Τοπικά

Κατερίνα Πισσάνου: “«Γιατρικό» της ψυχής το χειμερινό κολύμπι”

Η θέα των χειμερινών κολυμβητών στις Πλάκες Γορίτσας, μέχρι και πριν από μία τετραετία, άφηνε αδιάφορη την Κατερίνα Πισσάνου. Ωστόσο, η Βολιώτισσα χειρουργός από τη στιγμή που αποφάσισε να βουτήξει για πρώτη φορά στα παγωμένα νερά του Παγασητικού, πλέον δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της μακριά από αυτή τη μορφή άθλησης. Δηλώνει υπέρμαχος της χειμερινής κολύμβησης, ενώ δεν κρύβει ότι καθημερινά προσπαθεί να πείσει και άλλους να τολμήσουν μία βουτιά στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Πριν από τέσσερα χρόνια διένυα μία άσχημη περίοδο στη ζωή μου, καθώς τότε πέθανε ο σύζυγός μου», εξομολογήθηκε η κ. Πισσάνου. «Πιο παλιά περνούσα από τις Πλάκες και ένιωθα έκπληξη, όταν έβλεπα τόσο κόσμο να κολυμπάει με το κρύο. Ήμουν στο άλλο άκρο, μέχρι που μια φίλη με παρακίνησε να δοκιμάσω. Ξεκίνησα τα μπάνια από το καλοκαίρι και συνέχισα. Δεν πας δηλαδή από Φεβρουάριο μήνα, ενώ έλεγα στον εαυτό μου ότι θα συνεχίσω όσο αντέχω. Αυτό που διαπιστώνω σήμερα, έπειτα από τέσσερα χρόνια, είναι ότι όταν δεν πάω για μπάνιο το χειμώνα, νιώθω πως κάτι μου λείπει και έχω χάσει τη μισή μου ενέργεια. Μου λείπει η θάλασσα, τις μέρες που δεν προλαβαίνω να πάω», είπε στη συνέχεια.
Αναφερόμενη στα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, τόνισε: «Με βοήθησε διπλά. Αφενός μεν η ψυχολογία μου έχει ανέβει, αφετέρου, παρατήρησα εντυπωσιακές αλλαγές επάνω μου. Είδα και το σώμα να μεταλλάσσεται. Η επιδερμίδα μου απέκτησε πιο νεανική όψη κι ας είμαι 50 ετών, ενώ το κορμί μου έγινε πιο σφριγηλό. Και το σημαντικότερο; Μετράω τρία χρόνια δίχως συνάχι. Γενικότερα, η επίδραση της χειμερινής κολύμβησης είναι πολύ ευεργετική. Γι’ αυτό και τη συστήνω σε όποιον το αντέχει και μπορεί. Ορισμένες παθήσεις αντενδείκνυνται για χειμερινή κολύμβηση. Για παράδειγμα, καρδιοπαθείς ή υπερτασικοί δεν είναι σωστό να βουτάνε. Την ίδια στιγμή, για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση, το χειμερινό μπάνιο είναι σωτήριο. Προτού γίνω χειμερινή κολυμβήτρια, υπέφερα επτά χρόνια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά πλέον εξαφανίστηκαν. Αισθάνομαι πιο υγιής».
Η Κατερίνα Πισσάνου, η οποία έγινε μέλος στον σύλλογο «Ιάσων», μίλησε επίσης για τους λουόμενους που συναντάει τις ημέρες που επισκέπτεται τις Πλάκες: «Η πιο μικρή μας κολυμβήτρια είναι μαθήτρια στην Α’ τάξη του Γυμνασίου, έρχεται μαζί με τη μητέρα της. Αντίθετα, η πιο μεγάλη κυρία που έχω γνωρίσει φέτος είναι 83 ετών. Όπως επίσης είναι εντυπωσιακό να βλέπεις έναν 80άρη να έρχεται με το ποδήλατο από τη Νέα Ιωνία στις Πλάκες, κι αφού κάνει τη βουτιά του να κάθεται τουλάχιστον μια ώρα μετά στην παραλία. Αυτό μου έκανε εντύπωση, αλλά η εξοικείωση έρχεται πολύ φυσικά. Και επειδή πολλοί από τους ασθενείς που παρακολουθώ είναι χειμερινοί κολυμβητές, σχεδόν κανείς δεν έχει παθολογικά προβλήματα, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση ή σάκχαρο, παρά μόνο μυοσκελετικές παθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που συνεχώς προτείνω την χειμερινή κολύμβηση, ως μία ιδανική μορφή άθλησης».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι συνεχώς πληθαίνουν οι συνάδελφοί της, οι οποίοι υποκύπτουν στη… γοητεία της χειμερινής κολύμβησης: «Συναντώ πολλούς συνάδελφους ιατρούς, αλλά και νοσηλεύτριες. Από τον χώρο της υγείας τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα, έρχονται για μπάνιο τον χειμώνα στις Πλάκες. Όμως, εκείνο που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι που έρχονται, δεν είναι Βολιώτες, αλλά κατάγονται από άλλα μέρη, όπως είναι η Καρδίτσα, η Λάρισα και τα Τρίκαλα. Περιοχές, δηλαδή, δίχως θάλασσα. Λίγοι είναι οι ντόπιοι που δεν λένε «όχι» σε μία βουτιά στο παγωμένο νερό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το