Τοπικά

Καταγγέλλουν εκφυλισμό και μετατροπή της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών σε «μαγαζάκι»

Στην αντεπίθεση κατά της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, που κατήγγειλε χθες κομματικές παρεμβάσεις, πέρασε σήμερα η οργάνωση «Ξεκίνημα» Βόλου, διαψεύδοντας ότι στην πρόσφατη συνέλευση επιχειρήθηκε να τεθεί υπό κομματικό έλεγχο η Επιτροπή. Το «Ξεκίνημα» καταγγέλλει το συντονιστικό όργανο ότι έχει μετατρέψει την Επιτροπή σε μαγαζάκι μιας ομάδας γύρω από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, που μόνο κακό κάνει στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται σε ανακοίνωση του “Ξεκινήματος”, «η απειλή της κομματοποίησης της Επιτροπής» ήταν το ιδεολόγημα με το οποίο η ομάδα γύρω από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία προσπάθησε να δικαιολογήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε το «Ξεκίνημα»:
Είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στην Επιτροπή Αγώνα Πολιτών θα προκαλέσουν απογοήτευση σε πολλούς ανθρώπους που πήραν μέρος στον μέχρι τώρα αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών.
Ο εκφυλισμός της Επιτροπής και η μετατροπή της σε μαγαζάκι μιας ομάδας γύρω από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία μόνο κακό κάνει σε αυτό τον αγώνα. Από την άλλη, ήδη προκαλεί μεγάλη χαρά στο μαύρο μπλοκ της καύσης:Lafarge, κυβέρνηση,Περιφέρεια και Δήμος.

Τα ψέματα της κλίκας
Παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στη λάσπη και τα ψέματα που εκτόξευσε η ομάδα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας στο όνομα της Επιτροπής για να ξεκαθαρίσουν να πράγματα.
Στη συνέλευση της 5/2/20 δεν έγινε καμία εισβολή, καμία αυθαίρετη κατάληψη αίθουσας, καμία προσπάθεια να τεθεί υπό κομματικό έλεγχο η Επιτροπή.

Αυτό που έγινε είναι ότι μέλη της Επιτροπής, απαίτησαν να γίνει μια πραγματική συνέλευση και όχι ακόμη μια φαρσοκωμωδία. Απαίτησαν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των προηγούμενων συνελεύσεων, να υπάρξει πραγματική δημοκρατία και ένα πραγματικό Συντονιστικό με τη συμμετοχή όλων των απόψεων το οποίο να μην δρα αυθαίρετα αλλά με βάση τις αποφάσεις της συνέλευσης.

Αυτό δεν άρεσε στην ομάδα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας η οποία δεν θέλει να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και θεωρεί ότι η Επιτροπή είναι ιδιοκτησία της. Έτσι, αφού διατύπωσε ένα σωρό ψέματα και ύβρεις εναντίον συναγωνιστών και προσπάθησε με αυταρχισμό να λήξει τη συνέλευση έχασε την ψυχραιμία της, και ούσα μειοψηφία, η ομάδα αυτή αποχώρησε (όπως κάνει σχεδόν κάθε φορά που μειοψηφεί στην συνέλευση) για να εκδώσει στη συνέχεια ένα θλιβερό λίβελο*.

Όσο την κατηγορία ότι δήθεν η ΛΑΕ και το Ξεκίνημα προσπάθησαν να οικειοποιηθούν τη σελίδα των Νέων της Επιτροπής απαντάμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα ψέμα. Η ομάδα των νέων κάνει συνελεύσεις και αποφασίζει με δημοκρατικές διαδικασίες. Με αυτό τον τρόπο αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί και να συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της.

Η πορεία του εκφυλισμού
Πριν την τελευταία συνέλευση είχαν προηγηθεί πάρα πολλά περιστατικά που έδειχναν ότι είχε χαθεί κάθε μέτρο, κάθε αίσθηση δημοκρατίας, κάθε λογική συλλογικότητας και φυσικά κάθε ηθικός φραγμός.

Από την πλευρά μας, ως ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, αλλά και ως μέλη του Ξεκινήματος που μάχεται με συνέπεια κατά της καύσης σκουπιδιών από το 2011, διστάσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτά τα γεγονότα θεωρώντας ότι έτσι διαφυλάττουμε την ενότητα του κινήματος. Αποδείχθηκε ότι κάναμε λάθος.

