Τοπικά

Με καρδιακή ανεπάρκεια 4 στις 10 εισαγωγές στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

Το 30%-40% των νοσηλευομένων στην Καρδιολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Βόλου πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων από το 2012 μέχρι και το 2022 τα περιστατικά θα αυξηθούν κατά 10%.

Εκδήλωση ανοικτή για το κοινό, προκειμένου να ενημερωθούν για την πολύ σημαντική νόσο της καρδιακής ανεπάρκειας διοργανώνει το Νοσοκομείο Βόλου μέσω της Καρδιολογικής Εταιρείας και της αντίστοιχης ομάδας εργασίας που υπάρχει.

Στην ομάδα εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την καρδιακή ανεπάρκεια προεδρεύει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής κ. Αλέξανδρος Δούρας.

Ο κ. Δούρας επισήμανε πως η καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι αποκλειστικά νόσος των γερόντων. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Και οι κύριοι παράγοντες που την εκδηλώνουν είναι η μεγάλη αύξηση του διαβήτη, η έξαρση του καπνίσματος, ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Την Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου Βόλου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το Νοσοκομείο για να ενημερωθεί από τους καρδιολόγους για την καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ μπορεί να γίνεται και επίσκεψη στους χώρους της Καρδιολογικής.

Η ενημερωτική δράση είναι πανελλαδική. Ο κ. Δούρας ανέφερε πως το 30%-40% των νοσηλευομένων στην Καρδιολογική πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος μέχρι και το 2022 να έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κατά 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο συχνή από τον καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια ασθενείς με αυτή τη νόσο και αναμένεται αύξηση. Η πρόγνωση, στα προχωρημένα στάδια είναι ίδια ή χειρότερη από του καρκίνου, ενώ η ετήσια θνητότητα μετά τη διάγνωση 25%-40%.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δύσπνοια στην προσπάθεια ή και σε ηρεμία, η παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια, η εύκολη κόπωση, η κατακράτηση υγρών-οιδήματα.

Οι σωματικές επιπτώσεις είναι η σημαντική νοσηρότητα-αναπηρία, οι συχνές εισαγωγές στο Νοσοκομείο, η μεγάλη θνητότητα, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις είναι οι εξής: 1%-2% των συνολικών εξόδων υγείας, μέσο ετήσιο κόστος (νοσηλείες- φάρμακα), στην ΕΟΚ, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ειδικά φάρμακα ελέγχουν τα συμπτώματα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν έως 30% τη θνητότητα.

«Για την αντιμετώπισή της απαιτείται ακόμη περιορισμός στο αλάτι, περιορισμός στο αλκοόλ – συνιστάται μικρή ποσότητα – αποφυγή καπνίσματος, καθημερινό ζύγισμα, σχολαστική τήρηση θεραπείας/οδηγιών, καθημερινό περπάτημα-ήπια άσκηση.

Με καλύτερη κατανόηση της πάθησης και με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, πολλοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής τους» τονίζει ο κ. Δούρας.

Η εξειδικευμένη αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας συνίσταται στην παρακολούθηση σε ιατρεία καρδιακής ανεπάρκειας, στην αιμοδυναμική μελέτη, στην ένταξη σε πολυκλαδική ομάδα (γιατροί – νοσηλευτές – ψυχολόγοι), στην εμφύτευση συσκευών (απινιδωτή – διεστιακού βηματοδότη) στην παραπομπή για μεταμόσχευση / τεχνητή καρδιά.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το