Τοπικά

Κατά πλειοψηφία το πρόστιμο για την αποκομιδή «πόρτα-πόρτα» σε Ιάσονος και Δημητριάδος

Καθαριότητα

Με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου η τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας. Η τροποποίηση αφορά την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όσους καταστηματάρχες και κατοίκους των οδών Ιάσονος και Δημητριάδος δεν τηρούν το ωράριο του προγράμματος αποκομιδής «πόρτα-πόρτα». Σε περίπτωση δε υποτροπής το ύψος του προστίμου αυξάνεται στα 500 ευρώ.
Ο πρώην δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι τα πρόστιμα είναι «στον αέρα», αφού ο Νόμος προβλέπει τη συγκέντρωση και την τοποθέτηση των αστικών απορριμμάτων σε κάδους. Μάλιστα καθορίζει ως υποχρέωση των ΟΤΑ την οργάνωση των μέσων (κάδων) συγκέντρωσης και τοποθέτησης των αστικών αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, εγείρονται νομικά ζητήματα, που καθιστούν την επικείμενη απόφαση αντίθετη προς την κείμενη νομοθεσία και ακυρωτέα, ενώ ο Δήμος μπορεί να καταστεί ευάλωτος σε αγωγές αποζημιώσεων.

Ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» Κ. Γαργάλας τόνισε ότι το μέτρο απέτυχε ήδη και ότι δεν μπορεί ο δήμος Βόλου να «τουφεκίζει» τους πολίτες, ενώ η δημοτική σύμβουλος της «Δύναμης Βόλου» Κ. Σπανομήτρου υποστήριξε ότι είναι μεγάλο το ύψος του προστίμου που προτείνει η δημοτική αρχή.
Απαντώντας στον κ. Γαργάλα, ο δήμαρχος Αχ. Μπέος ότι λόγω της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, διέπεται από αλαζονεία και επέμεινε στο πρόστιμο, ενώ ζήτησε τη συνεργασία των πολιτών προκειμένου να πετύχει το σύστημα αποκομιδής «πόρτα-πόρτα».
Σημειώνεται ότι, εκτός από την πλειοψηφία, υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού καθαριότητας ψήφισε και η δημοτική σύμβουλος κ. Τσοπουρίδου από την παράταξη του κ. Μιτζικού, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Τι προβλέπει ο νόμος
Σύμφωνα με την παράταξη του Π. Σκοτινιώτη, ως προς την τροποποίηση του κανονισμού προκύπτουν δύο βασικές παρατηρήσεις: Μια διαδικαστική και μια ουσιαστική.
Η πρώτη, η διαδικαστική, είναι ότι δεν τηρείται η κείμενη νομοθεσία (άρθρο 79 του ν. 3463/2006 – Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται ή τροποποιούνται κανονιστικές αποφάσεις. Δηλαδή, γι’ άλλη μια φορά, διαπιστώνεται ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου, αλλά και παραλείπεται κάθε μορφή διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης, το Επιμελητήριο κ.α.
Η δεύτερη, η ουσιαστική παρατήρηση, είναι και η πιο σημαντική. Η ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β’ 1909/22.12.2013) που ρυθμίζει τα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την οποία επικαλείται και η ίδια η Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Βόλου, κάνει λόγο για τη συγκέντρωση και την τοποθέτηση των αστικών απορριμμάτων σε Κάδους. Μάλιστα καθορίζει υποχρέωση των ΟΤΑ για την οργάνωση των μέσων (κάδων) συγκέντρωσης και τοποθέτησης των αστικών αποβλήτων. Ο νομοθέτης, όπως είναι λογικό, επιβάλλει τη συγκέντρωση των αστικών απορριμμάτων σε κάδους για προφανείς λόγους (δημόσιας υγείας κλπ), αλλά και για τις συνθήκες εργασίας και την υγιεινή των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Στην προκειμένη περίπτωση των οδών Δημητριάδος και Ιάσονος, που οι κάδοι απομακρύνθηκαν, παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: ο Δήμος, σύμφωνα με τα ανωτέρω, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο σε κάποιον που αφήνει τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο, όταν όμως του παρέχει τη δυνατότητα των κάδων, κάτι το οποίο ωστόσο δεν το κάνει στους συγκεκριμένους δρόμους, όπως έχει υποχρέωση. Εξάλλου, η ίδια η κανονιστική απόφαση που τροποποιείται, αναφέρει ότι τηρεί και εφαρμόζει την ΚΥΑ 50910/2727/2003, η οποία ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα το προσεγγίζει διαφορετικά. Κατόπιν αυτών, εγείρονται νομικά ζητήματα, που καθιστούν την επικείμενη απόφαση αντίθετη προς την κείμενη νομοθεσία και ακυρωτέα, ενώ ο Δήμος μπορεί να καταστεί ευάλωτος σε αγωγές αποζημιώσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το