Τον περασμένο Νοέμβριο έγιναν τέσσερις απανωτές συνελεύσεις. Η αιτία είναι ότι η ομάδα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας αρνούνταν να συμμετέχουν στο συντονιστικό αγωνιστές που από την αρχή και με συνέπεια έδωσαν τον αγώνα κατά της καύσης, επειδή διαφωνούσαν με τις απόψεις τους.

Αντί για σύνθεση απόψεων και συλλογική λειτουργία η συγκεκριμένη ομάδα επεδίωκε τον απόλυτο έλεγχο, αρνούνταν οποιαδήποτε λογοδοσία και φυσικά οποιαδήποτε κριτική.

Στην τέταρτη κατά σειρά συνέλευση (02/12/19)η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία ξεπέρασε κάθε όριο. Κινητοποίησε ανθρώπους που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ ξανά σε συνέλευση για να επιτευχθεί μια πλασματική πλειοψηφία με την οποία να μπορούν να αποκλείσουν συγκεκριμένους αγωνιστές από το Συντονιστικό. Αυτό οδήγησε στη μαζική αποχώρηση πολιτών τόσο από τη συγκεκριμένη συνέλευση όσο και από την Επιτροπή.

Ο εσωτερικός εχθρός των «κομμάτων»
Η «απειλή της κομματοποίησης της Επιτροπής» ήταν το ιδεολόγημα με το οποίο η ομάδα γύρω από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία προσπάθησε να δικαιολογήσει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Η Επιτροπή ποτέ δεν ταυτίστηκε με ένα κόμμα αλλά από την ίδρυσή της αποτελούνταν από ανένταχτους πολίτες (ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης) και από μέλη πολιτικών χώρων και οργανώσεων που με συνέπεια αντιμάχονταν την καύση των σκουπιδιών (http://www.volos.xekinima.org/2017/11/blog-post.html). Αυτός ο ενωτικός και κινηματικός χαρακτήρας ήταν εξαρχής η δύναμή της.

Σε ανακοίνωση μας μήνες πριν δημιουργηθεί η Επιτροπή (Μάρτιος 2017) γράφαμε:

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι, πως θα αποτραπεί η καύση RDF από την ΑΓΕΤ; …Και η απάντηση είναι μια: μέσα από μαζικές και οργανωμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των ίδιων των εργαζόμενων της ΑΓΕΤ. Δηλαδή με συλλαλητήρια, καταλήψεις και απεργίες.… Οι δυνάμεις που οφείλουν να οργανώσουν και να καλέσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση, είναι οι δυνάμεις με αναφορά στην Αριστερά, τους κοινωνικούς αγώνες και το περιβαλλοντικό κίνημα….Θα παρθεί αυτή η αναγκαία πρωτοβουλία; Το Ξεκίνημα δηλώνει από τώρα παρόν!» http://www.volos.xekinima.org/2017/03/blog-post_23.html.

Τα δυο μεγάλα συλλαλητήρια δεν τα οργάνωσαν τα πέντε άτομα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας. Δεκάδες άνθρωποι δούλεψαν, ανάμεσά τους και πολλά μέλη κομμάτων. Στα συλλαλητήρια μάλιστα συμμετείχαν οργανωμένα δυνάμεις από όλο το φάσμα της Αριστεράς και αυτή η συνεργασία συνέβαλε στην επιτυχία τους.

Στα δυόμιση χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής κανένας πολιτικός σχηματισμός, πολύ δε περισσότερο το Ξεκίνημα, δεν προσπάθησε να ελέγξει το Συντονιστικό ή τη συνέλευση της Επιτροπής με «κουβαλητούς». Τα μέλη του Ξεκινήματος (και όχι μόνον αυτά) έκαναν ουσιαστικές προτάσεις στις συνελεύσεις, αναλάμβαναν ευθύνες και σήκωσαν στις πλάτες τους τον αγώνα της Επιτροπής πάντα σεβόμενοι τις αποφάσεις των συνελεύσεων.

Αντίθετα, η ομάδα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας όχι μόνο λειτούργησε επανειλημμένα εκτός αποφάσεων των συνελεύσεων αλλά ακόμη χειρότερα δεν έδειξε καμία διάθεση για πραγματικά συλλογική λειτουργία. Ούτε ποτέ έκανε απολογισμό των λαθών της. Για αυτές τις συμπεριφορές ασκήθηκε κριτική από πολλά μέλη της Επιτροπής για πολύ καιρό. Όμως οι «αλάνθαστοι αρχηγοί» αρνούνταν να δεχθούν οποιαδήποτε κριτική.

