Τοπικά

Καταγγελία του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων για δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Γρ. Ιγγλέση

 

Με ανακοίνωση την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό, στον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, στον ΥΕΘΑ κ. Νικο Παναγιωτόπουλο , στον ΥΠΕΣ κ. Μάκη Βορίδη, στον ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, στον Αναπληρωτή ΥΠΕΣ κ. Στέλιος Πετσας , στα Κόμματα Ελληνικού Κοινοβουλίου και στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρια, το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), καταγγέλλει τον Αντιπεριφερειάρχη Γρ. Ιγγλέση για απαξιωτικό σχόλιο για τα στελέχη ελαφρά υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει το Σωματείο “Το ο Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) είναι στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσει ότι ο Αντιπτέραρχος ε.α. και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ιγγλέσης Γρηγόριος, με σχόλιο του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «facebook στο προσωπικό του προφίλ, δημόσια αναφέρεται σε συνάδελφους στρατιωτικούς Ελαφρας Υπηρεσίας σε σχόλιο του για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, με το εξής τουλάχιστον απαξιωτικό σχόλιο «ελαφρας υπηρεσίας χωρίς να έχουν δουλέψει καθόλου (ξύνουν τα αχαμνά τους όλη μέρα) είναι πολύ κακό.» Καταρχάς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τι σημαίνει Ελαφρας Υπηρεσίας. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν λογω ειδικών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν , τα οποία πιστοποιούνται από αρμόδιο Ιατρικό Συμβούλιο, να χαρακτηριστούν με Απόφαση του Υπουργού μετά από πρόταση του Αρχηγού ως Αξιωματικοί Υπηρεσίας Γραφείου ή Ελαφρας Υπηρεσίας. Τα Στελέχη αυτά έχουν χαρακτηριστεί στις κατηγορίες αυτές από συνέπεια τραύματος που έχουν υποστεί σε διατεταγμένη υπηρεσία ή σε μη διατεταγμένη υπηρεσία ή από συνέπεια νοσήματος. Τα Στελέχη αυτά τα τοποθετεί η Υπηρεσία, ανάλογα με τις γνώσεις τους και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν σε γραφειακά καθήκοντα. Για να γίνει πλήρως κατανοητό λοιπόν πολλά από τα στελέχη αυτά μετά την αποστρατεία τους, θα μεταφερθούν στην κατηγορία Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για όσους δεν γνωρίζουν ότι δεν ήταν επιλογή τους η κατάσταση υγείας τους, αλλά ζουν και θα πεθάνουν με αυτή. Επίσης το «σταυρό» αυτό τον περνανε με το σύνολο της οικογενείας τους, περήφανα, αισιόδοξα με όρεξη ,χαρά ,εργασία, προσφορά, έτοιμοι να δώσουν και την ψυχή τους για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και την ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Θα θέλαμε επίσης να γνωρίσουμε, ότι όταν αναφέρεται κάποιος στη λέξη Ελαφρας Υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρεται και σε ένα ταυτόχρονα πολίτη του Ελληνικού κράτους, όπως τα εκατομμύρια Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) ανά τον κόσμο. Τέλος εκφράζουμε τη λύπη μας όπως μας μεταφέρθηκε από μελή του Σωματείου μας και ζητάμε να αποδοκιμαστούν τέτοιου είδους απόψεις και τοποθετήσεις”.

Ανάρτηση Γρηγόρη Ιγγλέση

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Αντιπεριφερειάρχη Γρ. Ιγγλέσης, ανέφερε:

Ο ευτελισμός του συνδικαλιστικού κινήματος των Εν Ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο συνδικαλισμός, σκοπό και στόχο έχει τη διατήρηση ισορροπιών μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων ώστε αφ’ ενός να επιδιώκεται σε περιβάλλον συνδυασμένης κοινής προσπάθειας η παραγωγή πλούτου και αφ’ ετέρου να διασφαλίζεται, στην κατεύθυνση της συνολικής κοινωνικής αναβάθμισης, η δίκαιη κατανομή του όποιου παραγομένου μερίσματος. Ουσιαστικά ο συνδικαλισμός αποτελεί μηχανισμό ο οποίος συνεισφέρει στην κατεύθυνση υλοποίησης του χαρακτηριστικού εκείνου που, κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, προάγει, συντηρεί και διασφαλίζει την κοινωνική πρόοδο και ευμάρεια της κοινωνίας δηλαδή την ΑΡΜΟΝΙΚΗ συμβίωση των πολιτών. Ωστόσο, και κυρίως στην χώρα μας, ο συνδικαλισμός γρήγορα παρεξέκλινε της πορείας του και αντί να προάγει την σύγκλιση και την σύνθεση κατέληξε να προωθεί την ακραιφνή σύγκρουση και την διχόνοια. Σ’ αυτό κυρίως συνετέλεσε η ανάδειξη στην ηγεσία των συνδικαλιστικών κινημάτων λαϊκιστών, δημαγωγών, ημιμαθών και καιροσκόπων.
Σκεπτόμενος όλα αυτά ομολογώ πως αντιμετώπισα με σκεπτικισμό και επιφύλαξη την δημιουργία συνδικαλιστικού οργάνου των εν ενεργεία στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Θεώρησα πως ήταν ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου το οποίο, αργά η γρήγορα, θα εμφάνιζε τις γενικότερες παθογένειες του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας. Την ανησυχία μου ενέτεινε η δημιουργία δύο (αντί λογικά μίας και μόνο) ομοσπονδιών, δηλαδή των ΠΟΜΕΝΣ και ΠΟΕΣ με σαφές διαχωριστικό χαρακτηριστικό την πολιτική – κομματική προσέγγιση των κατά τόπους σωματείων. Ωστόσο, το συνδικαλιστικό αυτό παράδοξο, κατά περίεργο τρόπο λειτούργησε ικανοποιητικά. Οι ΠΟΜΕΝΣ και ΠΟΕΣ ομονόησαν στην πλειονότητα προώθησης αιτημάτων των εν ενεργεία συναδέλφων και σε πολλές περιπτώσεις δόθηκαν λύσεις, ακόμη και σε χρονίζοντα προβλήματα. Δυστυχώς τα ωραία κρατούν πάντα λίγο. Έτσι κάποιοι συνάδελφοι, ζηλεύοντας προφανώς την «δόξα» επιφανών του πολιτικού συνδικαλιστικού χώρου οι οποίοι προωθώντας αναίτια συγκρούσεις ωφελήθηκαν σε προσωπικό και μόνο επίπεδο, άρχισαν την υπονόμευση. Και μάλιστα απ’ την Θεσσαλία!! Ετέθη κατ’ αρχήν ως προβληματισμός και στην συνέχεια σαν στόχος η απόσχιση των συνδικαλιστικών σωματείων των δύο Θεσσαλικών νομών (Μαγνησία-Λάρισα) από την ΠΟΜΕΝΣ και η δημιουργία νέου, περιφερειακού συνδικαλιστικού οργάνου με υπόσταση και αρμοδιότητες αντίστοιχες με εκείνες της ΠΟΜΕΝΣ. Και όταν η, κατ’ εμέ, αστεία αυτή προσπάθεια δεν καρποφόρησε οι διψασμένοι για προβολή και προνόμια «μπροστάρηδες» της προσπάθειας προώθησαν το ανεκδιήγητο, δηλαδή την δημιουργία σε περιφερειακό επίπεδο σωματείων με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων «Των Οικογενειών Των Εν Ενεργεία Στρατιωτικών». Καθαρά διχαστική και υπονομευτική εις βάρος της ΠΟΜΕΝΣ κίνηση με μόνο σκοπό και στόχο την δημιουργία παραμάγαζων και βέβαια την προβολή ως τοπικών ή περιφερειακών παραγοντίσκων κάποιων που προσδοκούν οφέλη σε προσωπικό επίπεδο και μόνο. Αναπόφευκτα το κύρος των ομοσπονδιών θα τρωθεί, το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΝ/ΕΝ στελεχών που στήθηκε ούτως ή άλλως εν μέσω αμφισβήτησης θα πληγεί περαιτέρω ενώ η όποια γενικότερη προσπάθεια κάποιων κύκλων για απαξία των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρει πρόσφορο έδαφος να καρποφορήσει.
Ο συνδικαλισμός των ΕΝ/ΕΝ στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κατάκτηση. Βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σχεδόν εμβρυακή και απαιτείται να ενηλικιωθεί σε κλίμα αποδοχής και στήριξης απ’ τους συναδέλφους. Προσωπικές φιλοδοξίες και ανούσιες έως αστείες στρατηγικές αυτοπροβολής είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες. Η απάντηση που θα λάβουν οι όποιοι υπονομευτές του θα είναι σίγουρα συντριπτική. Ωστόσο θα μείνουν σίγουρα πληγές. Το αξίζουμε;”

