάλους Οδηγούς. Τα Στελέχη των Ομάδων μας, όλα εθελοντές, αφιερώνουν χρόνο και ψυχή στη στήριξη του Οδηγικού Παιδαγωγικού προγράμματος και εκπαιδεύονται με σύγχρονες μεθόδους, για να ανταποκριθούν στον ρόλο που αναλαμβάνουν.
Ο Οδηγισμός στον Βόλο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία με 84 χρόνια συνεχούς δράσης και προσφοράς, πάντα με την ενεργή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Εκτός των παιδιών και των εφήβων ο Οδηγισμός απευθύνεται και σε ενήλικες με κοινό παρονομαστή την ομαδικότητα και την προσφορά. Υπάρχει ανταπόκριση από όλες τις ηλικιακές ομάδες;
Ο Οδηγισμός, εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους, απευθύνεται και σε νέες και νέους ηλικίας 19 – 45 ετών, για να εκπαιδευτούν και να γίνουν Στελέχη στα Αρχηγεία των Ομάδων. Απευθύνεται σε νέες και νέους άνω των 21, για να συμμετάσχουν ως μέλη Τοπικών Συμβουλίων, σε μέλη που υπήρξαν κάποτε Οδηγοί, για να ενδυναμώσουν την Ομάδα Συνεργασίας, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να γίνουν αρωγοί στο έργο του. Βασική αρχή του Οδηγισμού είναι ότι δέχεται μέλη χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
Η ενασχόληση με τον Οδηγισμό, ωστόσο, απαιτεί εθελοντική δέσμευση και χρόνο, που είναι δύσκολο να προσφέρει κάποιος στις μέρες μας.

Η πανδημία πόσο επηρέασε τη λειτουργία των ομάδων και γενικότερα τις δράσεις σας;
Η πανδημία επηρέασε τη λειτουργία των Ομάδων μας. Οι βασικές μέθοδοι που εφαρμόζουμε είναι συμμετοχικές και βιωματικές και απαιτούν φυσική παρουσία. Όταν, όμως, λόγω κορωνοϊού δεν μπορούσαν τα παιδιά να συναντιούνται πια στην Εστία μας, αρχίσαμε να λειτουργούμε τις Ομάδες μας αποκλειστικά διαδικτυακά. Άμεσα ετοιμάστηκαν από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού προγράμματα που στηρίζονταν στη χρήση των υπολογιστών και με τη χρήση πολλών εφαρμογών προσαρμόσαμε το οδηγικό παιχνίδι στις οθόνες των παιδιών. Στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες των Οδηγών και Μεγάλων Οδηγών υπήρχε ενδιαφέρον και ανταπόκριση, αλλά στις μικρότερες ηλικίες σημειώθηκαν πολλές απουσίες, κάτι που τελικά οδήγησε σε μείωση της δύναμής μας σε παιδιά. Οι κατασκηνώσεις επίσης, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν με τον τρόπο που θα θέλαμε.
Οι ευρύτερες, ωστόσο, δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης συνεχίστηκαν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας. Βοηθήσαμε έμπρακτα συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και αναλώσιμα για ένα γηροκομείο, τους πλημμυροπαθείς των Φαρσάλων, τους σεισμοπαθείς της Λάρισας και τους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Πραγματοποιήσαμε επίσης μια εθελοντική αιμοδοσία που τη στήριξε ιδιαίτερα η κοινωνία της πόλης μας.

Υπάρχουν Οδηγοί που φέρουν με τιμή και χαρά την οδηγική τους αγωγή. Υπάρχουν άραγε και Οδηγοί που δεν κρατούν τίποτα από όσα έζησαν και ακόμη υπάρχουν Οδηγοί που δεν μοιράζονται μαζί σας την ίδια αγάπη για όσα ο Οδηγισμός πρεσβεύει;
Στους πρώτους που αναφέρατε, συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ. Είμαι ευτυχής που υπήρξα Οδηγός από τη μικρή μου ηλικία και παραμένω ενεργή εδώ και πολλά χρόνια. Στον Οδηγισμό οφείλω πολλά και θα σας ομολογήσω ότι πράγματι συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου και με όπλισε με εφόδια που αποδείχτηκαν πολύ σημαντικά στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μου ζωή. Μου χάρισε μοναδικές εμπειρίες και φιλίες ζωής.
Πιστεύω ότι όσοι υπήρξαν Οδηγοί και έζησαν τη ζωή της Ομάδας και της Οδηγικής κατασκήνωσης μπολιάστηκαν με τις αξίες του Οδηγισμού. Θεωρώ σίγουρο ότι κάπου σε κάποιο κουτί, σε κάποιο συρτάρι τους θα κρατούνε ένα αναμνηστικό να τους θυμίζει τις οδηγικές τους στιγμές και πως θα ξανασυγκινηθούν, όταν ακούσουν το «Είναι ένας κρίκος γερός, δυνατός…».

Σε ποιους τελικά απευθύνεται ο Οδηγισμός σήμερα;
Απευθύνεται σε όλους εκείνους που αποδέχονται τις βασικές αρχές και αξίες του Οδηγισμού και επιθυμούν να προσφέρουν δυνατότητες στα παιδιά και τους νέους να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το