Οικονομία

Διευκρινίσεις Βαρουφάκη για δημοσίευμα Financial Times

’‘¡Ÿ¥¦‘š—£

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times για τη διαγραφή χρέους, τονίζοντας ότι η πρότασή του ερμηνεύθηκε εσφαλμένα.

Αναλυτικά η δήλωση Βαρουφάκη:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. 

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας»

Τι έγραψαν οι Financial Times

Υπενθυμίζεται ότι το  δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούνταν δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ανκοίνωνε ότι το αίτημα για διαγραφή του χρέους της χώρας εγκαταλείπεται.

Σύμφωνα με τους FT ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε στην εφημερίδα ότι η χώρα δεν θα ζητήσει διαγραφή χρέους, αλλά ελάφρυνσή του μέσω αντικατάστασης με ομόλογα.

Η αποπληρωμή των ομολόγων αυτών θα είναι συνδεδεμένη με βάση το ύψος του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα θα εκδώσει δύο διαφορετικούς  τύπους ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τον οποίο ονόμασε «διαρκή ομόλογα», θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφή απώλεια.

Ομως, υπάρχει ακόμη αρκετός σκεπτικισμός σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, για τη μικροπολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για το τέλος των πολιτικών λιτότητας, σημειώνουν οι Financial Times.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι δημιουργούμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικά περιθώρια για να το πετύχουμε, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μία παραμορφωμένη αντί για μεταρρυθμισμένη Ελλάδα».

Τσακαλώτος: «Κούρεμα» είναι και η επιμήκυνση

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, άφησε να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται, πλέον, πιο ευέλικτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τρεις παραμέτρους: διαγραφή, σύνδεση της αποπληρωμής με ρήτρα ανάπτυξης, επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το Χρέος δεν είναι ενιαίο, όπως σημείωσε ο Ε. Τσακαλώτος, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές λύσεις, για διαφορετικά κομμάτια του Χρέους, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι και η επιμήκυνση μπορεί να θεωρηθεί ως διαγραφή.

«Έτσι κι αλλιώς και η επιμήκυνση που μας είχαν προτείνει- και στις προηγούμενες κυβερνήσεις- είναι στην ουσία κούρεμα, άρα εμείς πρέπει να πάμε με πολύ συγκεκριμένες ιδέες και για τους τρεις πυλώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη ευελιξία στο θέμα αυτό.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το