Μάλιστα, απαντώντας σε σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό αναφέρει “όταν γίνεται για να προωθεί τα προβλήματα των συναδέλφων στην πολιτική ηγεσία χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις είναι καλό. Όταν όμως γίνεται για προσωπική προβολή από ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει καθόλου (ξύνουν τ αχαμνά τους όλη μέρα) είναι πολύ κακό”.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε ο κ. Ιγγλέσης απάντησε μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

Ομολογώ πως εκπλήττομαι με την σπουδή ορισμένων οι οποίοι, αντί να σχολιάζουν την ουσία της δημοσίευσής μου, με εγκαλούν έως και για ρατσισμό(!!!!) με αφορμή την αναφορά μου σε ελαφράς υπηρεσίας συνάδελφο (γιατί, σε έναν συγκεκριμένο αναφαίρομαι). Αυτό βρήκαν. Μάλιστα, εκκινώντας απ’ την θέση μου ως εκλεγμένου περιφερειακού συμβούλου και τον ορισμό μου ως θεματικού αντιπεριφερειάρχητου Νομού Μαγνησίας, έφτασαν στο σημείο να ζητούν ακόμη και παρέμβαση του Περιφερειάρχη προκειμένου να συνετισθώ; Τους απαντώ:
Η αναφορά μου σε ελαφράς υπηρεσίας ουδεμία συνάφεια έχει με τους αναξιοπαθούντες εν υπηρεσία συναδέλφους . Το αντίθετο. Τους συναδέλφους αυτής της κατηγορίας υπολήπτομαι, υποκλίνομαι, σέβομαι και συμπάσχω. Άλλωστε, η στάση μου αυτή αποδεικνύεται, με συγκεκριμένα παραδείγματα και συμπεριφορές, στις οποίες, θα μου επιτρέψετε, να μην αναφερθώ. Οι γνωρίζοντες γνωρίζουν και οι φανατικοί αρνητές παντός του επιστητού απλά εκτίθενται. Είναι μικρή η Π.Α.
Ωστόσο, σε περίπτωση που οι εν ελαφρά υπηρεσία αναξιοπαθούντες συνάδελφοι εξέλαβαν την αναφορά μου, είτε ως υποτιμητική είτε ως προσβλητική, τους διαβεβαιώ ότι ουδεμία από μέρους μου πρόθεση υπήρξε είτε να τους μειώσω είτε να τους προσβάλω.
Διευκρινίζω ότι, η αναφορά μου σε ελαφράς υπηρεσίας συναδέλφους, αφορά εκείνους οι οποίοι, ως διεφθαρμένα αποκυήματα τάσεων και συμπεριφορών οι οποίες, δυστυχώς, ανεφύησαν και καρποφόρησαν ακόμη και στις Ε.Δ., επέτυχαν να απολαμβάνουν προνόμια και αναξιοκρατική ευμενή μεταχείριση σε βάρος συναδέλφων τους που μοχθούσαν καθημερινά για την πατρίδα μακριά από οικογένειες και τόπους διαμονής. Αναφέρομαι σ’ εκείνους που ποτέ δεν προσπάθησαν και ποτέ δεν πόνεσαν για πατρίδα και Π.Α. Αναφέρομαι σ’ εκείνους που πάντοτε προωθούσαν παραγοντισμό, κομματοκρατία και ρουφιανιλίκι για προσωπικό τους και μόνο συμφέρον.
Η αντιπαράθεσή μου με τα δήθεν ευαίσθητα για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά μονίμως «ευημερούντα» σε βάρος συναδέλφων τους, στελέχη των Ε.Δ. θα είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Θα προωθώ και θα συνδράμω, σύμφωνα πάντα με όσα οι δυνάμεις μου επιτρέπουν, δίκαια αιτήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των συναδέλφων και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμπερασματικά, προβοκατόρικα δημοσιεύματα και συμπεριφορές, δεν με αφορούν. Παραγοντίσκοι και υπονομευτές της ενότητας των στελεχών των Ε.Δ. δεν με αγγίζουν. Θα είμαι μόνιμα απέναντί τους. Για την πατρίδα και την προκοπή. Για τα παιδιά μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το