Οι πολιτικές πίσω από τον αντιδημοκρατικό εκφυλισμό
Πίσω από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ομάδας της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας δεν βρίσκεται μόνο η προσωπική αλαζονεία και απέραντος ναρκισσισμός όσων θεωρούν τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες του κινήματος και μεγάλους σωτήρες αλλά κυρίως η πολιτική στενομυαλιά τους.

Έχουν την αυταπάτη ότι η σημερινή Δικαιοσύνη είναι το βασικό μέσο για να σταματήσει η καύση. Όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο Σ.Λημνιός στην συνέλευση «ο τρόπος που θα πολεμήσουμε το εργοστάσιο είναι ο δικαστικός». Η χρεοκοπία αυτής της άποψης φάνηκε ήδη στην απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Επιτροπή κατά της ΑΓΕΤ (18/10/19).

Έχουν την αυταπάτη ότι τα κόμματα του κατεστημένου που αδειοδότησαν την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, την εισαγωγή σκουπιδιών από την Ιταλία κοκ μπορούν με τα σωστά επιχειρήματα να πεισθούν και να αλλάξουν γνώμη.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα κόμματα του κατεστημένου δεν ξέρουν ποιες είναι οι συνέπειες της καύσης. Το πρόβλημα είναι ότι αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών και επιλέγουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ασκήσουμε τέτοιες πιέσεις ώστε να υποχρεωθούν να σταματήσουν την καύση των απορριμμάτων.

Οι αυταπάτες της ομάδας της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας είναι τόσο μεγάλες που πιστεύει ότι το κίνημα κατά της καύσης θα βρει συμμάχους ακόμη και ανάμεσα στα στελέχη της ΝΔ, η οποία ως κυβέρνηση προωθεί την καύση σκουπιδιών σε όλη τη χώρα, και στη Δημοτική Αρχής Μπέου -Λούλη που ετοιμάζεται να φτιάξει εργοστάσιο SRF (επεξεργασμένα σκουπίδια) για να τα στέλνει στην ΑΓΕΤ για καύση.http://www.volos.xekinima.org/2017/10/t.html

Για αυτό το λόγο η υπογραφή του κ. Λούλη στα αιτήματα της Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο χαιρετίστηκε δημόσια από τα ίδια άτομα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας (στο όνομα της Επιτροπής, χωρίς βέβαια να έχει παρθεί τέτοια απόφαση στη συνέλευσή της) ως μεγάλη επιτυχία.

Για αυτό το λόγο τα ίδια άτομα δεν είχαν πρόβλημα να πάνε μαζί με τον Μπέο να «διαμαρτυρηθούν» έξω από την ΑΓΕΤ.

Για τον ίδιο λόγο νόμιζαν ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν θετικές υποσχέσεις προεκλογικά, από τον Κ. Μητσοτάκη και τον Κ. Αραβώση (σημερινό γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και ενορχηστρωτή της επέκτασης της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα). Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να διαπραγματεύονται το περιεχόμενο κοινού δελτίου τύπου με τον βουλευτή της ΝΔ Χ. Μπουκώρο τον περασμένο Μάιο.

Με το ίδιο σκεπτικό επέβαλαν την Μ. Χρυσοβελώνη ως συνήγορο στα ασφαλιστικά Επιτροπής Αγώνα κατά της ΑΓΕΤ στις 17/10/2019. Θυμίζουμε ότι η Μ. Χρυσοβελώνη έχει συγκεκριμένες ευθύνες για το ότι γίνεται καύση σκουπιδιών ως πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η πολιτική αυτή αντίληψη μειοψήφησε επανειλημμένα στις συνελεύσεις της Επιτροπής. Παράλληλα μια μεγάλη μερίδα πολιτών που συμμετείχε στην Επιτροπή άσκησε σκληρή κριτική σε όλα αυτά ενώ μια άλλη μερίδα απλά αποσύρθηκε από την ενεργή συμμετοχή.

Ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών πρέπει να συνεχιστεί!
Με αυτές τις πραξικοπηματικές πρακτικές της ομάδας της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας και την ιδιοκτησιακή-αυταρχική της συμπεριφορά αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη για τη διάσπαση και για την απομαζικοποίηση της Επιτροπής που έχει ήδη κάνει μεγάλη ζημιά στο κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών.

Όμως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί αφορά την ίδια μας τη ζωή.

Με εντιμότητα, με ήθος , με αποφασιστικότητα, με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, με συντροφικότητα και με συμμετοχή όλων των πολιτών που πλήττονται εξ ίσου από το πρόβλημα, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και μπορεί να νικήσει!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το