Τοπικά

Καταψήφισε η ΔΑΣ τον απολογισμό του Εργατικού Κέντρου Βόλου με καταγγελίες σε βάρος της πλειοψηφίας του Δ.Σ.

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 30 Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση των αντιπρόσωπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Η δυνάμεις της ΔΑΣ καταψήφισαν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε από την πλειοψηφία Διοίκησης του ΕΚΒ, καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός της ΔΑΣ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» , Κώστας Στεργίου, «ο διοικητικός απολογισμός δεν δείχνει τον δρόμο τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, ενώ όλη την προηγούμενη χρονιά η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΒ ήταν έξω από κάθε αγωνιστική δράση και διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα των εργαζομένων και βέβαια έξω από κάθε προσπάθεια για ανάσχεση της επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και γενικότερα από το κεφάλαιο. Θυμίζουμε, την «μη αναγκαία» συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΚΒ όπως υποστήριξαν τα μέλη της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Μάρτη, όπως κατέθεσε η ΔΑΣ και στην ΕΕ της ΓΣΕΕ».

Ο Κ. Στεργίου υπογράμμισε «ότι έχετε βάλει πλάτη στα αφεντικά όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να σας δώσουν αυτό που αξίζετε, να σας απομονώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Διότι οι μάχες που δίνονται αυτή την στιγμή σε μία σειρά κλάδους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας, υπονομεύονται ανοικτά από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία την περασμένη Τετάρτη υπέγραψε νέα ΕΓΣΣΕ με τους μισθούς στα 586 και 511 ευρώ. Και η υπογραφή αυτή βέβαια μην ξεχνάμε πως συνοδεύτηκε από την σιωπή τόσο της ΓΣΕΕ όσο και του ΕΚΒ , όταν η κυβέρνηση ψήφιζε την τροπολογία ενάντια στην απεργία. ΓΣΕΕ- πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ προχωρούν σφιχταγκαλιασμένοι σε αυτή την πορεία και συντάχθηκαν με την μεγαλύτερη απαίτηση του κεφαλαίου που είναι η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία».

Στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκε από την ΔΑΣ για έγκριση από το σώμα των αντιπροσώπων ψήφισμα για το θέμα της ΑΓΕΤ, όπου προτάθηκε η διοργάνωση κινητοποίησης το χρονικό διάστημα μετά το Πάσχα, με τα εξής αιτήματα:
• Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και petcoke.
• Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.
• Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση .
• Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
• Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «ξεδιάντροπα, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο καταψήφισαν το ψήφισμα της ΔΑΣ αλλά επιδόθηκαν και σε προκλητικές για το λαό του Βόλου, ομιλίες υπεράσπισης της εταιρείας και της καύσης RDF/SRF. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ, ως άξιος εκπρόσωπος της εργοδοσίας, επανέλαβε αυτούσια τα επιχειρήματα που λανσάρει η εταιρεία της ΑΓΕΤ/Lafarge για την καύση σκουπιδιών, η οποία όπως είπε έχει δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες ενώ επανέλαβε το επιχείρημα ότι η «καλή εργοδοσία δίνει δουλειές σε εκατοντάδες εργαζόμενους», υπονοώντας το βρώμικο και τρομοκρατικό ιδεολόγημα ότι αν η ΑΓΕΤ θα κλείσει, αν δεν κάψει σκουπίδια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το