Τοπικά

«Καμπανάκι» για τις παροχές χτύπησε από τον Βόλο ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης

«Καμπανάκι» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και καθηγητής κ. Νίκος Χριστοδουλάκης λέγοντας χθες από τον Βόλο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια κινδυνεύουν να εξαντληθούν, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη με επενδύσεις.
Στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο: Ιστορία, Θεσμοί και Πολιτικές» των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε πως «η ελληνική οικονομία αγκομαχάει και θα συνεχίζει να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, αν δεν γίνει μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα των επενδύσεων. Η παραγωγή στην Ελλάδα έχασε το 40% της δύναμής της και αυτή θα πρέπει να ανακτήσουμε. Χρειάζονται, όμως κανόνες, να λειτουργούν οι θεσμοί, να αντιμετωπιστεί η βία. Μόνο με μαζικές νέες επενδύσεις στην παραγωγή, η οικονομία θα πάει μπροστά. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό προσανατολισμό».
Ο ίδιος είπε για τις παροχές πως «τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, θα εξαντληθούν πολύ σύντομα, γιατί, όταν μοιράζεις, αυτά κάποτε τελειώνουν. Το θέμα είναι πώς θα δημιουργήσεις πλούτο και όχι πώς θα μοιράσεις κάποια οριακά ποσά. Ο σκοπός μιας οικονομίας και κοινωνίας είναι να δώσει στους άνεργους δουλειές και όχι πώς θα συμπληρώνουν αιτήσεις για τα επιδόματα».
Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας ανέφερε πως «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που θα προκύψει, θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν για το μεταναστευτικό, την εμβάθυνση της ευρωζώνης, την οικονομία, την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Υπάρχουν τεράστια ζητήματα και οι άνθρωποι που θα τα διαχειριστούν, θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις».

Ο ίδιος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια είδαμε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει γενναίες αποφάσεις για κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα και αυτό προκάλεσε την απομάκρυνση μερικών κοινωνικών ομάδων και τη δημιουργία του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.
Για την ελληνική οικονομία είπε πως «βελτιώσαμε τα δημοσιονομικά μας και έγιναν κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά απομένουν πολλά να γίνουν για την ανάπτυξη», ενώ για το αν αντέχει η ελληνική οικονομία τις παροχές της κυβέρνησης είπε πως «θα έπρεπε να μη γίνονται παροχές πριν τις εκλογές».
Στην εκδήλωση παρέστη και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι και για 30 χρόνια στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Γιώργος Κορκόβελος που κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Στην εκδήλωση μίλησαν και οι καθηγητές κ.κ. Μεταξάς και Κυριαζής και η κ. Πρασσά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το