Πολιτισμός

«Καταιγίδα από τον Λεβάντε» η νέα έκδοση του Μουσείου Αλοννήσου

alonnisos

Το βιβλίο του Κώστα Μαυρίκη «Καταιγίδα από τον Λεβάντε» κυκλοφορεί από το Μουσείο Αλοννήσου. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στις Βόρειες Σποράδες του 15ου αιώνα αποκαλύπτοντας πτυχές μιας άγνωστης περιόδου για τα νησιά μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, στο αμφιθέατρο του Δήμου Αλοννήσου στις 19:30.

Το Μουσείο Αλοννήσου ιδρύθηκε το 2000, με ιδιωτική πρωτοβουλία του Κώστα και της Αγγέλας Μαυρίκη με σκοπό να διαφυλάξει και να προβάλλει στους επισκέπτες την μακρόχρονη ιστορική πορεία της Αλοννήσου και των Β. Σποράδων. Το μουσείο περιλαμβάνει τμήμα ιστορικό, πολεμικό, λαογραφικό και το μοναδικό τμήμα πειρατείας.

Το βιβλίο

Τέλος 15ου αιώνα στην Αλόννησο. Η εποχή των μεγάλων ανακατατάξεων. Πέφτει η Κωνσταντινούπολη και ο σουλτάνος εξαπλώνεται στον ελλαδικό χώρο. Είναι η οθωμανική καταιγίδα που έρχεται από τα ανατολικά (Λεβάντε).
Οι Ενετοί βλέπουν τις ραγδαίες αλλαγές και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Ο ήρωας μας εμπλέκεται σ’ αυτό των κυκλώνα των γεγονότων. Ο ατίθασος χαρακτήρας του Αγάλλου τον παρασύρει σε κάθε λογής περιπέτεια.
Φυγόδικος, ναυαγός, κουρσάρος, πολιορκούμενος στη Χαλκίδα, κωπηλάτης σε γαλέρα, σκλάβος, πειρατής και στο τέλος τσοπάνης. Παρόλαυτα, επιβιώνει απ’ όλα, αλλά στο τελευταίο δυσκολεύεται. Ακόμα και σαν κτηνοτρόφος η μοίρα του τού επιφυλάσσει διαβολικές συμπτώσεις που τον οδηγούν στα άκρα.

Ο συγγραφέας
Ο Κώστας Μαυρίκης γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1968, στην Στενή Βάλα Αλοννήσου.
Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Αγάλλου με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τη Μάχη, τον Ίκαρο και τη Νίνα. Ζει με την οικογένειά του μόνιμα στην Αλόννησο και είναι ιδιοκτήτης ενός σουπερμάρκετ και μιας καφετέριας στη Στενή Βάλα Αλοννήσου. Επιπλέον και οι δύο τους είναι ιδρυτές του Μουσείου Αλοννήσου «Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη».
Επί πολλά χρόνια με μεράκι, συνέλεξε πολλά αντικείμενα που διατηρούν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού του. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής είναι η συλλογή με αντικείμενα πειρατών, τα οποία εκτίθενται στο μουσείο του και είναι επισκέψιμα.
Έργα του ιδίου είναι τα ιστορικά βιβλία «Άνω Μαγνήτων Νήσοι» το οποίο μεταφράστηκε στα Αγγλικά από τον Βρετανό ακαδημαϊκό Anthony Hirst με τίτλο “These Scattered Isles” και «Όψεις της κοινωνίας της Αλοννήσου», τα δίγλωσσα λευκώματα «Χαρτογράφοι και χαράκτες Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου», «Χθες» και «Παπαβασίλης» καθώς και το μυθιστόρημα «Πειρατές της Αλοννήσου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το