Κόσμος

Καρχαρίες έχουν εθιστεί στην κοκαΐνη και συμπεριφέρονται παράξενα: «Κολυμπούν στραβά και κάνουν κύκλους»

Μία παράξενη έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες, καθώς οι καρχαρίες που κολυμπούν στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα μπορεί να τρώνε δεσμίδες κοκαΐνης που πετάνε στον ωκεανό οι λαθρέμποροι ναρκωτικών που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.

Με τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών που ξεβράζονται στις παραλίες και ανασύρονται από τον ωκεανό από τις αρχές κάθε χρόνο, ο θαλάσσιος βιολόγος Tom Hird θέλησε να διερευνήσει αν οι καρχαρίες έχουν καταπιεί κοκαΐνη ή όχι στο πλαίσιο της νέας τηλεοπτικής σειράς «Cocaine Sharks» – η οποία θα κάνει πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της αγαπημένης «Shark Week» του Discovery Channel την επόμενη εβδομάδα.

Έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά
Στο πρόγραμμα, ο Hird και η περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Tracy Fanara διεξάγουν μια σειρά από πειράματα σε καρχαρίες στα ανοικτά των Florida Keys, όπου οι ψαράδες φέρονται να έχουν διηγηθεί ιστορίες για ψάρια που έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά.

«Η βαθύτερη ιστορία εδώ είναι ο τρόπος με τον οποίο χημικές ουσίες, φαρμακευτικά και παράνομα ναρκωτικά εισέρχονται στις υδάτινες οδούς μας – εισέρχονται στους ωκεανούς μας – και τι επιπτώσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να έχουν σε αυτά τα ευαίσθητα ωκεάνια οικοσυστήματα», δήλωσε ο Hird στο Live Science.

Καρχαρίες συμπεριφέρονται περίεργα
Ο Hird και η Fantana βούτηξαν κάτω από το νερό και παρατήρησαν μερικούς καρχαρίες να συμπεριφέρονται περίεργα στο επεισόδιο. Ένας καρχαρίας σφυροκέφαλος, ένα είδος που συνήθως αποφεύγει τους ανθρώπους, έπεσε κατευθείαν πάνω τους και φάνηκε να κολυμπάει στραβά.

Σε βάθος 60 ποδιών κάτω από την επιφάνεια, ένας καρχαρίας αμμοθραύστης εθεάθη να κολυμπάει σε στενούς κύκλους και φαινόταν να είναι προσηλωμένος σε ένα αντικείμενο που δεν υπήρχε, σύμφωνα με την εκπομπή.

Στη συνέχεια, δοκίμασαν πώς αντιδρούσαν οι καρχαρίες στα πακέτα που έριξαν στο νερό, τα οποία ήταν παρόμοια σε μέγεθος και σχήμα με δέματα κοκαΐνης.

Στο πείραμα, τοποθέτησαν τις ψεύτικες μπάλες δίπλα σε ομοιώματα κύκνων και είδαν με έκπληξη τους καρχαρίες να κατευθύνονται κατευθείαν προς τις μπάλες και να τις δαγκώνουν – με έναν καρχαρία μάλιστα να κολυμπάει μακριά με μία από αυτές.

Οι Hird και Fantana επιχείρησαν στη συνέχεια να αναπαραστήσουν ηθικά τη σωματική έξαρση της κοκαΐνης με μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη μπάλα ψαρόσκονης για να προκαλέσουν μια μαζική απόκριση ντοπαμίνης από τους καρχαρίες.

Οι καρχαρίες φαίνονται να αγριεύουν, σύμφωνα με το Live Science. «Νομίζω ότι έχουμε ένα πιθανό σενάριο για το πώς μπορεί να μοιάζει αν δώσουμε στους καρχαρίες κοκαΐνη», λέει ο Hird στην εκπομπή. «Τους δώσαμε αυτό που νομίζω ότι είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. [Αυτό] έβαλε φωτιά στον εγκέφαλό τους. Ήταν τρελό».

Για το τελικό τους πείραμα, έριξαν από ένα αεροπλάνο μπάλες κοκαΐνης για να προσομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ναρκωτικά θα μπορούσαν πραγματικά να εισέλθουν στο οικοσύστημα του καρχαρία.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πολλά είδη καρχαριών έκαναν στροφή προς τις απομιμήσεις.

Ο Hird δήλωσε ότι τα πειράματά τους δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν εθισμένοι στα ναρκωτικά καρχαρίες που καταναλώνουν κοκαΐνη στα ανοιχτά της Φλόριντα.

Θα πρέπει να επαναληφθούν περισσότερα πειράματα και θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλος αριθμός περιβαλλοντικών λόγων για τους οποίους οι καρχαρίες ανταποκρίθηκαν με τέτοιο τρόπο.

«Δεν έχουμε ιδέα τι μπορεί να κάνει [η κοκαΐνη] στον καρχαρία», δήλωσε ο Hird στο Live Science, προσθέτοντας ότι από τις περιορισμένες έρευνες που έχουν γίνει, διαφορετικά ψάρια φαίνεται να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στην ίδια χημική ουσία. «Έτσι δεν μπορούμε καν να πούμε ότι καλά αυτό είναι ένα βασικό όριο και να συνεχίσουμε από εδώ», είπε.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το