Οικονομία

Κατάρρευση της εθνικής αποταμίευσης τα τελευταία χρόνια -Στο 8,4% του ΑΕΠ

pig7_0

Πρωτοφανής κατάρρευση παρατηρείται στην εθνική αποταμίευση τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά να πέφτουν στο 8,4% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 21% και ανεβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη βαθιά ύφεση και αβεβαιότητα», επισημαίνοντας ότι «αν αυτό το έλλειμμα δεν αντιμετωπισθεί σύντομα θα υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας. Είναι ενδεικτικό ότι η εθνική αποταμίευση τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα κατ΄εκτίμηση στο 8,4% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι στο 21% αλλά και διεθνώς ακολουθεί ανοδική πορεία.

Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η αποταμιευτική άπνοια και γι’ αυτό έχουμε επιλέξει και υπηρετούμε τη συνέχεια του ιστορικού δικτύου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) με τα καταστήματά του, τους ανθρώπους του και τους πελάτες του για τη μοναδικότητα της προσφοράς του, των αξιών του και των υπηρεσιών που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο».

Αναφορικά με την Eurobank και το Νέο ΤΤ επισήμανε ότι «τιμούν σήμερα τη μεγάλη και παγκόσμια αξία της Αποταμίευσης, με κεντρικό μήνυμα ότι αποταμίευση δεν είναι μόνο οι οικονομίες μας που πράγματι στις μέρες μας συγκεντρώνονται με δυσκολία και προσπάθεια. Είναι τρόπος ζωής, ανάληψη ευθύνης, σεβασμός και αγάπη για τα μικρά και μεγαλύτερα όνειρά μας. Και αυτό ξεπερνά τη δύσκολη σημερινή συγκυρία που ελπίζουμε ότι θα μετατραπεί σε μια νέα ευκαιρία για τη χώρα μας αφού όλοι έχουμε μάθει και αναθεωρήσει παλιές πρακτικές και προτεραιότητες».

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Στην Ελλάδα, ο θεσμός συνέδεσε το όνομά του με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τους περίφημους μεταλλικούς κουμπαράδες. Ο κουμπαράς του ΤΤ πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 1934 για να αναδειχθεί στο αγαπημένο σύμβολο της παιδικής αποταμίευσης. Θεσμός από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έγιναν και οι επισκέψεις διευθυντών των καταστημάτων ΤΤ στα σχολεία της γειτονιάς τους, αλλά και οι μαθητικές εκθέσεις ιδεών με θέμα την αποταμίευση, με την Τράπεζα να βραβεύει τις καλύτερες από αυτές.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το