Πολιτισμός

Κάννες: Στην ταινία «Hrutar» το βραβείο «Ενα κάποιο Βλέμμα»

kannes

Το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» κέρδισε το Σάββατο στις Κάννες η ταινία «Hrutar» (Κριάρια) του Ισλανδού σκηνοθέτη Γκρίμουρ Χακόναρσον.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους πάνω από σαράντα χρόνια και ενώνονται για να σώσουν ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα κριάρια τους.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, η Ιταλοαμερικανή ηθοποιός και σκηνοθέτις Ιζαμπέλα Ροσελίνι, δήλωσε πως ο Ισλανδός σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο επειδή διαχειρίσθηκε αριστοτεχνικά, μέσω της τραγικωμωδίας, τον αναντίρρητο δεσμό που ενώνει την ανθρώπινη φύση και τη ζωική φύση.

Το βραβείο της επιτροπής κέρδισε η ταινία «The High Sun» του Κροάτη σκηνοθέτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς -τρεις ιστορίες αγάπης που εξελίσσονται σε δύο δεκαετίες, από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Σερβία το 1991 έως την επιστροφή στη σύγχρονη ομαλότητα είκοσι χρόνια αργότερα.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Ιάπωνα Κιγιόσι Κουροσάβα για το «Journey to the Shore», ένα φιλοσοφικό έργο που παρουσιάζει μια γυναίκα, στην καρδιά της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκει στο σαλόνι της το φάντασμα του συζύγου της, ο οποίος έχει πνιγεί πριν από χρόνια.

Το βραβείο Un certain talent (Ένα κάποιο ταλέντο) κέρδισε ο ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κορνέλιο Πορομπόιου για την ταινία «Comoara» (Ο θησαυρός), την τραγικωμική οδύσσεια δύο ηλικιωμένων που αναζητούν έναν θησαυρό που υποτίθεται ότι είναι θαμμένος στον κήπο ενός οικογενειακού σπιτιού στο Βουκουρέστι.

Το βραβείο του μέλλοντος κέρδισαν εξίσου οι ταινίες «Masaan» του ινδού σκηνοθέτη Νιράτζ Γκαγιαουάν και «Nahid» της Ιρανής Ίντα Παναχαντέχ.

πηγή www.iefimerida.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το