Τοπικά

Kατερίνα Παπανάτσιου: Η «Ελλάδα του αύριο» της ΝΔ είναι αφιλόξενη για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία

H Γενική Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πρώτου προϋπολογισμού που καταθέτει, μετά μνημονίων, η ΝΔ, ξεκίνησε την ομιλία της υπογραμμίζοντας πως παρότι τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα, στο φορολογικό νομοσχέδιο και στις συζητήσεις των επιτροπών για τον προϋπολογισμό, η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει, με τον πολιτικό της λόγο να εξαντλείται στην φράση « Εμάς εξέλεξε ο λαός, το πρόγραμμά μας ψήφισε ».

Η Βουλευτής σημείωσε, πως ο προϋπολογισμός πρέπει να εξεταστεί υπό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, μετά τον Αύγουστο του 2018, σε μία περίοδο δηλαδή κατά την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που άγγιξαν το 2,8%, το β΄ τρίμηνο του 2019, με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συνέχισε αναλύοντας πως ήταν η πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, που οδήγησε στη κρίση, στο ρημαγμένο κοινωνικό κράτος και στα άδεια ταμεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, όπως είπε, κατά 25%, το ποσοστό της φτώχιας εκτινάχθηκε στο 48% και η ανεργία στο 26%.

Η Βουλευτής αντιπαρέβαλλε τα στοιχεία αυτά, με την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην οικονομία, την οποία κληρονόμησε η ΝΔ. Ρυθμισμένο χρέος, 35 δις αποθεματικό, μειωμένη ανεργία, κοινωνικό κράτος και πολιτική πρόνοιας.
Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε επίσης ότι, ενώ προεκλογικά η ΝΔ ανέβαζε τους τόνους για την υπερφορολόγηση, με τους « 29 άδικους φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α » – ξεχνώντας τεχνηέντως ποιες Κυβερνήσεις νομοθέτησαν την πλειοψηφία των φόρων αυτών – στον προϋπολογισμό του 2020, συμπεριλαμβάνει όλους τους « άδικους φόρους », εκτός από έναν που μειώνεται, αυτόν της φορολόγησης των ΝΠ. Δαπανάται έτσι ο μισός δημοσιονομικός χώρος, για την αποφορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Τόνισε δε ότι, τις αλλεπάλληλες αυτές φοροαπαλλαγές στους λίγους, θα κληθούν έμμεσα να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, από τα οποία προβλέπεται ότι θα εισπραχτούν περισσότερα έσοδα, ενώ προκύπτει μείωση των αναμενόμενων εσόδων – κατά μισό περίπου δις – από τη φορολόγηση των ΝΠ.

Επιπλέον, η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του προϋπολογισμού, όπως στο ότι περιλαμβάνει το πιο επιθετικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων και μία υπέρμετρη μείωση της κατηγορίας «αγορές αγαθών και υπηρεσιών» (φάρμακα, εμβόλια, συγγράμματα), ενώ παράλληλα δεν προϋπολογίζεται κονδύλι για την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και εμφανίζεται μειωμένο το κονδύλι για την πρόνοια και την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ.

Ιδιαιτέρως στάθηκε η Βουλευτής, στην σημαντική αύξηση των ποσών που δαπανώνται, σχεδόν για κάθε υπουργείο, στην νέα κατηγορία «Επιτελικός Συντονισμός» και απευθυνόμενη στον Υπουργό, διερωτήθηκε τι περιλαμβάνει η κατηγορία αυτή και που κατευθύνονται τα ποσά, ενώ ανέφερε ότι για τη στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης προϋπολογίζεται υπερτριπλάσιο ποσό, σε σχέση με το κόστος όλων των υπηρεσιών και των μονάδων, που υπάγονταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού επί Κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α !

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε επίσης, ότι δεν προϋπολογίζονται οι πιστώσεις των 5.250 προσλήψεων στην εκπαίδευση και των 2.500 στην υγεία, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του 2020, αποστρέφει το βλέμμα απ΄ την κοινωνία, δεν είναι κοινωνικός, δεν είναι αναπτυξιακός. Θυμίζει απλά, παλιά δοκιμασμένη συνταγή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το