Αθλητισμός, Θ Plus

Κανελόνια με τυρί cottage και σπανάκι – Η συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Μην σας τρομάζουν οι δυο σάλτσες που είναι απαραίτητες για αυτήν την συνταγή. Είναι απλούστατες. Άλλωστε θα αποζημιωθείτε από την πρώτη κιόλας γευστική και γεμάτη αρώματα πιρουνιά. Ένα πιάτο που δεν χρειάζεται κανένα απολύτως συμπλήρωμα -εκτός ίσως από ένα ποτήρι οίνο, κατά προτίμηση κόκκινο και ξηρό- μιας και όλα τα συστατικά για ένα πλήρες γεύμα είναι συγκεντρωμένα εδώ!

Για περίπου 18-20 κανελόνια φρέσκα ή κουτιού.

Υλικά για την γέμιση
120 γρ. κουκουναρόσπορους
50 ml. λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 1/2 κιλό φύλλα σπανάκι baby
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό πλατύφυλλο ψιλοκομμένο
500 γρ. τυρί cottage
100 γρ. γραβιέρα (επιπλέον 150 γρ. γραβιέρα και 150 γρ. παρμεζάνα για το ψήσιμο)
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα τομάτα
1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κ.κ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.κ. ρίγανη
1 ξυλαράκι κανέλα
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 γρ. ντοματάκια γλυκό μπιζέλι ή ντοματίνια τσέρι κομμένα στην μέση
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι και πάπρικα γλυκιά

Υλικά για την σάλτσα μπεσαμέλ
110 γρ. βούτυρο
80 γρ. αλεύρι
600 ml. γάλα
1 κρόκο αυγού
50 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα)
1/2 κ.κ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι και λευκό πιπέρι

Αφήστε να ζεσταθεί καλά ένα τηγάνι και σοτάρετε για 2 λεπτά τους σπόρους κουκουναριού, ανακατεύοντας συνέχεια. Κρατήστε για το σερβίρισμα μερικούς ολόκληρους και ψιλοκόψτε τους υπόλοιπους.
Αν πάψατε να δακρύζετε σημαίνει πως τα κρεμμύδια για την γέμιση είναι κομμένα, οπότε ρίξτε τα μαζί με το σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε για 5 λεπτά. Βάλτε τά πέταλα του σπανακιού, αλατοπιπερώστε, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να μαλακώσουν, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Ενώ κρυώνουν και απορροφάται το τυχόν ζουμί τους, σε ένα δοχείο αναμείξτε τ´άλλα υλικά της γέμισης. Τέλος προσθέστε και το σπανάκι.

Έπειτα, ξεκινήστε να φτιάχνετε δυναμικά τις σάλτσες και πιο συγκεκριμένα την πλούσια κόκκινη σάλτσα τομάτας. Καρότο, κρεμμύδια, σκόρδο και ζάχαρη ρίχνονται ταυτόχρονα στην κατσαρόλα για να σοταριστούν ελαφρά 10 λεπτά και να δώσουν τα αρώματά τους. Ο πελτές ανακατεύεται και αυτός για 5 λεπτά μαζί, μέχρι να προσθέσετε στο μίγμα τα εναπομείναντα υλικά. Αφήνετε τον κόκκινο πολτό να σιγοβράσει 20 λεπτά περίπου με αλάτι και πιπέρι από τον μύλο και τελειώσατε. Φυλάξτε την σάλτσα στην άκρη.

Αλλάξτε παλέτα και περάστε στην λευκή σάλτσα μπεσαμέλ. Ενώ το βούτυρο έχει λιώσει σε σιγανή φωτιά και μοσχοβολάει, βάλτε το αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου να πάρει το ξανθό της άμμου! Με το σύρμα χειρός έτοιμο για δράση προσθέτετε το γάλα σε μικρές δόσεις και ανακατέβετε σταθερά μετά από καθεμιά μέχρι να απορριφθεί εντελώς. Όταν θα έχετε χρησιμοποιήσει όλο το υγρό, η σάλτσα θα έχει μια κρεμώδη και βελούδινη υφή. Εκτός φωτιάς προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε τα κανελόνια σας. Αν είναι φρέσκα βάζετε μια γερή δόση από την γέμιση και τα τυλίγετε. Αν είναι από κουτί, τα γεμίζετε με το το κορνέ ζαχαροπλαστικής! Βάλτε στον πάτο του ταψιού λίγη από την κόκκινη σάλτσα και στην συνέχεια τοποθετήστε μια στρώση κανελόνια. Περιχύστε την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας, από πάνω την μπεσαμέλ, τα τυριά και τέλος τους καβουρδισμένους κουκουναρόσπορους.

30 λεπτά στον φούρνο και bon appétit!

Προετοιμασία 40 λεπτά.
Μαγείρεμα 100 λεπτά.
BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το