Τοπικά

Kαπνιστές οι τέσσερις στους δέκα Θεσσαλούς-Σύμφωνα με έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου “Θ”

kapnisma-thumb-large
«Φουγάρα» είναι τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Θεσσαλίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο διευθυντής της Κλινικής και καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης προτείνει τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της ιδιαίτερα βλαβερής συνήθειας.
Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος και δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει πολύ υψηλή θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη.
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε από έρευνες, στη Θεσσαλία καπνίζει το 40% των ενήλικων κατοίκων. Μάλιστα αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο καπνιζόντων που κυμαίνεται γύρω στο 35%. Στη Θεσσαλία κυριαρχεί η εποχιακή απασχόληση μέσω των αγροτικών εργασιών που ευνοεί το κάπνισμα, υπάρχουν πολλές καφετέριες, τσιπουράδικα, χώροι γενικά ψυχαγωγίας, όπου πολλοί καπνίζουν.
Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως «πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του καπνίσματος. Πρώτον, να ενημερωθούν οι μαθητές για τις βλαβερές συνέπειές τους. Και αυτό να γίνει ακόμη και από το Δημοτικό. Οι γονείς έχουν κύριο ρόλο, αφού με τη στάση τους περνούν μηνύματα. Για παράδειγμα αρνητικό μήνυμα περνά ο γονιός που καπνίζει όχι στο εσωτερικό του σπιτιού για να μολύνεται η ατμόσφαιρα, αλλά ακόμη και στο μπαλκόνι και το βλέπει το παιδί. Ή αρνητικό μήνυμα περνιέται, όταν ο γονιός επιτρέπει σε επισκέπτες να καπνίσουν εντός του σπιτιού. Δεύτερον, θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων. Στην Ελλάδα οι τιμές των τσιγάρων είναι σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στα 4 ευρώ, στην κεντρική Ευρώπη είναι δέκα ευρώ και στη Βόρεια Ευρώπη 10-15 ευρώ. Και έχει αποδειχθεί πως όταν αυξάνεται η τιμή στο πακέτο τσιγάρου, μειώνεται η καπνιστική συνήθεια. Τρίτον, πρέπει να λειτουργήσουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε κάθε ιατρείο πνευμονολόγου, τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Τέταρτον, όλοι οι επαγγελματίες υγείας στην επαφή τους με τον κάθε εξεταζόμενο θα πρέπει να δίνουν οδηγίες κατά του καπνίσματος, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι και άλλοι. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η χώρα, όπου δεν εφαρμόζεται ο νόμος κατά του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Και αφού το Κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο, θα μπορούσε να το κάνει μια ιδιωτική εταιρεία με ένα διαγωνισμό. Αυτή την πρόταση έκανα, όταν παραιτήθηκα πριν ένα χρόνο από την Εθνική Επιτροπή Κατά του Καπνίσματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το