Τοπικά

Κατά 46% μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες – Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Χρ. Κόλλιας μίλησε στη «Θεσσαλία Παντού»

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία ιδίως στον ναυπηγικό τομέα, κατασκευάζοντας πλοία, ενώ οφείλει να αξιοποιήσει και τις ελληνικές εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας που εξάγουν τεχνογνωσία στο εξωτερικό» τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας ο οποίος ειδικεύεται στα οικονομικά της άμυνας.
Ο κ. Κόλλιας μίλησε χθες στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» λέγοντας αρχικά πως «ο Ερντογάν που βιώνουμε τώρα, δεν έχει σχέση με τον Ερντογάν στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έχει αλλάξει, βγάζει μια μεγαλομανία, λόγω και της ηγεμονικής θέσης που απολαμβάνει στο εσωτερικό της ώρας. Αυτό μπορεί να τον οδηγήσει και σε εσφαλμένες εκτιμήσεις για το πραγματικό εκτόπισμα που έχει τελικά η Τουρκία».

Οι περισσότερες ιστορικά παραβιάσεις
Ο κ. Κόλλιας επισήμανε πως «τα τελευταία δύο χρόνια οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας είναι οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά. Και αυτό δείχνει τις διαθέσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει τη φιλοδοξία να αναδειχθεί σε μία από τις ηγεμονικές δυνάμεις της περιοχής, αν όχι η πιο ηγεμονική. Αυτή η φιλοδοξία της συγκρούεται με τα συμφέροντα άλλων ισχυρών στρατιωτικά χωρών, όπως του Ισραήλ, της χώρας μας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα και έχει μεγάλες επιχειρησιακές ικανότητες. Βέβαια η δεκαετής κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτά τα κενά είναι σημαντικά, ειδικά στο ναυτικό σκέλος».
Πόσο πιθανό θεωρεί ένα θερμό επεισόδιο; «Σε μια περίοδο όξυνσης κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Άλλωστε μπορεί να συμβεί οτιδήποτε από ατύχημα ή από λάθος εκτίμηση για το τι προτίθεται να κάνει η άλλη πλευρά. Βέβαια κατ΄ εμέ αυτό δεν είναι το ισχυρό σενάριο. Πάντως τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αυξήσει την στρατιωτική της δύναμη και αυτό την κάνει να αισθάνεται ικανή ότι μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες» είπε ο κ. Κόλλιας.

Η αμυντική ναυπηγική βιομηχανία
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών είπε πως «η Τουρκία εδώ και δεκαετίες δίνει έμφαση στη δική της αμυντική βιομηχανία. Κατασκευάζει πλοία, θωρακισμένα οχήματα, ακόμη και drone με τη βοήθεια κάποιων υποσυστημάτων που εισάγει. Η δικιά μας αμυντική βιομηχανία παραπαίει δυστυχώς για δεκαετίες. Και έχουμε δυνατότητες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Η Ελλάδα διαθέτει παράδοση στη ναυπηγική βιομηχανία. Μεγάλες μονάδες του πολεμικού Ναυτικού έχουν κατασκευαστεί κατά το παρελθόν στα δικά μας ναυπηγεία. Επίσης επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με εξαγωγική δραστηριότητα σε δύσκολες αγορές, όπως της Γερμανίας. Υπάρχει η «μαγιά» για να ζωντανέψουμε ξανά την αμυντική ναυπηγική βιομηχανία. Έχουμε και το τμήμα ναυπηγών στο Πολυτεχνείο και γενικότερα υφίσταται η τεχνογνωσία. Απαιτείται λοιπόν σχεδιασμός σε βάθος 20ετίας εντάσσοντας και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, εισόδημα. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με πρόγραμμα ναυπήγησης ή συντήρησης πολεμικών σκαφών σε βάθος 20ετίας θα μπορούσε να συντηρεί ένα ή και δύο ναυπηγεία».

Αντίστροφη οικονομική πορεία
Ο κ. Κόλλιας παρουσίασε και οικονομικά στοιχεία που επηρεάζουν τη στρατιωτική θωράκιση της Ελλάδας και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα είπε πως «οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας από το 2009 μέχρι το 2018 ήταν αρνητικοί. Κάθε χρόνο κυμαινόταν στο -2,5%. Αντιθέτως την ίδια περίοδο η Τουρκία είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με 5% τον χρόνο. Επίσης την ίδια δεκαετία οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 46%, ενώ αντίθετα της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 65%. Επίσης το 2009 η ελληνική οικονομία αντιστοιχούσε στο 50% του ΑΕΠ της Τουρκίας, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 28%.
Η οικονομία είναι πολύ σημαντική παράμετρος και η οικονομική αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε αχίλλειο πτέρνα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το