Τοπικά

Κατασκευή μετρά τη χρέωση των ΔΕΚΟ μέσω ίντερνετ – Δημιουργήθηκε στο 2ο Εργαστηριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας

Στη δημιουργία κατασκευής, μέσω της οποίας γίνεται η κεντρική καταμέτρηση των τριών βασικών καταναλώσεων ενός σπιτιού, δηλαδή του φυσικού αερίου, του ρεύματος και του νερού, προχώρησε το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας και συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό.
Η κατασκευή έγινε στα εργαστήρια του εργαστηριακού κέντρου αξιοποιώντας την τεχνική αυτοματοποίησης KNX, αλλά και το internet of things που είναι η διασύνδεση διαφόρων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων μέσω του διαδικτύου.

Ο χρήστης έχοντας ένα απλό application μπορεί μέσα από το iphone που έχει ή άλλο smart phone να δει ανά πάσα στιγμή που είναι η τρέχουσα τιμή κατανάλωσης στο νερό, το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Επίσης και ο πάροχος αυτών των υπηρεσιών μπορεί να κάνει την καταγραφή των καταναλώσεων εξ’ αποστάσεως.
Ο διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Μπερέτας τόνισε πως προχωρήσαμε σε μια κατασκευή που καταμετρά τις τρεις βασικές καταναλώσεις ενός σπιτιού, δηλαδή του ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας νέας τεχνικής και κάνοντας χρήση της τεχνολογίας του ίντερνετ. Ο βασικός τίτλος της όλης δράσης είναι κατασκευή για την κεντρική καταμέτρηση των τριών βασικών καταναλώσεων ενός σπιτιού με χρήση της τεχνικής KNX-internet of things που είναι η διασύνδεση διαφόρων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων μέσω του διαδικτύου.

Ο κ. Μπερέτας πρόσθεσε πως η κατασκευή παρέχει σημαντικές δυνατότητες στους χρήστες ώστε ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν που τη χρέωσή τους για τις σημαντικές υπηρεσίες που έχουν στο σπίτι τους. Από την άλλη και οι πάροχοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με την εξ’ αποστάσεως καταμέτρηση. Βέβαια μπορεί να μειωθούν κάποιες θέσεις εργασίας από αυτούς που πηγαίνουν στα σημεία για να μετρήσουν τις χρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι θέσεις εργασίας των εξειδικευμένων ατόμων που θα χρειαστούν για να υποστηρίξουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Επίσης μπορούν να μπουν και διάφορες δικλείδες, με τις οποίες όταν γίνεται μεγάλη κατανάλωση στο ρεύμα να αποστέλλεται στον χρήστη ένα μήνυμα, προκειμένου να κάνει συντηρητική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο διάστημα. Η όλη κατασκευή και δράση εκπονήθηκε από τους καθηγητές του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με τους μαθητές, κυρίως αυτών του 4ου ΕΠΑΛ. Το έργο συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό της ΚΝΧ που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο έκθεσης με θέμα «Φωτισμός-Κτίριο». Στον διαγωνισμό συμμετέχουν σχολεία και επιχειρήσεις. Το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Νέας Ιωνίας είχε συμμετάσχει ξανά πριν δύο χρόνια και κατάφερε να προκριθεί με το έργο του στην καλύτερη πεντάδα. Το ίδιο φιλοδοξεί να πετύχει και φέτος έχοντας να συναγωνιστεί άλλα 600 έργα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το